• Inici
  • Societat
  • Elies Francés: "Si s'ha de treballar un Dia 11 o un Dia 12 en bé de la festa es fa"

Elies Francés: "Si s'ha de treballar un Dia 11 o un Dia 12 en bé de la festa es fa"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Elies Francés: "Si s'ha de treballar un Dia 11 o un Dia 12 en bé de la festa es fa"

Elies Francés mostra un dels listons que se li van trencar a la Mahoma

La importància de la Mahoma en les Festes de Maig és manifesta, per exemple, en l'entrevista que realitzàvem per a "Fent poble" al veí Andrés Menor Hernández, qui ha plasmat en una tesi doctoral una ampla investigació sobre les Festes de Biar així ho manifestava, l'estima cap a este símbol tan característic.

Si bé és cert que a vegades -durant el transcurs de les festes, més enguany que s'han recuperat després de dos anys- poden sorgir imprevistos, com va ser l'ocorregut el Dia 11 a primera hora del matí, quan membres de les comparses mores traslladen la Mahoma des de la casa del Marqués, fins a sa casa en la plaça del Raval. La Mahoma va patir el trencament dels dos llistons que fan de cames del símbol. Parlem amb Elies Francés (FranySal), qui la va reparar per a que la festa poguera continuar el seu curs.

Elies ens confessa que al voltant de les nou del matí, quan estava preparant-se per anar a la diana es van posar en contacte amb ell, i li explicaren el succés, ell no s'ho va pensar dos voltes i es va citar a la fusteria, situada al carrer Onil, com és sabut. Allà va realitzar els dos llistons nous per a la Mahoma i els va tornar a muntar en el mecanisme, que prèviament s'havia portar a la fusteria per reparar-lo en un furgó de la brigada d'obres depenent de l'Ajuntament de Biar, "en poc més d'una hora de faena va quedar tot solucionat".

Irene Moreno 2

Un jove fester de la comparsa de Maseros acompanya la Mahoma el Dia 11 d'enguany pel matí durant el trasllat | Fotografia: Irene Moreno

Tot i la dilatada experiència del fuster és un fet que no li havia passat mai: "No em pilla de susto, perquè per a la Mahoma ja he fet altres treballs, per exemple canviar les cordes del mecanisme que porta per als braços i el cap, també el caixó de les botes que porta en el carro el vam fer ací en FranySal, si et fixes veus el logo de la fusteria, també l'espasa, que la vam fer l'any passat".

Tot i això, explica que una reparació d'urgència d'estes característiques no li havia ocorregut mai, "vaig entendre que era una urgència, i si cal treballar un Dia 11 o un Dia 12 en bé de la festa, es treballa, de fet jo el Dia 12 eixia d'esquadra", ens comenta. "No vas a deixar que no es puga fer la festa per no estar llesta la Mahoma", remata Francés.

113

No cal dir que durant el mateix Dia 11 i la resta de les festes va suscitar tot tipus de comentaris per a Elies entre els festers i festeres i veïns i veïnes per la reparació de la Mahoma, al cap i a la fi, un dels símbols imprescindibles per a la Festa.

També teniu disponible l'entrevista realitzada a Elies Francés i Juan Salguero en octubre de 2017

Reportatge sobre el trasllat de la Mahoma (2019) recollit en el canal de Youtube de Rafa Ballester (la Canyada)

L'article té 535 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).