• Inici
  • Societat
  • El treball "La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió", de Vicent Sanz, guardonat amb el Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural

El treball "La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió", de Vicent Sanz, guardonat amb el Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural

| Societat Coral el Micalet de Valènci | Societat
El treball "La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió", de Vicent Sanz, guardonat amb el Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural

La Societat Coral el Micalet de València va celebrar la gala en la qual va donar a conèixer i va fer lliurament dels vuit guardons corresponents a la 32ª edició dels Premis Miquelet 2019 en el Teatre el Micalet, el passat dissabte 30 de novembre per la nit. Amb aquesta vetllada literària i musical es va clausurar el Novembre Cultural, una iniciativa que ha desenvolupat la societat musical del 23 al 30 d'aquest mes amb diversos actes, danses, concerts i conferències obertes al públic.

Els Premis Miquelet d’Honor, individual i col·lectiu, van ser atorgats a Manuel Molins i a l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà, tal com va anunciar l'entitat a l'octubre. El Micalet reconeix així els mèrits i la trajectòria de Molins, professor, dramaturg, director escènic, assagista i un referent del teatre valencià; i de l'associació alcoiana per la seva labor cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l'obra del poeta Joan Valls a la qual dóna nom.

Els guanyadors de les diferents categories, avaluades pels jurats d'aquesta edició, han estat Vicent Sanz i Pérez per La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió, Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural; Adrián Novella per Els Nuvis, Premi Micalet de Teatre; Musiescola, Premi Enric Soler i Godes, d'experiències pedagògiques; Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per Castelló republicà, arquitectura i urbanisme (1931-1936), Premi Institut Obrer de València, de temàtica relacionada amb el republicanisme, el valencianisme o el moviment obrer.

El Micalet va reconèixer també a la Muixeranga de València, Premi Difusió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa; i a sis alumnes de l'Institut Musical Giner, adscrit a l'associació, amb el Premi Estudis Musicals pels seus expedients acadèmics en el curs 2018-19. Així mateix, es van lliurar les insígnies d'or de la societat musical als socis, amb més de 50 anys d'antiguitat en l'entitat, Eliseu Climent i Rosa Raga.

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, considera un èxit la iniciativa Novembre Cultural desenvolupada en aquesta setmana i, després de felicitar als guardonats, va assegurar que “volem continuar en la mateixa línia de servei a aquest poble, com deia Salvador Espriu. I ho farem mentre hi hagi alumnat i públic que vulga gaudir de la música, del cant, del teatre i de les conferències, amb nosaltres”. En la seua intervenció ha agraït la fidelitat de Climent i Raga i ha demanat fermesa “en la defensa de la llengua, l'educació i els drets d'expressió, tant individuals com col·lectius”.

195

L'autor del treball, el beneixamut Vicent Sanz explica al públic el contingut de l'obra, al seu costat el secretari del jurat Josep Guia

El Ball dels Espies de Biar

El Ball dels Espies de Biar és un fet cultural molt estimat i emblemàtic a la vila de Biar. Almenys des de després de la Guerra Civil és balla amb una tonada molt concreta, i que alhora està escampada per diversos indrets de tot el País Valencià.

La troballa d’una transcripció del Ball dels Espies dins del cançoner inèdit de l’any 1931 «Cantos alicantinos. Danzas y canciones populares coleccionadas por Manuel Quislant Botella» desencadena tot aquest procés d’indagació.

Fins la redacció del present treball la primera transcripció musical d’aquesta tonada estava datada en l’any 1893 i vinculada al Ball de Gitanes del Ball de Torrent, fet que ha provocat i provoca el pensament que la música del Ball dels Espies és una variant o còpia d’aquesta. La present investigació aporta una nova i més antiga data, què inexorablement provocarà en els investigadors una renovada perspectiva sobre els seus inicis.

El treball també oferirà al lector: una instrumentació per a banda de música de la tonada transcrita per Quislant, una transcripció i un anàlisi del guió musical, la recerca i explicació dels llocs on s’interpreta o s’ha interpretat aquesta melodia, la datació aproximada dels inicis del Ball dels Espies com s’entén en l’actualitat o la justificació del perquè pareix que la música del Ball dels Espies es puga desprendre d’algun dels diversos balls del corpus.

Vicent Sanz i Pérez

En l’any 1997 inicia els estudis elementals de música i dolçaina en l’Escola Amand Blanquer i Ponsoda d’Alcoi mentre estudiava Enginyeria Tècnica Industrial en la UPV-EPSA.

En l’any 2006 comença el Grau Professional de la mateixa especialitat en el Conservatori Municipal d’Albaida, finalitzant-ho en juny de 2011.

Entre l’any 2011 i 2016 realitza l’especialitat de Musicologia en el Conservatori Superior Oscar Esplà d’Alacant.

En novembre de 2016 i fins novembre de 2017, cursa el Màster en Patrimoni Musical, on tria la temàtica de Les Danses de Beneixama per confeccionar el seu Treball fi de màster.

Altres facetes destacables són: la de dolçainer, arranjador, compositor i professor d’aquest instrument.

Com a instrumentista son remarcables; d’una banda les col·laboracions amb la companyia valenciana Xarxa Teatre, i d’altra com a integrant del grup de música Ensemble Montcabrer on realitza les tasques de composició i arranjaments.

Com a pedagog de dolçaina ha treballat en multitud escoles de música, sent les més representatives: l‘Escola de Joventuts Musicals de la Vall d’Albaida, la Colla “La Xafigà” de Muro d’Alcoi o la Colla “El Sogall” de Castalla...

En l’any 2011 guanya el Primer Premi en la categoria de Música Tradicional del VII Concurs de Composició “Poble de Muro” amb l’obra Pas de Carrer.

Formà part del jurat en el I Certamen per a Gran Colla de Dolçainers i Percussió de Ciutat de Castalla 2015 i en el I Premi de composició per a Colla de dolçaines i percussió «Vila de Biar». 2017.

Aquest 2019 composa l’obra Tonnarum Festum, estrenada en la capitania cristina de la Filà dels Tomasines d’Alcoi.

Paral·lelament a la vessant musical, exerceix com a professor des de 2015 en l’IES La Torreta d’Elda, i com a Cap del Departament de Calçat, tèxtil, confecció i pell des de 2017 fins l’actualitat.

L'article té 99 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).