• Inici
  • Societat
  • Crida del Consell de les Muntanyes a la custòdia del territori i a la protecció de l'aigua

Crida del Consell de les Muntanyes a la custòdia del territori i a la protecció de l'aigua

| Consell de La Muntanya | Societat
Crida del Consell de les Muntanyes a la custòdia del territori i a la protecció de l'aigua

El Consell de La Muntanya demana la preservació i custòdia de les muntanyes d'Aitana-Puig Campana i Serrella-Aixortà-Bèrnia, a fi de garantir per a les generacions presents i futures la salut dels rius i la seues conques, els aqüífers i les fonts.

2. És sabut que els rius Frainos, Ares i Seta són  afluents crucials per al naixement del Serpis. Sense aquestes muntanyes centrals, el Serpis i la Vida de l'aigua en el seu itinerari  fins a la mar de Gandia no seria possible. Tampoc no ho seria del riu Confrides-Abdet-Guadalest, que en acabant acaba unint-se a l’Algar fins a Altea, ni del Sella que discorre fins a la Vila.

3. El Consell de Les Muntanyes encomana a la Generalitat, a la Diputació d’Alacant i als ajuntaments la tasca de reconèixer legalment la vàlua natural i humana d'aquestes muntanyes centrals, naixement de rius transcendents com el Serpis, el Sella o el Guadalest, i que declare les dues cordilleres centrals reserva natural i humana, en el deure de crear corredors naturals i ampliar la protecció del territori diànic i la Vida en aquests trascendents moments històrics d'emergència climàtica.

4. Perquè El Consell de les Muntanyes aspira a aconseguir la protecció de tot el territori diànic, com a reservació natural i humana en un gran parc natural lliure i sobirà, reserva de la biosfera, fora de les agressions urbanístiques, i agroquímiques i dels abusos d’activitats retrògrades en terra nostra com la caça i l’explotació irracional dels boscos, encara hui sota paràmetres legals anacrònics i contraris a la vida harmònica al territori.

5. Els principals objectius que marquem són:

a) La instauració d'un model agrícola orgànic per a què es recupere la agricultura tradicional ancestral amb les millores que la tècnica i la ciència de avui permeten; amb la finalitat de frenar l'erosió i evitar la contaminació d'aqüífers, pous i rius per filtració de nitrats i pesticides. Els verins i els adobs nitrogenats solubles han de prohibirse en tot el territori amb caràcter d'urgència i substituir-se per pràctiques agrícoles basades en la fixació de carboni i retenció d'aigües i sol.

b) En aquest sentit és també imprescindible el manteniment dels marges de pedra seca, que eviten erosió i capturen aigua. El Consell lamenta que tot i que es reconeixen com a vertebradors del paisatge autòcton, les ajudes que existeixen per a arreglar-los (fons Leader) no acaben de reflectir-se sobre el terreny, i s'exigeix la necessària facilitació a fi que aquestos tràmits siguen més accessibles per als minifundistes.

c) En aquest sentit és de vital importància també que deixen d'explotar-se aqüífers per a desenvolupament turístic de municipis costaners, com és el cas del conflicte del pou Lucifer a Vall de Laguar, explotat per la entitat privada "Aguas de Calpe", o d’altres abusos comesos per empreses privades sobre el bé de l’aigua, que a través del cobrament de quotes han fet de les aigües un negoci. Dins la proposta que enviem, exigim la remunicipalització de les nostres aigües i la custòdia de la població mitjançant polítiques de transparència. El mecanisme per a la custòdia de l’aigua és el desenvolupament d’ “Assemblees de l’aigua”.

6. Unes propostes no tan ambicioses com coherents amb les noves necesitats que el desafiament climàtic comporta. Mesures que protegirien les nostres muntanyes i les seves aigües de l’alt perill de desertització al qual estan exposades actualment, promocionant la resiliència del bosc mediterrani per a tot el territori.

7. Per tot això: cridem a combatre la corrupció i protegir els elements naturals del territori, que és l’única manera de protegir-nos a nosaltres mateixos i a nosaltres mateixes. Guanyem la germandat d'un nou sistema de Vida. La vostra paraula compta. El nostre canvi és definitiu. 

Consell de La Muntanya

L'article té 58 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).