Previous ◁ | ▷ Next

Un any de Diània.tv, la televisió de les comarques centrals valencianes

Tot just fa un any arrencava un projecte de comunicació online a les comarques centrals del País Valencià, aquelles que van tindre un fort desenvolupament industrial durant la segona meitat del segle XIX, com ara l'Alcoià, el Comtat, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Vall d'Albaida i la Costera. Diània.tv, que va aparéixer a la comarca de l'Alcoià, es defineix com un projecte que "pretén ser un recull de la cultura, la gent, els espectacles i les festes de les localitats de les comarques centrals mitjançant la xarxa i els medis audiovisuals."

En aquesta web podem trobar alguns reportatges en vídeo sobre Biar, com ara: les Festes de Moros i Crisitans de l'any passat o l'acte per la reapertura de les urgències 24 h. del dia 3 de desembre, on Aída Campos i Eduard Garcia foren entrevistats, com també la festa de Sant Antoni d'enguay.

Diània.tv no neix del no res. La inspiració familiar (promotors d’una televisió local als anys 80 a Castalla), anys de treball personal a la xarxa, l’afició pel món audiovisual, així com una estima per la terra i la cultura pròpies, ha desembocat en aquest projecte que es pretén portar endavant amb estima, il·lusió i valentia, segons els creadors del portal.

Durant tot aquest temps, Diània.tv ha fet un ampli recull de tot tipus d'esdeveniments, des de xerrades de grups culturals, concerts, tradicions populars, excursions, festes de diferents poblacions de les comarques, etc... val a dir també que Diània.tv ha tingut durant aquest primer any de vida una especial sensibilitat en el recull d'actes que han promocionat la llengua i cultura pròpia dels valencians i valencianes, així com el respecte cap als drets dels animals, no recollint mai imatges de cap tradició cruel amb els animals, per exemple, així com una especial promoció d'esdeveniments respectuosos amb el medi ambient.

Diània.tv és possible gràcies a la publicitat al web o als vídeos. És així per a que arriben de forma gratuïta a totes les persones. Els anuncis són d’empreses de la zona, per ajudar també a la difusió de la feina que es fa.

La qüestió del nom

Diània.tv també fa palès en un dels seus apartats web la importància del nom del portal:

“Quant a la delicada i àrdua qüestió del nom del territori considerat, de la macrocomarca que ens convida a viatjar, del minúscul i singular bocí de planeta Terra que ens té enamorats, delimitat, si fa no fa, com una illa en forma de punta de fletxa apuntant devers la mar i el sol naixent, pel riu Xúquer a tramuntana, el Vinalopó a ponent, el riu de la Vila a migdia i la mar nostra a l’est, i que enclou les comarques de la Marina, l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera i la Safor, ens hem decantat, atenent a raons de pura sonoritat i fonda enyorança, per la denominació de Territori Diànic o, senzillament, Diània, ja utilitzada per autors de gran prestigi científic i intel·lectual com Oriol de Bolòs, Folch i Guillén o Daniel Climent, i sense cap llei d’imposar-la sobre d’altres d’igualment escaients i qüestionables, avantatjoses i limitades o tan belles i plenes d’evocadores ressonàncies com Contestània o les Valls, Comarques o Muntanyes alacantines o alcoianes, o simplement Comarques Centrals Valencianes i, encara, Tugur Tudmir i Yibal Balansiyya, si volguérem fer reviure els noms dels temps del Xarq al-Andalus, del qual tantes belles i abundoses mostres toponímiques ens resten.

(…) I que la Terra òmpliga d’un oratjol feliç les veles de la nau de les vostres vides i us procure una venturosa i fruitosa navegació per la verda mar de les Mil i Una Meravelles de Diània.”

Extret del llibre “Meravelles de Diània” de Joan Pellicer, d’Edicions del Bullent.

Inicieu sessió per enviar comentaris

Més en aquesta categoria:

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital [IES Digital] Una etapa que s'acaba, una altra que ara comença... https://t.co/mN0uXIwn1h https://t.co/tEYz7cDyU4
9hreplyretweetfavorite
BiarDigital Una etapa que s'acaba, una altra que ara comença ... https://t.co/w75DZjzP0c https://t.co/zqbxuMG6Vb
12hreplyretweetfavorite
BiarDigital Juan Vale Carrasco presenta la seua dimissió com a coordinador local de Ciudadanos https://t.co/OvybaOcy1G
18hreplyretweetfavorite

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine