• Inici
  • Successos
  • Les campanes de la torre de l'església silenciaran el seu so

Les campanes de la torre de l'església silenciaran el seu so

| Eduard Garcia Molina | Successos
Les campanes de la torre de l'església silenciaran el seu so

Torre de l'església de Ntra. Senyora de l'Assumpció | Fotografia: Mariví Puerto Sanz

Els municipis conserven sons característics que no trobem a les ciutats, pot ser pel soroll dels vehicles o el bullici de la ciutat, és el cas de les campanades. Concretament a Biar el campanar de la parròquia Ntra. Senyora de l'Assumpció i el seu rellotge han sigut protagonistes mesos arrere, ja que com és sabut es va digitalitzar el rellotge a primers de l'any passat substituïnt les saetes per unes altres iguals però de menor pes.

Ara el campanar torna a ser protagonista, i és que després de l'auditoria acústica realitzada a causa del so de les campanes a les nits i al superar el màxim dels decibels permesos per llei, des de l'Ajuntament de Biar s'ha hagut de prendre la decisió de silenciar les campanes de la torre de l'església de Ntra. Senyora de l'Assumpció.

L'últim toc per tant serà el de les deu de la nit, per tant a les onze ja no sonaran, mentre que el seu so tornarà amb el toc matinal de les huit, així ho va anunciar l'alcaldessa Magdalena Martínez Martínez en el plenari del mes passat. Si bé és cert que no és un procés mecànic, ja que han de ser tècnics especialitzats qui s'encarreguen de realitzar este canvi.

Antecedents del silenci de les campanes

"Per què no sonen les campanes?" Esta era la pregunta que es feia una part del veïnat, fent arribar la seua petició als responsables, per a que finalment, a mitjans del mes d'octubre de l'any passat i després d'unes setmanes sense el so característic de les campanes, es restablira el seu so habitual en hores nocturnes.

En eixa ocasió a les xarxes socials ja va hi haver opinions per a tots els gustos sobre que les campanes tornaren a marcar el pas de les hores, per una banda hi havia qui li donava un valor sentimental i històric: "les campanes ja tocaven abans que nosaltres estiguérem ací", i que s'ha acostumat en les hores de son al seu so, que segurament no altera la son de les persones, en aquella ocasió es va prendre la decisió de que no es produira la repetició de les campanades en horari nocturn.

D'altra banda hi havia qui reivindicava el dret al descans de veïns i visitants i que les campanes haurien de sonar sols durant el dia, fent també una comparació en que si no es pot destorbar al veïnat amb la música alta o fent soroll a partir de les 22 h., preguntant-se per què les campanes haurien de sonar. Escudant-se també en que les coses evolucionen, i desafortunadament el sector secundari, la indústria, té menys pes en l'economia i el treball a nivell local, un espai que en part ha ocupat el sector serveis, el turisme principalment.

Qui defensava esta postura ho feia també pensant en l'aposta pel turisme que els successius governs municipal han fet, i perquè possiblement hi ha visitants que no s'adapten al característic so de les campanes a la nit. Siga com siga és un tema que mesos després torna a saltar a l'actualitat biaruda, tot i que, com se sol dir, mai no plou a gust de tots, o millor dit, mai no toca a gust de tots.

L'article té 868 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).