• Inici
  • Societat
  • Amparo Albero Mas: "El sistema educatiu dels EUA no és millor que el nostre però m'emporte ferramentes i mètodes per posar-los en pràctica"

Amparo Albero Mas: "El sistema educatiu dels EUA no és millor que el nostre però m'emporte ferramentes i mètodes per posar-los en pràctica"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Amparo Albero Mas: "El sistema educatiu dels EUA no és millor que el nostre però m'emporte ferramentes i mètodes per posar-los en pràctica"

Amparo Albero Mas

De la mà de la veïna Amparo Albero Mas ens acostem al sistema educatiu dels Estats Units, ja que ha exercit com a professora de literatura hispana durant el curs 2021-2022 a Chicago. Ens conta la seua experiència i fa balanç del que ha suposat a nivell educatiu i personal la seua aventura nord-americana.

On estaves donant classe abans d’anar-te’n als EUA?

Portava 4 anys a l’IES Maria Ibars de Dénia.

Quan et vas informar sobre esta possibilitat de ser professora als EUA?

Coneixia aquest programa de professors visitants als EUA abans de començar a donar classes en l’ensenyança reglada, ja que sempre estic pendent dels programes internacionals que ofereix el Ministeri i aquest programa ja fa més de 20 anys que funciona portant professors d’Espanya als EUA.

IMG 20210913 145927

La biblioteca. Ahí pots trobar tota l'actualitat. A més hi han 2 persones treballant en exclusivitat, que la decoren segons la temàtica del mes

Quan decideixes anar-te’n als Estats Units? Va ser molt complicada aquesta decisió?

Des del primer any que vaig entrar a donar classes en l’ensenyança reglada, ja que és el primer requisit. Així que al curs 2016-2017 ho vaig sol·licitar per anar a Canadà, que també entra dins dels destins. M’interessava molt el sistema educatiu allí, però no tenia suficients anys d’experiència. Així que vaig haver de continuar fent mèrits fins que en el curs 2019-2020 vaig tornar a intentar-ho per a Carolina del Nord, vaig passar totes les entrevistes, però va vindre la pandèmia i molts estats van cancel·lar el programa. I ja finalment ho vaig sol·licitar per aquest curs 2021-2022.

IMG 20220517 WA0039

Amb amics també Professors Visitants a un partit de beisbol dels Cubs durant la setmana d'apreciació del professor. Ens regalaren la tassa per ser professors

En quina part del país has residit i per quant de temps?

He estat a Illinois, concretament als suburbis de Chicago, com diuen allí. Sona mal, però tan sols són les afores de la ciutat. He estat aquest curs lectiu 2021-2022.

IMG 20220517 WA0039

Amb dues companyes de treball durant una excursió al Field Museum de Chicago

Ens podries explicar concretament quina ha sigut la teua funció com a professora visitant?

He treballat com a professora de literatura hispana a 10è grau, que és 4t ESO ací. La meua especialitat en Espanya és professora d’anglés, però allí els professors no són especialistes, per tant, quan fas les entrevistes t’oferixen diverses assignatures que creuen que podries donar i  entres com a una treballadora més del seu sistema.

IMG 20210806 105431

La piscina coberta on poden nadar professors i alumnes fora d'horari esportiu

Dista molt el sistema educatiu nord-americà del nostre?

Baix el meu punt de vista i la meua experiència, sí, dista molt. Intentaré resumir allò més cridaner d’aquest sistema.

El control. Hi ha un control sobre el professorat i l’alumnat. Hi ha un equip que es dedica a vigilar als professors, entren a la teua classe 3 o 4 persones varies vegades durant el curs per veure què estàs fent, prenen anotacions i si cal et peguen un toc o et tiren.

L’alumnat no ix a l’esplai en els instituts, entren a las 7.40 i ixen a les 2.55 h. Tenen 1h per a dinar i no poden eixir de la cafeteria, hi ha uns treballadors que els vigilen i demanen identificació. Els corredors estan vigilats constantment per aquests treballadors que van amb audiòfons conectats a unes ràdios. Si hi ha un altercat apareixen ràpidament una mena de goril·les que els detenen. Dins de les classes tenim 2 botons, un roig i un blanc que al polsar-los responen per un altaveu i puc dir què passa. El roig és d’emergència extrema i el blanc per a qualsevol cosa que necessite. Polse i en segons venen els vigilants.

IMG 20210913 145927

Decoració del concurs de corridors decorats. Com no existeixen les classes com ací (1ESO A, 2ESO B...) firmen sengons l'any en el que es graduen

Aparentar. Als EUA són molt bons amb el marketing i pel que he vist ho extrapolen a tot. Als instituts tot és gran, molts recursos, tots els alumnes amb portàtils gratuïts, pantalles tàctils a la classe, piscina coberta, pistes de tenis, futbol, basquet, gimnàs enorme amb màquines, cuines, vestidors meravellosos, calefacció ben alta, etc. Els alumnes tenen una gran varietat d’assignatures per a triar, des de “Walk for Health” on passen 1h caminant cada dia, fins classes de conducció. No obstant, jo he vist un contingut fluix, i poca exigència, els alumnes aproven amb un 2,3.

Intenten cohesionar i fer comunitat amb els eslògans que tenen a cada centre i que repeteixen diàriament després del jurament a la bandera a les 7.40 i els escriuen al final de cada e-mail setmanal de la directora. Al meu era “Esforç, honor i èxit”.

IMG 20210812 120733

El meu cubícul dins del departament de llengües

Què és allò que valores de forma més positiva de la teua experiència com a professora visitant als EUA?

He guanyat moltes coses positives. Supose que com tots quan canviem de treball, de casa, de ciutat, d’amistats, ens demostrem a nosaltres mateixos la capacitat d’adaptació.

Altra cosa positiva de l’experiència és que m’ha permés viatjar molt dins i fora dels EUA.

I com a docent, sé que encara que el sistema educatiu no és millor sistema que el nostre, sí que hi han ferramentes i mètodes que m’emporte per posar-los en pràctica.

IMG 20220506 080715

Setmana de l'apreciació dels professors. Ens regalaren donuts, café Starbucks, dolços (com sempre) i teniem descomptes en tendes, Apple, etc...

I allò que penses que és més negatiu?

No puc dir que hi haja res negatiu en l’experiència, perquè de tot s’aprén, però digam que un poc de decepció amb la realitat educativa. Açò ho comentàvem tots els professors que arribarem, que ens imaginàvem un sistema amb alumnes molt participatius i dinàmics. Però no ha sigut així, els alumnes estan cansats d’estar en l’edifici tancats, sense esplai i tots els dies el mateix horari.

IMG 20220202 150404

El meu dia a dia durant l'hivern era llevar la neu a l'eixida de l'escola

És inevitable referir-nos a esta qüestió, ja que durant l’última tragèdia ocorreguda en un col·legi per culpa de la llibertat en l’ús de les armes de foc estaves allà, quines mesures es tenen en compte per evitar-ho?

Allí el primer mes tenim els “drills” que són entrenaments per a tornados, incendis i l’entrada d’algú armat a l’edifici. Este últim es diu “hide, run and fight” (amagar-se, correr i lluitar). Per este ordre assagem com ens hem d’amagar, córrer i ja si no podem fer res, lluitar contra l’atacant, tirant-li qualsevol cosa que tingues al voltant, cadires, tisores, caixes...

Tots els docents portem una clau mestra que bloqueja la porta per dins. Un dia vam haver d’utilitzar-la. Vam rebre l’avis per megafonia de que l’edifici quedava tancat per amenaça externa. Al parèixer hi havia algú armat pel veïnat i la policia estava treballant. Però allí es viu amb acceptació, ja que hi han morts diàriament per tiroteig.

Com es valora per part de la comunitat educativa les propostes per evitar-ho? Des de les més peregrines com armar al professorat per a alguna altra més raonable que seria el control de les armes de foc?

La majoria de la comunitat educativa no aprova l’armament del professorat, sinó que alguns amb més visió aposten per l’educació emocional. Hi ha molta manca d’educació emocional, ja que el sistema és molt individualista, no es crea grup, ja que els alumnes trien diferents assignatures i no tenen un grup assignat, com a la universitat, per tant veus alumnes molt marginats i amb molta manca de relacions socials.

Cap destacar que als centres hi ha un policia que treballa dins i va armat.

Finalment, ja has tornat després de prop d’un any, com continua el teu futur laboral? En tot cas recomanaries esta experiència?

Ara em toca demanar destí de pràctiques de funcionariat, és per això que no he pogut estar altre any. Jo recomane l’experiència a tots aquells que tinguen molta il·lusió per canviar de sistema i conèixer la cultura. No és fàcil, però eixa és la gràcia, superar-se.

L'article té 761 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).