• Inici
  • Societat
  • Presenten al·legacions contra una de les plantes solars fotovoltaiques que pretenen instal·lar al terme municipal de Biar

Presenten al·legacions contra una de les plantes solars fotovoltaiques que pretenen instal·lar al terme municipal de Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Presenten al·legacions contra una de les plantes solars fotovoltaiques que pretenen instal·lar al terme municipal de Biar

Zona on està prevista la instal·lació de les plaques solars | Font: EsparitySolar

A finals de gener es publicava per part de Biar Digital que fins a sis projectes de plantes fotovoltaiques -de moment- busquen implantar-se al terme municipal biarut, una d'elles se situaria entre els termes de Biar i Castalla, en les immediacions de la carretera que utilitzem per anar direcció a Saix. Una instal·lació que preveuria ocupar més de 50 hectàrees i que de moment ha trobat resposta en forma d'al·legacions per part del Centre Excursionista de Biar (CEB).

Concretament les al·legacions presentades són front la instal·lació de panells solars fotovoltaics i l'equip necessari per evacuar l'energia en sòl rústic que porta per nom PSF SAFARICH 43'20 MWn, com s'indica, promoguda per ES GENERACIÓN VERDE 2, SL. Segons el CEB l'Estudi d'Impacte Mediambiental (EsIA) menysprea els efectes sinèrgics del projecte, tenint en compte l'alt número de projectes d'estes característics que s'estan tramitant al terme municipal de Biar, així com d'altres localitats del nostre voltant.

A més a més les al·legacions afirmen que es desconeix per part de l'empresa el número real d'instal·lacions de plaques fotovoltaiques que s'estan tramitant ara per ara, posant èmfasi de que és incompatible este tipus d'instal·lacions amb el desenvolupament agro-econòmic de la zona i la conservació dels seus valors ambientals. Ja que "una ordenació adequada hauria de ser condició indispensable abans de resoldre qualsevol d'estes sol·licituds", com ja s'està denunciant des de diferents àmbits acadèmics, ambientalistes, agronòmics i econòmics.

A més a més, les al·legacions presentades denuncien que l'EsIA no considera l'afectació que estes instal·lacions poden tindre en la coherència territorial entre diversos hàbitats protegits i que estarien inclosos en la Red Natura 2000, de molta rellevància per a la reproducció d'espècies, més quan és un requisit legal imposat per la Directiva Hàbitats. A més a més, la instal·lació fotovoltaica de realitzar-se, es trobaria de forma íntegra dins dels 500 m de perímetre d'un Paisatge Protegit, quan precisament hauria de distar almenys en 500 metres d'este espai, al ser recursos paisatgístics de primer ordre.

El CEB també lamenta que l'Estudi d'Impacte Mediambiental no recull cap procés de participació ciutadana, més quan hauria d'incorporar la participació de la comunitat integrada en el paisatge, al ser els seus habitants més pròxims coneixedors del seu àmbit. Uns terrenys que estarien considerats com a Paisatge de Rellevància Regional, un fet que no apareix reflectit en l'EsIA. Finalment en les al·legacions presentades pel CEB, es pregunta per les raons per les quals no es reflecteix en la presentació del projecte l'espai i els corredors que ha de hi haver entre les plaques solars, ja que necessàriament en una instal·lació d'estes característiques es fa necessari que puguen passar vehicles per a desplaçar-se els tècnics per al seu manteniment, o espais més xicotets entre els mòduls. Així com que no hi hagen a penes mesures compensatòries, sent de 15.750 €/any els diners que es volen destinar a la "poda de l'olivera i manteniment de l'arborat", en un projecte que compta amb més de 22 milions d'euros per a la seua instal·lació i ocupar 51 hectàrees.

Un paisatge que es perdria per a la flora, la fauna i per al paisatge, és per això que des del Centre Excursionista s'ha demanat la seua no aprovació.

Plantes fotovoltaiques

L'article té 507 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).