• Inici
  • Societat
  • El treball de les voluntàries de les colònies felines: Entre la invisibilitat i els avanços pel benestar animal

El treball de les voluntàries de les colònies felines: Entre la invisibilitat i els avanços pel benestar animal

| Eduard Garcia Molina | Societat
El treball de les voluntàries de les colònies felines: Entre la invisibilitat i els avanços pel benestar animal

D'esquerra a dreta Fina Atance Hernández, Paqui Santana Pérez, María Francés Samper i Mª Ángeles Moltó Esteve

A vegades alguns successos posen en la palestra el treball desinteressat d'algunes persones del poble, és el cas de les responsables de les colònies de gats i gates a Biar, ens acostem a través d'este reportatge al seu treball a partir dels lamentables enverinaments de gats que es van succeir el passat mes d'abril, uns fets que ja es produïren allà pel mes de febrer de 2017 també.

Com deia Gandhi "la grandesa d'una nació i el seu progrés moral poden ser jutjats per la forma en què es tracta els seus animals", a tall d'exemple, algunes d'elles ja fa més de dos dècades que procuren cuidar dels gatets que viuen als carrers de Biar, és el cas de Fina Atance, qui recorda el treball que feia juntament amb Rafaela Mollà, Fina valora de forma positiva els avanços que han hi hagut en esta matèria per part de l'administració, ja que, des de 2016 es van començar a regular les colònies de gats que viuen al carrer, amb carnets de cuidadores i edificant les casetes on els felins poden dormir. Com és sabut, només les cuidadores estan autoritzades per donar de menjar i beure els animals -menjar granulat per evitar embrutar els carrers-, unes mesures a les quals s'uneix el programa de la Diputació d'Alacant per anar esterilitzant especialment les femelles a través de la Clínica Veterinària de Biar, i així controlar la població.

128

Les voluntàries Fina Atance i María Francés, juntament amb Paqui Santana (Ronroneos Azules) mostren la vinyeta d'abril de Biar Digital

Esforç econòmic

A la conversa s'uneixen les també cuidadores Mª Ángeles Moltó Esteve i María Francés Samper, qui posen èmfasi totes elles en que l'encariment dels productes en els supermercats afecta al menjar dels gats: "molta gent pensa que és l'Ajuntament qui compra el menjar per als gats, però no és així, corre tot del nostre compte, ix de les nostres butxaques". Les voluntàries ens informen que des del consistori local es van sufragar dos de les huit casetes per al control de les colònies que hi ha al poble, però que la resta es van finançar per la Fundació Brigitte Bardot, una presència la de la Fundació que cal recordar que es va fer presenta amb la visita de Brigitte Auloy, responsable de l'Oficina d'Animals de Companyia de la Fundació Brigitte Bardot a Biar en gener de 2020 com es va recollir per part de Biar Digital. D'altra banda, elles també agraeixen als seus marits la comprensió en esta despesa extra, ja que el gasto mensual en menjar per als felins no acostuma a baixar dels 60 €, tenint en compte que pot augmentar si necessiten alguna visita veterinària.

Ploga o faça calor

Si en alguna cosa coincideixen Fina, María i Mª Ángeles és en que es tracta d'un treball molt invisibilitzat: "la gent no sap el que treballem, i faça calor o fred, estiga plovent o nevant, els animalets han de menjar i cal alimentar-los tots els dies". Si bé és cert, que com recorda Fina, una de les veteranes, les coses han canviat molt i ara amb el carnet de cuidadora de les colònies felines no cal justificar-se, ni amagar-se per procurar allò més imprescindible als gatets i gatetes.

Un treball que ve de lluny

Precisament és Fina Atance, qui recorda que este treball ve de molt lluny, quan a finals dels anys 80 van sol·licitar una ajuda a l'Ajuntament de Biar, quan l'alcaldia l'ostentava Justo Román Soriano. El consistori va concedir una ajuda de 25.000 pessetes a la Protectora de Villena, perquè era qui s'encarregava de recollir els gossos que estaven abandonats als carrers de Biar.

A més a més, la veïna afegeix que la gent ha de saber que elles són cuidadores de les colònies felines, i que no recullen gats de dins de les cases ni se'n fan càrrec d'adopcions, necessàriament. "Si se'ls fica algun gat en casa el que han de fer és avisar a la Policia Local, i no a nosaltres", sentencia Fina.

129

Condemna unànim

"El sentiment que dóna quan vas a donar a menjar als gats i quan ens escolten i ixen tots maullant i de colp a repent no ix cap, o com a molt un", és com ens expressen la seua condemna als últims enverinaments de gats que viuen a les colònies, uns fets que s'han investigat per part de la Policia Local el passat mes d'abril, un fet, que com s'ha indicat al principi ja va ocòrrer a principis de l'any 2017 també.

Tot i això, les veïnes busquen la visió positiva, i comparteixen que s'ha avançat en certs aspectes, i no sols en la cura dels gats i gates, sinó també en que gossos abandonats ja no se'n veuen pel poble, i que si algú se'n troba cal avisar a la Policia Local. A més a més, les voluntàries conviden a la participació de la gent a que puguen compartir el seu treball i col·laborar en cuidar de les colònies, ja que, com va afirmar Gandhi és la "grandesa i el progrés moral" dels pobles.

L'article té 377 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).