• Inici
  • Societat
  • El moviment feminista pren els carrers d’Alacant

El moviment feminista pren els carrers d’Alacant

| Pablo Ortín Perpinyà | Societat
El moviment feminista pren els carrers d’Alacant

La melodia és familiar, però la lletra està adaptada per a l’ocasió. La cançó partisana Bella Ciao és el primer que escolten, només baixar de l’autobús a la plaça de Luceros d’Alacant, les prop de 50 persones que han vingut des de Biar a manifestar-se amb motiu del 8 de març, dia de la dona treballadora. “Oh compañera, me voy contigo, feminista quiero ser”. Encara falta mitja hora per a l’inici de la marxa a les 19 h, i les manifestants de Biar ja es troben al punt des del qual han d’eixir les capçaleres, enfront de la Diputació. Cada vegada va arribant més gent i el bloc es reuneix amb les vingudes del nostre poble pel seu compte, amb cotxes particulars, i d’altres que viuen a Alacant.

Cap a les 19 h es concentren les diferents associacions com l’Assamblea Feminista d’Alacant, les Kellys de Benidorm, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (SETPV),Comissions Obreres (CCOO), la Unió General de Treballadors (UGT) o Lupa Violeta d’Alacant, associació feminista que havia convidat a Flama Violeta i a l’Associació de Dones a marxar amb elles, tot i que finalment no es van poder trobar. En principi, l’ordre situava en primer lloc a la Plataforma Feminista junt amb les organitzadores, seguida de les diferents associacions que s’havien sumat a la convocatòria i en últim llocs els sindicats. Al remat, cadascuna de les organitzacions va anar eixint conforme anava arribant.

056

Fotografia: Pablo Ortín

La manifestació és densa i el ritme lent. La gent va sumant-se pels carrers de davant de Luceros i el bloc que es troba allà reunit camina menys de 100 m en una hora. Mentre esperen, les manifestants criden càntics diversos i es pot observar la originalitat de pancartes i proclames. Contra la por i la inseguretat “Sola, borracha, quiero volver a casa!”, denunciant la connexió amb el sistema econòmic “Patriarcat i Capital, aliança criminal” o celebrant la sororitat que es respira “Obreres i estudiants, unides i endavant”. Els xiulets i els tambors completen la banda sonora. Cada poc temps la Muixeranga d’Alacant atreu l’atenció a ritme de tabal i dolçaina i construeixen xicotets castells coronats per xiquets i xiquetes.

Vídeo: Clara Sanchis Castelló

“Si hem d’esperar, esperem. Això vol dir que hi ha molta gent”. Tot i el cansament que genera estar plantat tant de temps, és el sentir general. Ho diu una dona d’uns 50 anys, creu que hi ha més gent que l’any passat. Des de dins, el que s’observa és una onada de cartolines violeta. Segons el Cos Nacional de Policia, els encarregats del recompte, hi ha 40.000 persones. Tot i això, en preguntar a una parella de Policies Locals que observen la manifestació recolzats en el cotxe, creuen que hi ha més gent, prop de 50.000 persones. La sensació és que el nombre de manifestants supera eixa xifra. Mentrestant, s’escolta de manera intermitent, “luego diréis, que somos cinco o seis”.

A mesura que avança la marxa, es criden els mateixos càntics de manera indistinta en valencià i castellà. “No hace falta chocho, para coger el mocho” es torna “No cal tindre xona, per gastar la fregona”. Un grup de dones ha decidit, de manera espontània, anar traduint les proclames amb normalitat. Cap al final del recorregut es fan diferents “sentades contra el patriarcat”, una d’elles a l’altura del Mercat Central. Finalment, la marxa acaba a les 21.30 h a la avinguda Alfonso “El sabio”, on s’ha habilitat un escenari per fer parlaments.

057

Foto: Eva Maria Román

Al bus de tornada es respira un ambient de satisfacció i complicitat, barrejat amb el cansament per la jornada, que per a les dones de Biar ha començat amb una cassolada que ha donat la volta al poble. De camí a casa la conversació comença amb bromes internes i valoracions de la manifestació, però deriva cap a l’orgull pel treball fet i l’admiració i respecte cap a aquelles dones que les han precedit en la lluita i les que actualment es manifesten en altres països, amb unes condicions més complicades, de repressió, de control i de mort.

 58

Foto: Eva Maria Román

La manifestació va ser divendres. En el transcurs del cap de setmana, tres dones més han sigut assassinades a mans de les seues parelles en l’Estat Espanyol. Una a Valga (Pontevedra), altra en Estepona (Màlaga) i altra a Madrid. Ja en van 14 en el que va d’any. El moviment feminista avança i mostra múscul, però la reacció també es fa notar de manera criminal. Ressona amb més força el que es cridava divendres, “No estem totes, falten les assassinades”.

L'article té 48 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).