• Inici
  • Societat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant rebutja la nova titulació d'FP en cures sociosanitàries

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant rebutja la nova titulació d'FP en cures sociosanitàries

| Col·legi d'Infermeria d'Alacant | Societat
El Col·legi d'Infermeria d'Alacant rebutja la nova titulació d'FP en cures sociosanitàries

Es tracta d'una desafortunada iniciativa per a tindre cures “low cost” en comptes d'uns altres de qualitat prestats per infermeres/ers

(2022-1-25) El Col·legi d'Infermeria d'Alacant vol expressar el seu més rotund rebuig al mòdul de Formació Professional “Supervisió a l'Atenció sociosanitària a la persona usuària” que el Govern incorporarà a aquesta formació tècnica, atès que suposa voler tindre unes cures “low cost” a càrrec de persones que no estaran plenament capacitades ni formades per a prestar aquest tipus d'atenció a persones majors o dependents.

Amb aquesta iniciativa es vol comptar amb treballadors que s'encarreguen de l'atenció a aquest grup de població a uns preus reduïts davant la manca de professionals qualificats en el sistema sanitari, alguna cosa que des de l'Organització Col·legial d'Infermeria s'emporta anys denunciant i que ara es vol solucionar d'aquesta manera tan absurda.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant, la seua presidenta, Montserrat Angulo, considera que “tractar que les cures de majors i dependents recaiguen en tècnics amb una formació bàsica d'FP en aquest sentit és tant posar en risc la seua salut i la seua vida com fer un gir de rosca més a la tràgica situació que han hagut de passar aquestes persones en les residències sociosanitàries durant la pandèmia. Les persones majors i les dependents no són objectes que puguen ser atesos de qualsevol forma, sinó que es mereixen estar al càrrec de professionals perfectament formats i qualificats per a això, com són les infermeres i infermers tant generalistes com amb l'especialitat d'Infermeria Geriàtrica”.

Així mateix, es considera que si es volen solucionar els problemes reals dels centres sociosanitaris s'ha d'incidir a millorar la gestió dels mateixos i a contractar infermeres i infermers, que estan capacitades per a cobrir totes les necessitats assistencials, no a crear noves figures amb menor qualificació per l'estalvi que això suposa.

“Cal solucionar l'important dèficit de continuïtat en l'atenció existent en aquests moments i per a això s'ha d'apostar per les infermeres i infermers referents en cures, tal com la contempla la Llei d'Ordenació de Professions Sanitàries, i no en nous perfils professionals que se sumen a un sector en el qual prevalen la precarietat laboral, l'absència d'infermeres i la falta de control de les atencions”, afig Montserrat Angulo.

Hi ha professionals d'Infermeria que podrien realitzar una excel·lent labor en les residències i centres sociosanitaris de tota índole. No obstant això, es tracta d'un sector que s'ha caracteritzat, com a norma general, per oferir als professionals unes condicions laborals indignes perquè les infermeres i infermers subsistisquen i cresquen professionalment.

La falta de professionals sanitaris qualificats en les residències, com ha deixat palesa la pandèmia que travessem, no se solucionarà amb una titulació mal enfocada, dirigida a contractar professionals “low cost” que substituïsquen als sanitaris. En les residències les infermeres treballen en equips de cures al costat dels tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAE). Equips en els quals es defineixen les competències potestat de la professió (Infermeria) i que la formació professional fa tasques derivades de les funcions pròpies de les infermeres. Per tant, no és necessari que s'incorporen noves titulacions, sinó que es reforcen les plantilles de l'àmbit sociosanitari.

Cal destacar que el 75% de les residències pertany al sector privat o concertat, el principal objectiu del qual és lucratiu, i que la qualitat de l'atenció està afectada per la ràtio deficitària d'infermeres i infermers, el baix sou que han d'assumir i l'escassa consideració que reben. Per tant, és inconcebible que ara, des del Govern, es vulga cobrir l'atenció dels majors i dependents amb personal més barat, que és, al cap i a la fi, del que es tracta.

L'article té 182 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).