• Inici
  • Societat
  • Reminiscències del passat que perviuen en els nostres dies

Reminiscències del passat que perviuen en els nostres dies

| Eduard Garcia Molina | Societat
Reminiscències del passat que perviuen en els nostres dies

A primers d'any saltava la notícia de que l'Ajuntament d'Alcoi per complir amb la Llei de Memòria Històrica iniciava la retirada de ni nés ni menys que 226 plaques de l'època franquista que encara en els nostres dies hi havia en edificis de la ciutat, tot això després d'informar als veïns i veïnes que viuen en estos blocs d'edificis.

Segons es va informar per part del diari Información des del consistori alcoià s'ha posat a la disposició del veïnat la brigada municipal d'obres que a primers de gener ja havia retirat pràcticament 80 d'estes plaques. Una acció que també afecta al túnel del Preventori després d'obtindre les competències necessàries per part de la Diputació d'Alacant, a qui pertany la carretera.

Una iniciativa que com també publicava el mateix diari, neixia del Grup de Guanyar a l'Ajuntament d'Alcoi per tal de complir amb la Llei i retirar les plaques amb el jou i les fletxes de l'època de la dictadura i substituir-les per altres de l'etapa democràtica de les façanes dels edificis de protecció oficial, una iniciativa que val a dir es va aprovar per unanimitat en aquell plenari.

Més de 40 anys després a Biar tot i que no hi ha cap monument ni nom de carrer o plaça que puga rememorar esta etapa fosca de la nostra història recent sí que queden algunes plaques en alguns edificis que no compleixen amb la Llei de Memòria Històrica, al carrer Sant Cristòfol i Pare Arnau entre altres, plaques que van ser taxades fa anys per a, d'alguna forma, reivindicar la seua retirada. Si bé és cert que també hi ha simbologia d'estes característiques al carrer del Perino Alt amb una gran placa de l'any 1963, que informa de la construcció de 50 vivendes de l'Organització Sindical.

Llei de Memòria Històrica

Cal recordar que esta Llei es va aprovar per part del Congrés dels Diputats en octubre de 2007, fa més de 12 anys, sent president del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero, entre altres la Llei estableix que «los escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación personal o colectiva del levantamiento militar, de la Guerra Civil y de la represión de la dictadura tendrán que ser retiradas de los edificios y espacios públicos», així mateix no s'aplicarà l'eliminació quan «haya razones artísticas, arquitectónicas, o artístico-religiosas protegidas por la ley, lo cual se podrá aplicar en iglesias». Tot i que el consistori local ha estat ocupat per diferents forces des de 2007 de moment no s'han retirat estes poques reminiscències que encara hui per hui perduren als carrers de Biar.

L'article té 59 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Continguts relacionats