• Inici
  • Societat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant denuncia que el col·lapse del sistema sanitari en la sisena ona és degut a no comptar amb les infermeres per a la gestió de la mateixa

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant denuncia que el col·lapse del sistema sanitari en la sisena ona és degut a no comptar amb les infermeres per a la gestió de la mateixa

| Col·legi d'Infermeria d'Alacant | Societat
El Col·legi d'Infermeria d'Alacant denuncia que el col·lapse del sistema sanitari en la sisena ona és degut a no comptar amb les infermeres per a la gestió de la mateixa

La Generalitat hauria d'aplicar a les nostres professionals la sentència per les conseqüències de no haver comptat amb materials de protecció en comptes de recórrer-la

(2022-1-14) El Col·legi d'Infermeria d'Alacant vol denunciar la mala gestió i actitud de la Conselleria de Sanitat al no comptar amb els professionals sanitaris, especialment amb les infermeres, a l'hora de gestionar aquesta sisena ona de contagis per Covid, la qual cosa està portant al col·lapse als nostres sistemes d'Atenció Primària i hospitalària.

Els nostres responsables sanitaris venen desestimant sistemàticament els oferiments i suggeriments de la professió infermera durant tota aquesta crisi sanitària des del moment en què va aparéixer al març de 2020 i han deixat de costat també la major part dels acords i propostes plantejades en les diferents comissions de reconstrucció dutes a terme després de la tràgica i dramàtica primera ona. Unes mesures que escassament s'han emportat a la pràctica ni a nivell autonòmic ni a nivell local, amb les conseqüències que estem vivint.

Rescindir contractes dels professionals que estan en primera línia en l'atenció sanitària com són els d'Infermeria, no tindre en compte les propostes del nostre Col·legi d'Infermeria per a dur a terme les campanyes de vacunació, obviar la necessitat de comptar amb les infermeres escolars per a abordar la pandèmia des de les aules i altres tants aspectes ens han portat a la situació que tenim en l'actualitat que, per molt que siga provocada per un virus amb una alta transmissibilitat, els seus efectes es podien haver mitigat. D'haver sigut així, no tindríem la brutal pressió assistencial i condicions de treball en Atenció Primària i no estaríem veient com des dels hospitals s'han de suspendre operacions amb el greu perjudici que això afig a la salut dels ciutadans.

Les infermeres i infermers som uns professionals amb un gran coneixement del sistema sanitari i comptem amb la formació adequada en matèria de gestió com perquè les nostres aportacions siguen tingudes en compte.

Lamentablement estem vivint situacions molt contradictòries, com ho ha sigut també que el president de la Generalitat, Ximo Puig, haja demanat perdó als sanitaris per la falta de materials de protecció al començament de la pandèmia però haja dit al mateix temps que recorrerà la sentència que condemna a Sanitat a indemnitzar als metges contagiats per aquest motiu, no volent reconéixer amb això el perjudici ocasionat. Puig deuria no sols acatar la sentència, sinó fer-la extensiva també a les infermeres i infermers, que han sigut i són els professionals més exposats als contagis durant aquesta crisi sanitària.

Així s'ha posat de manifest des de l'Organització Col·legial d'Infermeria, des de la qual s'ha denunciat que la Comunitat Valenciana ha encapçalat durant diversos mesos la llista de sanitaris contagiats en xifres totals, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

La falta de sensibilitat cap als professionals sanitaris en aquest sentit no s'ha de tolerar en cap cas, perquè porta al fet que tinguem resolucions judicials en sentit contrari com la d'un jutjat de Jaén que, davant la demanda de les infermeres que van reclamar a la Junta d'Andalusia més mesures de protecció durant la primera ona de Covid-19, ha indicat en una sentència que les infermeres havien de “sacrificar el seu dret a la vida” en benefici de la resta en la pandèmia.
Situacions com les descrites i altres que socaben les nostres funcions i competències professionals enfront d'altres col·lectius, venen a redundar i a confirmar que al final les bones paraules, elogis i promeses cap a la nostra professió acaben quedant en res. I no sols promeses, sinó fins i tot iniciatives aprovades en les Corts Valencianes com una PNL per a la derogació de les funcions atribuïdes a Infermeria en l'Estatut marc de 1973. PNL que va ser aprovada al juny de 2017, fa quasi cinc anys ja, però que segueix sense aplicar-se.

L'article té 205 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).