Iniciativa x Biar: "Observem una paràlisi i deixadesa total amb tot el relacionat amb la Residència i Centre de Dia per part dels representants polítics en l’Ajuntament"

Josep Maria Pérez Romero, portaveu interí de la plataforma Josep Maria Pérez Romero, portaveu interí de la plataforma Biar Digital (2018)

Aquesta setmana ha aparegut a través de les xarxes socials i alguns mitjans comarcals la creació d'una nova plataforma que reivindica l'hotel 'Vila de Biar' -del que es posa en dubte la seua viabilitat econòmica- per estudiar una reivindicació que a Biar s'arrossega durant els últims anys: la realització d'un Centre de Dia i Residència per a persones majors d'àmbit comarcal.

Un tema que també ha arribat al plenari municipal de dijous amb preguntes per part de l'oposició. D'una banda el Grup Socialista va preguntar a l'Equip de Govern per la situació de l'hotel, i per part del Grup de Compromís es va preguntar si algun responsable del consistori s'havia reunit amb la plataforma o havia atés la seua reivindicació. Parlem amb Josep Maria Pérez Romero, portaveu interí de la plataforma.

Què us ha portat a prendre la decisió de crear una nova plataforma per reivindicar que la Residència i Centre de Dia siga una realitat el més prompte possible?

Principalment han estat dos els motius més importants els que ens han portat a aquesta decisió. La primera és la situació actual de tancament de l’hotel “Vila de Biar”. La segona és la paràlisi i deixadesa total que observem amb tot el relacionat amb la Residència i Centre de Dia de part dels representants polítics en l’Ajuntament.

Si ens permets, sobre el primer punt voldríem fer una breu ressenya. El que hui coneixem com a hotel, és una restauració i rehabilitació realitzada en els anys 1996-97 del que era la “Casa de los Vizcondes de Valdesoto”, per convertir-la en hotel. Aquesta actuació va ser duta a terme pel govern valencià d’aquells moments (PSOE), de manera que l’hotel és propietat de la Generalitat Valenciana.

La curta vida de l’hotel, un poc més de vint anys d’existència, està sent un camí inestable i incert, i amb un futur ple de núvols negres per la crisi turística actual. Els primers anys la gestió va ser portada per empresaris locals, gestió que va acabar de forma abrupta per una deficient gestió i una gran quantitat de deutes. Aquestes circumstàncies van portar al fet que l’hotel estigués els següents cinc anys tancat. Va ser a partir del 24 de novembre del 2010, quan és va tornar a obrir oficialment l’hotel, la seua explotació va anar a càrrec del grup hoteler “Poseidón”.  En el plec de condicions es va especificar que el cànon fixat per als primers deu anys (prorrogables fins als trenta anys) de la concessió seria substituït pel cost econòmic de les obres de reparació i adequació per convertir l’hotel de tres a quatre estreles. Transcorreguts els deu primers anys i per als següents anys fins a acabar el període total de la concessió, s’abonaria un cànon anual de 76.501 euros més l’increment de l’IPC anual. De tots és sabut que fa un parell d’anys, el grup “Daniya Hotels” va assumir la gestió de l’hotel substituint a l’anterior gestor, fins que a la primera setmana de novembre de l’any passat en què va informar l’Ajuntament de la seua decisió de tancar l’hotel i el seu projecte empresarial a Biar.

És important ressaltar el fet que, en aquest any 2021, era el primer any en què havien de començar a pagar el cànon, el que demostra l’escassa rendibilitat económica i el nul interés a seguir gestionant l’hotel… si s’ha de pagar. Tot aquest cúmul de circumstàncies ens porta a la conclusió que, el més beneficiós per a l’interés general del poble, seria emprendre una segona reconversió de la “Casa de los Vizcondes de Valdesoto” i convertir-la en una Residència i Centre de Dia.

A més, entenem que l’hotel reuneix tots els requisits bàsics per albergar un centre sociosanitari de qualitat (amb la seguretat que hi hauria places de residència i no només d’estada diària). Bona accessibilitat, capacitat habitacional per a un bon nombre d’usuaris, tant residencials com a usuaris d’estada diària, zona enjardinada àmplia amb piscina (per adaptar a les necessitats dels usuaris), i altres dependències com poden ser la cuina, menjadors i sales alternatives per a dur a terme totes les activitats diàries que es realitzen en aquests centres, com la rehabilitación, tallers…

El segon motiu més important que ens ha portat a plantejar aquesta iniciativa és la nul·la activitat municipal que observem respecte a aquest tema. A la fi de la legislatura anterior es van intentar algunes iniciatives, però amb poca convicció i realisme. Davant aquest estat de coses i mirant al nostre entorn geogràfic ens podem preguntar, per què a la Font de la Figuera, un poble de 2000 habitants, té ja des del passat mes de novembre un Centre de Dia de 1000 metres quadrats edificats i 1000 metres de zona enjardinada, tot això finançat per la Diputació de València amb un pressupost de 1.322.856 euros, i en Biar estem donant voltes al tema els últims vint-i-cinc anys? És que el govern municipal de la Font de la Figuera és més eficient i es mou més i millor per aconseguir beneficis per al seu poble? Creiem que la manca de voluntat política del les autoritat municipals a buscar solucions, és inexplicable i depriment, principalment, dels dos partits majoritaris que han tingut (i tenen) el poder tant en l’àmbit provincial com en l’autonómic durant molts anys.

031

A quantes persones de Biar podrien beneficiar aquests serveis sociosanitaris?

A Biar, per exemple, tenim uns 760 veïns i veïnes que ja superen els seixanta-cinc anys d’edat (un 20% de la població), entre elles, 116 que ja sobrepassen els vuitanta-cinc anys d’edat (42 homes i 74 dones). Moltes d’aquestes persones amb diferents patologies i amb necessitats i cures permanents, no els arriba l’ajuda amb la celeritat necessària i quan els arriba, han d’optar sempre per serveis en altres localitats (Residències o Centres de Dia). A més, devem pensar no només en persones amb patologies mèdiques, sinó en aquelles persones majors que per una o altra causa són víctimes de l’exclusió social, econòmiques, familiars o de qualsevol altra causa, per a ser receptors d’un servei social bàsic com hauria de ser el dret a viure dignament els seus últims dies de vida en una Residència. Que a cada poble tinguen cobertes aquestes necessitats la gent major, hauria de ser una tasca urgent i ineludible de totes les autoritats polítiques, començant pel president de la Generalitat Valenciana i acabant per l’últim regidor del poble més xicotet del territori valencià.

Creieu que els terrenys que queden lliures una vegada s’haja construït el col·legi infantil en la carretera d’Alcoi, són els adequats per a la construcció de la Residència i el Centre de Dia?

En aquests moments aquesta opció no és la prioritat per nosaltres. Però és evident que pot ser un bon lloc per a la seua construcció, això no ho posa en dubte ningú. Ara bé, també és veritat que podrien ser un bon lloc per a la ubicació d’un “Casal de la Cultura Popular de Biar”, amb un auditori i unes instal·lacions dignes i adequades per a l’ampli moviment associatiu cultural del poble. Mestrentant, es podrien fer servir les instal·lacions de l’escola (amb els condicionaments que feren falta) en benefici i ús d’aquestes mateixes associacions culturals.

032

Finalment, quines són les passes que aneu a fer des de la plataforma a partir d’aquest moment?

El següent pas que farem és la de presentar una proposta de moció als partits amb representació a l’Ajuntament. Una moció que en el seu punt principal serà la de: “Sol·licitar a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, l’estudi de viabilitat de transformació i adequació de l’hotel “Vila de Biar”, en una Residència i Centre de Dia”. És una moció que aspirem que siga presentada i aprobada conjuntament pels tres partits en el proper plenari municipal. Esperem, que per una vegada, deixen les diferències ideològiques i partidistes entre ells, i sumen esforços per fer realitat la reivindicació del poble d’aconseguir una Residència i Centre de Dia.

Per finalitzar aquesta entrevista ens agradaria deixar una pregunta en l’aire, perquè el futur no està escrit i no sabem com és, però, és possible que l’hotel “Vila de Biar”, tard o d’hora, acabe sent un “Centre Tutelat de Menors”?

(Aquesta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Tot i això a hores d'ara són dos els casos actius al poble. @GVAsanitat https://t.co/zsXgmWppth
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital El sector serveis continua sent el més castigat per la desocupació a nivell local. https://t.co/RV6VD13I3F
BiarDigital 🌍El pròxim diumenge a les 18 h. vos portem una nova entrega de "Biaruts i biarudes pel món" amb Laura Marco Conca,… https://t.co/qwbgTunlWf
BiarDigital Esta setmana s'acabarà de vacunar al grup d'entre 70 a 74 anys a la nostra comunitat autònoma. @GVAsanitat https://t.co/DzxifUKjCC

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com