• Inici
  • Societat
  • Zulema Vilar: "De res em valen eixos aplaudiments si no es queden a casa i posen en perill a més gent"

Zulema Vilar: "De res em valen eixos aplaudiments si no es queden a casa i posen en perill a més gent"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Zulema Vilar: "De res em valen eixos aplaudiments si no es queden a casa i posen en perill a més gent"

Des de Biar Digital volem fer un xicotet homenatge a totes les persones que lluiten dia a dia contra la pandèmia del COVID-19: des del personal sanitari, fins als comerços que continuen treballant per bastir el poble dels serveis bàsics i essencials que necessita, Policia Local, etc... és per això que iniciem una sèrie d'entrevistes a qui cuida de nosaltres els 365 dies de l'any, el personal sanitari.

El mes que ve farà quatre anys que vam entrevistar a Zulema Vilar Santonja per al nostre espai "Estudiant fora", ens responia des de Sevilla, on va realitzar un any de la carrer d'Infermeria gràcies a una beca de mobilitat entre universitats de l'Estat espanyol, tot i que va cursar els estudis en la Universitat Rovira i Virgili de Tortosa (Tarragona). Actualment treballa en les urgències de l'Hospital d'Elda. Coneixem de primera mà com estan afrontant esta difícil situació.

Quines van ser les primeres notícies sobre esta pandèmia?

Bueno, supose que com tots els espanyols… les primeres notícies venien des de Xina. No pensàvem que eixa pandèmia que ells estaven vivint arribara a les nostres terres… ara bé, quan ja va aplegar a Itàlia vam començar a vore-li els 5 peus al gat perquè, “cuando veas las barbas de tu vecino cortar, pon las tuyas a remojar” o algo així diuen els nostres majors.

Entenem que la vida en l’hospital ha canviat totalment, el vostre dia a dia, precaucions i forma de treballar.

Bufff, això sí que és un autèntic caos… al principi al meu servei, urgències de l’hospital d’Elda, seguíem amb la mateixa forma de treballar que dies enrere quan tot anava bé, però amb el pas dels dies es van haver de prendre mesures.

El servei ha canviat totalment, ara mateix tenim dos circuits dintre del mateix servei un per a pacients respiratoris i altre per a pacients amb la resta de patologies. Els pacients han d’entrar malalts i sense poder ser acompanyats per cap familiar… això és taaant trist…

Metges, infermeres i auxiliars no sabíem bé què havíem de fer, com tractar la situació, com mantindre la calma o com posar-nos els Epis (equips de protecció individual) o si en tindríem suficients per passar els dies que ens venien…

Amb el pas dels dies ens anem adonant que no, que no en teníem suficients per a tots i molt menys per a utilitzar i tirar-los en cada pacient… ens vestim a primera hora del matí o la vesprada i passem hores amb els epis posats i no sabeu quina impotència és treballar així, psicològicament és molt trist. És tant trist com veure que hi ha gent que està molt greu, que no tenen cap familiar ni recolzament prop, que han de lluitar sols i que si amb sort ixen victoriosos, podran seguir contant batalles a fills i néts…en aquests moments és quan realment et planteges si realment quan vas decidir estudiar, en el meu cas infermeria, pensaves que les coses anaven a ser així i NO realment cap personal sanitari està mentalment preparat per a viure cap pandèmia…psicològicament es horrorós però ens reconforta una cosa… JUNTS SOM MÉS FORTS I JUNTS VENCEREM LA BATALLA AL COVID-19! A l’hospital som una pinya, estem segurs que si ens faciliten el material necessari…en uns mesos eixirem victoriosos de la guerra…

19

A banda de les necessàries precaucions entenem que és normal témer a la malaltia.

És molt normal témer la malaltia, i tant… si de normal quan una malaltia entra en una família ho desbarata tot, em faig una idea de que amb aquesta tot és molt pitjor perquè a dia de hui no sabem res. No hi ha estudis previs. Sols sabem que depenent de la salut prèvia de les persones afecta d’una manera o d’altra.

Però ja que hem deixeu aquest espai per expressar-me, diré que el que més necessitem ara mateix és que la població ES QUEDE A CASA!! No cal eixir a fer la compra tots els dies per tal d’exir de casa… així l’únic que fem és posar en perill totes les persones que estan darrere dels mostradors de les seues tendes! Des de la finestra de casa veig persones d’ací allà, i després també les veig als balcons aplaudint a tot el personal que no podem quedar-nos a casa… de res em valen eixos aplaudiments si NO ES QUEDEN A CASA I POSEN EN PERILL A MÉS GENT!

Tot i que una grip comú pot matar milers de persones anualment -15.000 morts per grip comú sols a Espanya segons la OMS- per quina raó se li dóna tanta importància al coronavirus i té tanta presència mediàtica? Un fet que no passa amb la grip comuna tot i que no sembla que arribem a superar les morts de la grip anualment.

Clarament, la grip mata tots els anys a molta gent però en un període de temps llarg, en un any. En canvi, el coronavirus està fent que molta gent morga, dóna igual l'edat que tinga, en un període curt de temps… ara mateix [25 de març] 3.334 persones han mort en un termini de menys d’un mes… esperem que esta pandèmia dure el menys possible pel bé de tots…

Com rebeu el suport de la ciutadania que cada dia ix a aplaudir als balcons en suport a la Sanitat Pública i el vostre treball i entrega?

Amb mooooolta emoció, la veritat. Cada dia escoltar que els teus veïns estan recolzant la teua feina és d’agrair… però no vull que sols es dedique els aplaudiments a tots els sanitaris, m’agradaria que totes les persones que estan als balcons pensaren els cossos de seguretat de l’Estat, en el carnisser, el panader, el fruiter, el farmacèutic… en tots els que estem treballant i eixint de casa cada dia per a lluitar aquesta batalla junts! Gràcies a tots, de tot cor… jo hui eixiré per aplaudir-vos a tots els que vos esteu quedant a casa per fer-nos la feina més fàcil, GRÀCIES!!

20

Hi ha qui diu que ara “no toca” parlar de la necessitat d’un sector sanitari fort i no privatitzat, com ocorre en algunes comunitats autònomes, què penses?

Pense que ara és el moment de plantejar-se les coses que s’han fet malament des de fa anys… la sanitat pública i universal és VITAL per a tota la població, siga quin siga el seu color polític! Sense sanitat pública, la gent moriria a les seues cases sense tractament i amb molt de patiment…

Retallar la sanitat pública és un ERROR i per la part que em toca, lluitaré perquè no es seguisca fent, necessitem menys ratis infermera-pacient per poder atendre als pacients de la manera que es mereixen, no amb preses i mal perquè no podem alcançar a tots. Tampoc em val que retallen metges perquè “no en calen tants”, senyores i senyors… SENSE METGES, INFERMERES I AUXILIARS, NO HI HA SANITAT!

En sort, quan lliurem aquesta batalla el govern es plantege de nou les coses i es comencen a fer com DEUEN DE FER-SE…

Per finalitzar, des de Flama Violeta –associació a la que pertanys- i els col·lectius feministes s’ha alertat del perill de que les dones víctimes del terror masclista estiguen confinades amb els seus maltractadors. De fet ja ha hi hagut una nova víctima al País Valencià, concretament a Almassora (Plana Alta). La pandèmia del COVID-19 la superarem però la de la violència sobre la dona malauradament sembla que continuarà, què en penses?

Aquesta pandèmia és la més dura de lluitar… avui en dia, amb el confinament moltes persones estan a mans dels seus maltractadors i més que mai estan patint violència al seu domicili i sense poder demanar ajuda, com la que comentes…

Des de l’Associació el que intentem dia a dia és lluitar per acabar amb aquesta lacra de la societat. Estem en constant moviment, tant de forma presencial com a les xarxees socials per tal de fer-nos sentir i intentar fer un granet d’arena per acabar amb la violència de gènere…Jo anime a totes les persones a unir-se a aquest moviment, a l’associació som persones de totes les edats i estem sempre obertes a que més gent s’unisca a les nostres iniciatives perquè QUAN LLUITEM JUNTES CANVIEM ELS BARRIS, I DESPRÉS EL MÓN!!

L'article té 59 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).