• Inici
  • Societat
  • Una comissió organitzarà la celebració del cinqué centenari de la construcció de la porta de l'església Ntra. Senyora de l'Assumpció

Una comissió organitzarà la celebració del cinqué centenari de la construcció de la porta de l'església Ntra. Senyora de l'Assumpció

| Eduard Garcia Molina | Societat
Una comissió organitzarà la celebració del cinqué centenari de la construcció de la porta de l'església Ntra. Senyora de l'Assumpció

De la importància de la conservació i promoció del patrimoni històric, cultural, artístic, gastronòmic, etc... de Biar hi ha una consciència col·lectiva de l'interés i necessitat de la seua protecció. Val a dir que una part d'este patrimoni i en concret la porta principal de l'Església Parroquial Nostra Senyora de l'Assumpció serà objecte de commemoració per part d'una comissió que s'ha organitzat en torn a la celebració del 500 aniversari de la construcció, tot i que no es tenen dades exactes de l'inici dels treballs, els documents que es tenen apuntarien al 1519, any en el què es començaria a construir-se o s'estaria realitzant la construcció.

Més de 4 dècades del moviment local pro-restauració

I és que fa 43 anys, concretament en 1976, qui fora rector de Biar durant eixos anys, Fausto Ruiz va promoure una important mobilització a nivell local pel que fa als empresaris, treballadors i treballadores i autònoms. Dels diferents col·lectius va eixir escollida una junta gestora pro-restuaració de la façana de l'església parroquial de Biar amb representació de tots els estaments. La implicació del poble en esta causa va ser ampla, ja que per part dels empresaris posaven 1.000 pessetes per cada treballador que tenien contractat, els treballadors posaven també 1.000 pessetes cada u, mentre que a nivell institucional la Diputació d'Alacant també va tindre una important aportació.

La resta del finançament eixia de les diferents iniciatives de la junta gestora a través de l'organització de festivals en el Teatre Chapí de Biar, també conegut com el "cine de Ximo", situat on es troba actualment el maset dels Estudiants. Qui fora protagonista d'aquella etapa recorda amb il·lusió "com s'omplia el teatre Chapí per recolzar la iniciativa pro-restauració". Altres iniciatives van constar del sorteig de balons firmats per diferents clubs de futbol de primera línia, acompanyat de rifes i diferents festivals.

060

Acta de la comissió pro-restauració d'octubre de 1976: Fausto Ruiz (rector), Cristóbal Valls Hernández (representant productors), José Bellod Tortosa (representant empresaris), Rafael Amorós Albero (representant empresaris), Antonio Albero Francés (representant productors), Ángel Català Ruiz (representant autònoms), Juan Santonja Hernández (representant autònoms), Vicente Molina Beneyto (secretari), Fausto Ribera Francés (representant Ajuntament) 

Per no només el suport del poble i la bona voluntat de la junta gestora era el motor d'esta iniciativa, sinó també comptar amb persones expertes en patrimoni de l'època, com ara Enrique Llobregat o Joan Basegoda Nonell, qui fora arquitecte i director d'obra de la Sagrada Família de Barcelona.

Segons alguns membres que van formar part d'aquella junta els agradaria que es valorara eixe patrimoni com toca, així com els agradaria per commemorar l'aniversari de la construcció realitzar un viatge en el temps recollint fotografies i testimonis o altres dels anys 70 on es va promoure la restauració, per tant es vol tindre este material per realitzar una exposició, demanant per tant la col·laboració dels veïns i veïnes que puguen tindre materials, tot i que més avant es donarà a conéixer on adreçar-se.

Altres activitats que es pretenen seria estendre una lona commemorativa en la façana de l'església Ntra. Senyora de l'Assumpció, així com alguna xarrada, però fugint de "cap ostentació".

L'article té 55 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).