• Inici
  • Societat
  • L’alumnat de l’IES Biar se suma als crits de protesta contra el Canvi Climàtic

L’alumnat de l’IES Biar se suma als crits de protesta contra el Canvi Climàtic

| Pablo Ortín Perpinyà | Societat
L’alumnat de l’IES Biar se suma als crits de protesta contra el Canvi Climàtic

"Els estudiants de l’IES Biar ens sumem a aquesta onada mundial; una onada de milions i milions de persones arreu del planeta que reclamen un canvi” exclama el jove que llegeix el final del manifest conjunt que han elaborat a Ciències de la Terra i el Medi Ambient (CTM) de Segon de Batxillerat.

Són les 10:50 h, l’hora del primer pati, i bona part de l’alumnat i el professorat del centre l’observen. Alguns xavals juguen a futbol a les pistes, aliens al que està passant. La majoria dels concentrats vesteixen de verd. Quan acaba de llegir, callen durant un minut de silenci que es trenca amb aplaudiments i cada grup torna a les diferents ocupacions a què dediquen el temps de descans entre classes.

L’acció reivindicativa del dijous 26 de setembre s’emmarca en la Setmana pel Clima, un moviment global convocat per Fridays For Future – conegut com Joventut Pel Clima a l’Estat Espanyol- que ha realitzat concentracions, tallers i actuacions durant set dies en diferents llocs. “There is not planet B” o “menys paraules i més fets” són els missatges que es podien llegir a les pancartes que portava l’alumnat de l’IES Biar. Aquestes demandes els connecten amb un crit col·lectiu que vol evitar un empitjorament en les condicions de vida al planeta Terra.

La setmana va començar amb la Cimera pel Clima, convocada el dilluns 23 a Nova York per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), amb l’objectiu de “marcar un punt d’inflexió” davant l’emergència climàtica. Fins a 77 països es van comprometre a reduir a zero les emissions de carboni per a l’any 2050. Tanmateix, els Estats Units, Xina, Índia o Brasil han quedat al marge d’aquest acord.

Sense dubte, una de les protagonistes de la Cimera va ser l’activista sueca, Greta Thunberg. La jove de tan sols 16 anys es va donar a conèixer amb una vaga escolar que va tenir una gran repercussió als mitjans de comunicació, que l’han presentat com la cara visible d’aquest moviment generacionals per preservar el planeta. Fins i tot entre les columnes de l’IES Biar ha ressonat la seua veu, quan durant la lectura del manifest els alumnes l’han citada per alertar sobre les conseqüències catastròfiques que pot tenir el canvi climàtic: “Se’ns està acabant el temps i us esteu quedant sense excuses”.

Les mobilitzacions culminaran amb una jornada de Vaga Mundial pel Clima el divendres 27, amb l’objectiu de donar visibilitat al perill que suposa l’escalfament del planeta. De moment, més de 300 organitzacions s’han adherit al manifest, convocat per Joventut pel Clima, Rebel·lió pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i Aliança pel Clima. Es preveu que les mobilitzacions siguen nombroses. Els alumnes de l'IES Biar també s'han sumat a aquesta vaga mundial pel clima, no així els professors, per a qui no està convocada.

“Demà podríem quedar per anar a la manifestació d’Alacant”, comenta un jove al grup d’amics i amigues mentre tornen a la normalitat del pati.

L'article té 45 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).