• Inici
  • Societat
  • Entitats locals sol·liciten protegir el terme municipal de les fotovoltaiques revisant la capacitat agrològica del sòl

Entitats locals sol·liciten protegir el terme municipal de les fotovoltaiques revisant la capacitat agrològica del sòl

| Eduard Garcia Molina | Societat
Entitats locals sol·liciten protegir el terme municipal de les fotovoltaiques revisant la capacitat agrològica del sòl

En verd zones del terme municipal amb capacitat agrològica elevada | Font: Institut Cartogràfic Valencià

Després de la taula rodona organitzada pel Centre Excursionista de Biar (CEB) i l'Associació Naturalista "El Reconco" entorn de la pretensió d'instal·lar prop d'una vintena de macroplantes fotovoltaiques al terme municipal de Biar, es van traure diverses conclusions per tal de protegir el nostre territori, unint-se així a les polítiques que s'està intentant impulsar des de la Generalitat Valenciana en matèria de protecció també.

És per això que ahir mateix es va registrar en l'Ajuntament de Biar per part del Centre Excursionista, l'Associació Naturalista "El Reconco", el Club de caça "Perdiz Roja", la Cooperativa de Llauradors i ramaders i la representant dels veïns i veïnes de la zona de la Lloma i el Toll, una petició per tal que, prèvia aprovació en el ple municipal, s'inste a la Conselleria competent en la matèria la revisió de la cartografia de la capacitat agrològica del sòl comú de Biar "en tot el seu conjunt indicant quina capacitat li correspon". Així mateix, també se sol·licita la suspensió temporal per un any de les llicències per a la implantació de centrals fotovoltaiques en els sòls que queden reflectits com d'alta o molt alta capacitat agrològica. Finalment, les entitats sol·liciten al consistori local la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per tal de reflectir la capacitat agrològica sol·licitada. Com és lògic, es busca la declaració de capacitat alta o molt alta i d'esta manera, segons recull la Generalitat, no seria possible realitzar este tipus d'instal·lacions en els terrenys que es declaren amb esta capacitat agrològica.

Una bateria d'arguments en contra

D'altra banda, en el document registrat per les entitats locals, hi ha tota una sèrie d'arguments en bé de la racionalització de la instal·lació d'este tipus de grans plantes fotovoltaiques, com ara que no poden superar la reducció de més d'un 10% d'amplària dels corredors territorials. També que han de distar almenys 500 metres de recursos paisatgístics de primer ordre, com ara els Béns d'Interés Cultural (BIC), Béns de Rellevància Local (BRL), monuments naturals o paisatges protegits. També evitar zones inundables en diversos graus, evitar pendents superiors al 25%, així com utilitzar el menor terreny d'alt valor agrològic, no podent-se instal·lar si està catalogat com a "molt alt", o minimitzar l'ocupació de sòl d'interés per a la recàrrega d'aqüífers, entre altres.

Mesures a prendre des dels ajuntaments

En el document també es recorda el límit del 3% de la superfície de sòl no urbanitzable comú com a límit en cada municipi per a implantar les plantes fotovoltaiques a nivell de terme municipal. Així mateix, es podria rebassar ponderant si afecta a sòls ja degradats per usos com ara abocadors, mines, o sòls de molt baixa o moderada capacitat agrològica.

També es recorda que segons la llei d'ordenació de territori, urbanisme i paisatge de la Generalitat Valenciana, la connexió amb la xarxa elèctrica de transport o distribució ha de ser inferior a 15 Km, tot i que són els ajuntaments qui poden decidir ampliar-la o no, en un 50 % fins al 100 % en el suposat que la superfície de sòl no urbanitzable protegit del terme municipal supere el 75% de la superfície. 

D'altra banda, i mitjançant informe es podrà sol·licitar a la Conselleria competent en matèria d'agricultura la revisió de la cartografia de la capacitat agrològica del sòl per part de l'administració local. També serà la pròpia administració local la que puga sol·licitar a l'administració autonòmica la suspensió de llicències per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques quan la capacitat del sòl on es vulguen implantar siga molt alta o alta, i en aquelles zones que tot i tindre una capacitat agrològica moderada, l'Ajuntament justifique mitjançant acord al ple municipal la necessitat d'aplicar un règim de protecció agrícola.

Finalment, els ajuntaments podran sol·licitar la suspensió a la Conselleria competent en matèria d'urbanisme la suspensió de llicències als projectes de PSFV per un màxim d'un any -prorrogable- per raons d'interés general. 

L'article té 377 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).