Imprimir aquesta pàgina

Una planta fotovoltaica de més de 100 hectàrees d'extensió

Una planta fotovoltaica de més de 100 hectàrees d'extensió Hive Energy

Des de fa anys progressivament s'aposta per les energies netes i renovables, com ara l'energia solar, intentant generar l'energia que necessitem de forma més respectuosa amb el media ambient. Una altra cosa és la febre desmesurada que s'està produint per exemple a la veïna localitat de Villena, on ja són prop d'una vintena de propostes de megaplantes solars, tenint en compte que sols les cinc que se concentren a la Serra de Salines equivaldrien a tres vegades i mitja l'extensió del nucli urbà de Villena i el polígon industrial del Rubial.

Com és sabut Biar també va ser objectiu fa anys de la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la zona de la carretera que comunica Biar amb Banyeres de Mariola, prop de la limitació del terme municipal, tot i això a hores d'ara encara no se sap res de la instal·lació, tot i deixar uns importants ingressos, segons va comunicar l'Ajuntament en el seu moment (juliol de 2017).

078 

Un projecte de 49,9 MW que ocuparà 112 hectàrees i una vintena de parcel·les

Si bé és cert que el projecte és de fa un any i de moment poc més se sap, però amb l'objectiu de "fomentar l'energia solar com a font alternativa de producció d'energia" i "disminuir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle" hi ha projectada una planta solar amb una extensió de 112,7 hectàrees al terme municipal de Biar tramitada per HIVE ENERGY i que compta amb un pressupost de 22.633.740 €. Concretament a banda i banda de la carretera que uneix el Camp de Mirra i Biar, a l'alçada del Pontarró. Així es pot llegir en la documentació que hi ha publicada a la web de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

El projecte d'instal·lació comptaria amb 110.880 mòduls de 2 metres d'alçada per 1 metre d'ample que generarien una potència de 49,89 MWp, i la infraestructura d'evacuació, compresa per la subestació i la línia de 8'7 kilòmetres d'evacuació a la subestació de Beneixama per distribuir l'energia generada, una línia que afectaria als termes municipals de Beneixama -en uns 900 m- i el de Banyeres de Mariola, per on passarien uns 700 m de línia, com és lògic pel terme municipal de Biar passaria la majoria amb 7'1 Km de línia. Val a dir que este tipus d'instal·lacions tenen una vida mitjana de 30 anys.

079

Efectes en el medi ambient

Si bé és cert que este tipus de macroprojectes acostumen a ser controvertits, ja que generen un impacte visual important, i distorsionen el paisatge al que estem acostumats, a banda de poder afectar a l'hàbitat natural d'algunes espècies, entre altres, les aus rapaces. Tot i això, segons l'empresa que pretén realitzar els treballs d'instal·lació i explotació de la planta fotovoltaica "tots els elements constructius seran reciclables i no tindran cap reacció ni afectació sobre el medi ambient", segons l'empresa. Així mateix la implementació segons consta en l'informe aportarà una reducció d'emissions contaminants a l'atmosfera i un estalvi de petroli equivalent, per un valor estimat de 28.000 tones de CO2 anuals.

080

Macroprojectes i destrossa del territori

Si bé és cert, que des de grups de protecció al nostre medi estan veient-se estes iniciatives com la substitució del que hauria de ser un model de creació d'energia a través de xicotetes comunitats energètiques locals que es poden veure substituïdes pels interessos de grans capitals d'inversió, que podrien trobar al nostre terme i altres de la zona com a sòl barat on poder invertir i traure grans rèdits econòmics. Cal tindre en compte que este tipus de projectes venen precedits d'una suposada pluja de milions per al municipi, així com la generació de llocs de treball, més quan la pandèmia està mermant encara més les possibilitats que puga oferir el mercat laboral. D'altra banda este tipus de plantes no generen llocs de treball de forma sostinguda en el temps, per la necessitat d'un manteniment mínim. Així mateix, la pluja de milions per als municipis tampoc sembla segura, ja que moltes ordenances municipals -depenent de cada municipi- acostumen a tindre altes bonificacions fiscals -com el cas de Villena, fins a un 90%- pel que fa a la les instal·lacions de plaques solars.

També s'apunta per part dels grups en favor de la preservació del medi ambient i el nostre paisatge tal i com el coneixem, a la destrossa del paisatge que este tipus de macro-projectes acostumen a portar acompanyada, apuntant a la necessitat d'un gran consens per tal de caminar cap a una transició de model energètic que ens porte un futur més sostenible i fer front al canvi climàtic.

081

Hive Energy

L'empresa anglesa, basant-se en la seua experiència al Regne Unit, Hive Energy ha obert set oficines a l’estranger i actualment està desenvolupant un gasoducte internacional de projectes solars a Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia. Hive Energy es compromet a prendre el coneixement i l'experiència que va construir al Regne Unit per desenvolupar sistemes d'energia solar a gran escala de baix cost a tot el món, segons la informació que figura a la seua pàgina web.

083

082

084

(Aquesta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Articles relacionats (per etiqueta)