• Inici
  • Societat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reivindica la potenciació de l'Atenció Primària per a donar resposta a les necessitats de salut de la població

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reivindica la potenciació de l'Atenció Primària per a donar resposta a les necessitats de salut de la població

| Col·legi d'Infermeria d'Alacant | Societat
El Col·legi d'Infermeria d'Alacant reivindica la potenciació de l'Atenció Primària per a donar resposta a les necessitats de salut de la població

Des d'aquest nivell assistencial es pot atendre i resoldre amb èxit el 80 per cent d'aquestes necessitats

(2021-4-12) El Col·legi d'Infermeria d'Alacant vol aprofitar la celebració hui, 12 d'abril, del Dia de l'Atenció Primària per a reivindicar la necessitat de potenciar aquest àmbit assistencial amb la finalitat de donar una millor resposta a les necessitats de salut dels ciutadans. La potenciació de l'Atenció Primària es fa més necessària encara en l'actual situació de pandèmia, perquè cal no oblidar que és la porta d'accés al sistema sanitari i que des d'ella es pot atendre i resoldre amb èxit el 80 per cent dels problemes de salut dels ciutadans. A més, la crisi sanitària provocada per la Covid-19 l'ha posada encara més en valor a l'ésser la protagonista de processos com el de la vacunació contra el coronavirus.

Els contextos sanitari i social actuals obliguen a dur a terme un canvi de model del Sistema Nacional de Salut en el qual s'atorgue a l'Atenció Primària el protagonisme que li correspon i se li done el suport polític i financer que permeta respondre a les necessitats reals dels ciutadans. Per a això s'han de potenciar i incentivar les polítiques de prevenció, promoció i educació per a la salut així com el rol dels professionals d'Infermeria amb mesures audaces que permeten al col·lectiu contribuir decisivament en l'agilitació de l'atenció sanitària i en la millora de la gestió. Amb això, i una atribució apropiada d'aquestes plantilles, es podria descongestionar l'atenció hospitalària i garantir la sostenibilitat futura del sistema sanitari públic.

Però perquè l'Atenció Primària puga adquirir un major protagonisme no pot continuar comptant amb els mateixos recursos i les mateixes inversions; quant a Infermeria, que és el col·lectiu sanitari que suportarà el major pes assistencial, cal dotar les plantilles de més professionals per a incrementar la ràtio infermera/100.000 habitants, convocant, a més, places d'aquestes especialistes en les *OPEs a la Comunitat Valenciana. Resulta inadmissible que la Comunitat Valenciana siga la quarta per la cua quant al nombre d'infermeres/100.000 habitants amb 523,88 quan la mitjana és de 565,75, i estant només per davant d'Andalusia, Múrcia i Galícia.

Amb aquestes dades, sumats al fet que nostra Comunitat requereix 41,87 infermers/as més per cada 100.000 habitants per a aconseguir la ràtio mitjana d'Espanya, es pot concloure que la Comunitat Valenciana necessita aproximadament 2.100 infermers/as més en actiu per a aconseguir la ràtio assenyalada existent a Espanya. Aconseguint aquest increment del nombre de professionals infermers en actiu en la nostra Comunitat desapareixia la desocupació infermer existent en finalitzar l'any 2020, quan es computaven 396 infermers/as parats/as, per la qual cosa seria necessari implementar un pla per al retorn dels professionals d'Infermeria que van emigrar fora de la Comunitat Valenciana i/o Espanya per a treballar.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).