• Inici
  • Societat
  • El Plàtano de Biar, candidat a ser Arbre de l'Any 2023

El Plàtano de Biar, candidat a ser Arbre de l'Any 2023

| Ajuntament de Biar | Societat
El Plàtano de Biar, candidat a ser Arbre de l'Any 2023

El Plàtano de Biar, candidat a ser Arbre de l'Any 2023 | Fotografia: Ajuntament de Biar

Des de l'Ajuntament s'anima a tota la Comunitat Valenciana a votar per l'únic exemplar que representa “al nostre territori”

NP. 10/11/2023. L'arbre del parc del Plàtano de Biar és un dels nou candidats a Arbre d'Espanya 2023, que organitza l'ONG Boscos sense Fronteres. Després de presentar la seua candidatura i després de passar per una selecció prèvia davant un jurat, ara l'arbre de Biar s'enfronta a una votació popular per a aconseguir aquest guardó i optar així, a ser candidat a Arbre d'Europa 2023. L'exemplar és el plàtan de major port de la Comunitat Valenciana, i un dels majors d'Espanya, comparable, per la seua grandària, diàmetre del tronc i antiguitat, amb els existents a Aranjuez.

Amb l'objectiu d'arribar a la fase europea, l'Ajuntament ha llançat una campanya convidant a votar en la pàgina web https://arbolybosquedelaño.es la candidatura de l'arbre del Plàtano. L'acció és ambiciosa i pretén mobilitzar a la Comunitat Valenciana perquè prenga partit per aquest exemplar. En aquest sentit, l'alcaldessa de Biar assenyala que “és l'únic arbre de la Comunitat Valenciana opta a aquest nomenament i per això, encoratgem a tots els valencians a votar per ell”. La campanya promocional s'inicia amb un vídeo, que conta la seua història i la seua vinculació amb la població.

L'Ajuntament de Biar va presentar la candidatura d'aquest plàtan situat al parc més emblemàtic de la població per ser un exemplar singular tant en les seues característiques com espècie com en la seua vinculació amb la història i les gents del municipi. L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, ha indicat “Biar compta en el seu terme municipal amb exemplars de gran port, d'avançada edat i de característiques singulars, però cap que estiga tan unit a població com el plàtano”. “Ha vist jugar i conversar davall de les seues branques a desenes de generacions de biaruts, és un emblema per al municipi i un atractiu turístic”.

Característiques i història

El plàtano de Biar és un exemplar de l'espècie Platanus Orientalis, que té una altura de 26,24 metres, un perímetre de 6 Metres de perímetre de tronc, mesurat a una altura de 1,30 m de la base i més de 350 anys d'edat.

El 2 d'octubre de 1580, l'ajuntament acorda fer la encadufada (séquia), per a portar l'aigua a la vila. Es va construir la primera font abeurador de Biar.

Aquesta obra no va arribar a executar-se fins al 8 de juliol de 1618. Segons consta en el llibre racional d'aquesta data. “Tots els abeuradors estaven dotats d'arbres, aportant unes bones ombres a les cavalleries i bestiars durant el seu proveïment. Per això, deduïm que possiblement era plantat aquest arbre juntament amb uns altres, els quals no han perdurat en el temps”, segons s'indica en el catàleg d'elements patrimonials de l'Ajuntament de Biar.

La primera documentació que fa referència al present arbre, considerant-ho com un element singular, data de 1824.

Voteu al l'Arbre del Plàtano

L'article té 202 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).