• Inici
  • Societat
  • "Al cel sigues, Miquel!": La festivitat de Sant Antoni recordarà Miquel Albero

"Al cel sigues, Miquel!": La festivitat de Sant Antoni recordarà Miquel Albero

| Eduard Garcia Molina | Societat
"Al cel sigues, Miquel!": La festivitat de Sant Antoni recordarà Miquel Albero

Com cada any Biar celebra la tradicional festa de Sant Antoni Abat els propers 16 i 17 de gener. Enguany la festa recordarà el biarut Miquel Albero, que ens va deixar en accident de trànsit el passat mes de setembre a Mallorca, de fet un escrit de Tona Català, membre de la Comissió Sant Antoni Abat, és l'escrit que s'adjunta enguany al programa de mà i que reproduïm a continuació. El programa d'actes de la festa es detalla a continuació:

Dissabte 16

A les 9, 13 i 21 h.

Volteig general de campanes i disparada de masclets.

A les 21:30 h.

Gran cavalcada del Rei Pàixaro pels carrers de costum, a la qual es convida al veïnat a participar encenent les típiques fogueres. Una volta finalitze la cavalcada, gran cordada a la plaça del Convent. 

Diumenge 17

A les 9 h.

Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, gran despertada de tabalet i dolçaina pels carrers de costum.

A les 12 h.

Missa solemne cantada i predicada acompanyada per dolçaina i orgue a duet.

A les 13 h.

Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, "la Cavallà", gran cavalcada pels tradicionals carrers de la vila, presidida pel rei Pàixaro i acompanyada de tot el veïnat amb els animals. Al llarg del recorregut es farà la tradicional "Arreplegà" de tants obsequis com es vulga fer donació. I, aplegats a la plaça de la Constitució, es durà a terme la benedicció d'animals.

A les 16:15 h.

A la plaça de la Constitució tindrà lloc la gran subhasta de tots els obsequis recollits.

La festa conclourà amb la rifa de les saques de farina. I finalitzaran, així, tots els actes programats en honor a Sant Antoni Abat.

La festa és possible gràcies a l'organització de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat de Biar i la col·laboració de l'Ajuntament de Biar, la Seu Universitària, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Colla de Dolçaina i Tabal "Bassa la Vila", Canal 3, l'Hotel restaurant "la Façana", Auró Activitats i de tot el veïnat.

Al cel sigues, Miquel!

L'any passat, la Comissió de Sant Antoni decidí organitzar unes Jornades de Cultura Popular que, sense voler, serviren perquè cadascú de nosaltres desempolsàrem la gran quantitat de fotografies que sobre la festa, i sobre nosaltres, hem acumulat al llarg d'estos intensíssims anys. Unes imatges per a demostrar-nos com havíem anat evolucionant, com ens havíem fet de grans, com havien anat nasquen-nos criatures -ara mateix tenim tres Marioles, una de gran i dues de menudes, la teua, Miquel, perquè de tu va tot açò- i com ens havien anat deixant alguns dels protagonistes d'aquells primers anys de recuperació festiva.

Els baguls de records eren especialment emotius, com el meu, que contenia polsosa la pèrdua de mon pare, el rei Pàixaro; les fotos dels meus fills amb la brusa negra, les de ma mare i les meues germanes fent pastes o preparant la foguera; els amics i els cosins que s'acosten a casa per a repartir la beguda; aquell meu article del programeta de sant Antoni que vaig titular «La filla del Rei Pàixaro» que tu em corregires; i allà, descansant com si res, una fotografia on estaves tu, Miquel, que al cels sigues, amb el meu Quim. Et trobe encenent un coet i dient-te Miquel, que a mi els coets em fan por, ves alerta, i el meu Quim que em diu mare, que jo ja sóc fadrí i Miquel és amic meu.

Et vam començar a trobar a faltar a partir del Sant Antoni de 2012, però seguies fent la teua faena habitual: triant les fotos, organitzant el programa, enviant-nos correus... Els diumenges de Sant Antoni vaig haver de llegir les lectures de missa amb el meu cosí Mateu. Ni punt de comparació, ja t'ho puc ben dir. També l'arreplega la vaig fer sense tu. La gent del nostre poble em preguntava: "Xica, Tona, on t'has deixat a Miquel?". Tots estos anys t'he trobat a faltar. Teníem tantes coses a xarrar i tants pocs moments per poder-ho fer que, intensament, aprofitàvem aquell cap de setmana fred i lluent de gener.

Enguany, la teua absència es convertirà en un buit que ens rosegarà el cor tot durant tota la festa. Quina pèrdua més absurda! Perquè Miquel, tu eres la festa de Sant Antoni. Una bona part del que som ara t'ho devem a tu, al teu activisme. A la teua estima infinita pel nostre poble, per les nostres tradicions, per la nostra cultura, per la vida.

Que al cel sigues, Miquel! Des d'ara, i cada any, encendrem els fatxos i farem que la teua llum seguisca viva entre nosaltres. Perquè Miquel, a Biar, el teu estimat poble, i a la Comissió de Sant Antoni, tenim els ulls plens de les teues fotografies. Ara mateix et veig passant per l'arc del Plátano, vas cap al Palau a vore el nostre rei que està a punt d'eixir, amb la teua brusa i el barret. Elegant. Com un gran senyor. El pantaló negre ben planxat i les sabates lluentes.
Que al cel sigues, amic!

Tona Català, membre de la Comissió de Sant Antoni

La Festa de Sant Antoni

Com s'ha indicat des de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions, la Festa de Sant Antoni a Biar. Aquesta festa distingeix i singularitza a Biar pels diversos elements que ha conservat: una singular capta i subhasta de béns, una benedicció d'animals (Cavallà) i per la presència del Rei Pàixaro, un personatge medieval de simbologia incerta. La festa ha sabut mantenir, en el seu programa i com a acte patrimonial, una cordà a l'estil tradicional.

Ja documentada a finals del segle XV, la Festa de Sant Antoni a Biar dura dos dies, el dissabte i el diumenge més propers al 17 de gener, onomàstica del sant del porquet, i es desenvolupa pels carrers del casc antic. Enguany la festa se celebrarà el dissabte 16 de gener i el diumenge 17 de gener.

Enguany l'escrit que acompanya al programa va dedicat al biarut Miquel Albero que ens va deixar fa uns mesos. Allà on sigues sabem que aquest cap de setmana s'escoltarà ben fort: Vítol a Sant Antoni!

L'article té 97 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).