Flama Violeta desmunta els missatges masclistes de sèries i televisions a la fresca

Flama Violeta desmunta els missatges masclistes de sèries i televisions a la fresca Fotografies: Flama Violeta

Un sopar a la fresca a la Plaça Santa Anna va precedir la primera tertúlia Feminista a la fresca organitzada per Flama Violeta, dedicada a la “Normalització del masclisme en sèries i pel·lícules”. L’àpat havia de ser després de l’acte, però l’excessiva llum que hi ha a les 20 h d’una nit d’estiu va fer que es canviés l’ordre per poder projectar millor les imatges que el col·lectiu havia preparat. En total, vora una cinquantena de persones es van reunir a aquest racó entre el Raval i el Plàtan per debatre de dos fenòmens estretament lligats, la transmissió de l’imaginari masclista i el món audiovisual.

La tertúlia va estar dirigida i moderada per dos membres de Flama Violeta, Arantxa Escoda i Mariam El Mourjany. Per començar, es va citar un estudi que abordava la bretxa de gènere en el cinema i treia a la llum que hi ha menys dones que homes protagonistes i que, conforme van complint anys, encara hi ha menys.

A continuació van parlar del Test de Bechdel, la prova del cotó per comprovar si qualsevol creació artística compleix amb els requisits mínims per combatre la bretxa de gènere. Aquest test consisteix en només tres punts. Primer s’ha de veure si apareixen almenys dos personatges femenins. Segon, si aquestes personatges parlen entre sí alguna vegada. Tercer, analitzar si aquesta conversa gira al voltant de qualsevol cosa diferent a un home. A pesar de la poca exigència –la majoria de pel·lícules passarien el test si tractés d’homes-, són poques les pel·lícules que ho superen. Flama Violeta va reptar el personal a recordar algun film que superés aquestes tres condicions. Amb esforços, van aparèixer “Criades i senyores” o “Colossal”.

143

Tot seguit la conversa es va centrar en els clàssics infantils de Disney i el paper que la dona protagonitza en ells. També van parar atenció a les antagonistes, les roïns, les bruixes i malèvoles. Una successió de talls de vídeo d’Els aristogats, Mulan, La Ventafocs o Blancaneus amb missatges clarament masclistes van sobtar molts dels i les assistents, que havien vist aquestes vídeos sense adonar-se’n. “Sé lavar, barrer, coser y, por supuesto, cocinar” contestava la Blancaneus, servicial i dolça, preguntada pels 7 nans. Les membres de Flama Violeta van explicar que la decisió de tractar llargmetratges infantils es va prendre en assemblea perquè algunes de les membres tenien fills i filles. “Així aprenem juntes”.

En aquest punt es va crear una discussió sobre si s’havia de parar tanta atenció a l’entreteniment. Sandra, docent, va apuntar que actualment hi ha una major oferta audiovisual i que, quan ella va a posar una pel·lícula als xiquets i xiquetes, fa una reflexió prèvia i té en compte criteris igualitaris per seleccionar-la. També es va destacar l’evolució de la societat i la indústria cinematogràfica, ja que actualment les estrenes de la factoria Disney són molt més inclusives i els personatges se n’ixen cada vegada més de la normativitat, dins d’uns límits.

Parlant i parlant, amb les diferents intervencions va sorgir un debat al voltant dels efectes i les repercussions de representar situacions de violència de gènere en les ficcions. Per un costat es defensava que això normalitzava aquestes violències, per l’altre, que això depenia de l’enfocament i la mirada del creador en cada cas, i que la mateixa acció es podia mostrar des de punts de vista diferents, amb missatges oposats. Una violació, posem per cas, es podia filmar des de l’òptica de l’home que viola, o de la dona que pateix la violació, mostrant l’angoixa, la por, i les crisis que pot provocar. També es va destacar que algunes d’aquestes accions tenen una finalitat polèmica i política, i serveixen per generar un debat i que es parle del tema, com és el cas d’ ”Irreversible”, en què el director francès Gaspar Noé mostra explícitament una escena d’una violació i un assassinat. En tot cas, es va destacar la importància del context per entendre i decodificar els missatges.

144

Cap al final es van projectar fragments de sèries actuals amb missatges masclistes, evidenciant que, tot i l’evolució que la societat ha fet, a diari segueixen veient-se missatges que normalitzen i banalitzen el masclisme en tot tipus de formats. Cal diferenciar, això sí, si la finalitat del creador és fer una crítica, una paròdica, mostrar estereotips o simplement contar una història. En aquest punt, Mª José va dir, en referència a una d’aquestes sèries actuals, que “Frente a los leones o huevones, cada vez más mujeres somos leonas”

Gran quantitat de temes van quedar oberts al debat , sobretot conforme avançava la tertúlia, i la conversació va virar cap a la inseguretat i la por que pateixen les dones a l’hora de tornar a casa i el desconeixement que es té, en aquest sentit, de part dels homes. Va quedar clara la diferència en percebre el perill entre les i els assistents, molts dels quals ni s’ho havien plantejat.

Amb tot, l’acte va acabar amb propostes en positiu de sèries i pel·lícules que mostren una realitat diferent, més inclusiva i fora de les heteronormativitas. Entre d’altres, es van citar les sèries Euphoria, Big Little Lies o, pels més menuts i menudes, Doctora Juguetes i Dora la exploradora.

La conclusió final es va centrar en la importància d’identificar els rols de gènere i reflexionar sobre el missatge explícit i implícit de les pel·lícules que veiem. Per això cal educació, formació i tenir les ferramentes per detectar els discursos masclistes de les pel·lícules, amb la mirada crítica que proporcionen les “ulleres violeta”.

145

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital De la mà de l'atleta Clara López Francés vos portem una nova entrega de "Fent poble", reflexionem amb la jove biaru… https://t.co/bfFS1778Lz
6hreplyretweetfavorite
BiarDigital RT @Biarsensacion: 🧥👛Compra als comerços AEBI o gaudeix dels bars i restaurants associats del 14 al 25 d'octubre i participa en el sorteig…
BiarDigital Quatre dones han deixat les llistes de l'atur, tot i que cinc homes s'han donat d'alta, per tant el saldo és d'una… https://t.co/UfbrfK9gvB
BiarDigital Els fulls per poder signar es troben en molts establiments comercials de #Biar. https://t.co/SSFzhjoUTz

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com