• Inici
  • Societat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reclama més places d'Infermeria Geriàtrica davant la celebració del Dia Internacional de les Persones d'Edat

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reclama més places d'Infermeria Geriàtrica davant la celebració del Dia Internacional de les Persones d'Edat

| Col·legi d'Infermeria d'Alacant | Societat
El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reclama més places d'Infermeria Geriàtrica davant la celebració del Dia Internacional de les Persones d'Edat

(2021-9-30) El Col·legi d'Infermeria d'Alacant vol aprofitar la celebració demà divendres, 1 d'octubre, del Dia Internacional de les Persones d'Edat per a demanar que el lema triat enguany per l'OMS amb tal motiu, "Equitat digital per a totes les edats", estiga més present que mai donat l'aïllament d'aquest col·lectiu a causa de la pandèmia amb la finalitat que l'accés i la participació significativa en el món digital servisca per a pal·liar-lo en la mesura que siga possible.

Tal com indica l'OMS, la quarta revolució industrial caracteritzada per una ràpida innovació digital i per un creixement exponencial, ha transformat tots els sectors de la societat, inclosa la forma en la qual vivim, treballem i ens relacionem i per això es considera fonamental que es facilite l'accés a aquesta mena de noves relacions per a aprofitar al màxim les possibilitats i recursos de la tecnologia.

Un accés als nous canals de comunicació que ha de vindre acompanyat també per la protecció davant els riscos que comporten els nous delictes i riscos que es produeixen en aquest àmbit, com ara els delictes cibernètics i la desinformació, que amenacen els drets humans, la privacitat i la seguretat de les persones majors.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es vol posar l'accent en la necessitat d'incrementar els recursos dedicats a les persones majors donat el ràpid i progressiu envelliment de la població. Uns recursos en els quals ha de tindre una presència notable la figura de la infermera/o especialista en Infermeria Geriàtrica, per la qual cosa des de la Vocalia V del Col·legi d'Infermeria d'Alacant, ocupada per Juan José Tarín i entre les competències de la qual compta amb la de l'Àrea Sociosanitària, es vol demanar un increment de places de formació per a Infermeria Geriàtrica a la Comunitat Valenciana, atès que en les últimes quatre convocatòries de formació sanitària especialitzada només s'ha convocat una en cadascuna d'elles.

Aquest escassíssim nombre de places denota la distància de la realitat en la qual encara es troba la mentalitat de la nostra Administració, que segueix sense entendre la importància del canvi de configuració de la societat amb el seu progressiu i ràpid envelliment i la necessitat de donar una resposta adequada a aquesta situació.

Davant això, es fa necessària una profunda reforma del sector sociosanitari en el seu conjunt per a garantir l'atenció sanitària i les cures d'infermers i infermeres les 24 hores del dia. Uns professionals d'Infermeria el número de la qual oscil·larà segons el grau de dependència i el nombre de persones residents, la qual cosa suposarà un notable increment de la ràtio infermera/o-resident, ja que en l'actualitat existeix una sobrecàrrega de treball donat l'elevadíssim nombre de residents que té assignat cada infermera/o i les necessitats que requereixen aquests residents, que varien en funció de la capacitat funcional que tinguen.

La sobrecàrrega de treball i l'escassa retribució de les infermeres/us en aquest àmbit (menys de 20.000 € bruts anuals) fan que resulte molt poc atractiu treballar en els centres residencials sociosanitaris. Un treball desenvolupat en residències que des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es reclama que puntue en bossa igual que el desenvolupat en altres llocs laborals.

Ètica de les cures

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es vol aprofitar també la celebració del Dia Internacional de les Persones d'Edat per a posar en valor que la cura és una tasca col·lectiva, havent de ser valorat en la societat com una cosa important i imprescindible per a la vida, per a la família i per a les persones. En parlar de cures hem de tindre en compte que aquests tenen un important component ètic, la qual cosa ens implica a tots per igual. Hem de convéncer-nos com a societat que l'atenció i la cura a les persones majors i dependents són unes qüestions de primer ordre si volem avançar com correspon a una societat plena i democràtica.

La pandèmia ha deixat en evidència el model de cures vigent al nostre país. Les residències, tal com les coneixem actualment, són més un gran negoci que un espai idoni per a atendre els grans dependents. La major part d'elles són de titularitat privada o concertada i emmalalteixen de control per part dels poders públics. Per tant, urgeix *desinstitucionalizar les cures, humanitzar-los i allunyar-los en la mesura que siga possible de la visió medicalitzada, perquè medicalitzar les residències no és la solució.

La Infermeria Geriàtrica és la disciplina que s'encarrega de cuidar la salut de les persones majors i té el principal objectiu de donar la millor atenció als ancians, així com a les seues famílies, segons la Societat Espanyola d'Infermeria Geriàtrica i Gerontològica.

Les infermeres geriàtriques treballen juntament amb l'adult major, la seua família i la comunitat, per a permetre un envelliment reeixit, amb la màxima qualitat, per la qual cosa és imprescindible que els professionals d'aquesta especialitat donen resposta i satisfacen les necessitats d'una població cada vegada més envellida.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es tenen en compte i posen en valor tots els aspectes descrits anteriorment, la majoria dels quals van ser abordats en un *webinar en el qual es va destacar que les estratègies a seguir necessiten comptar amb una visió integral de l'individu: no sols de la seua situació biomèdica completa, sinó també de la seua situació social i funcional. *Webinar que pot veure's en aquest enllaç.

L'article té 122 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).