• Inici
  • Societat
  • Il·legalitzar la prostitució per fer front al Capitalisme neoliberal i el Patriarcat

Il·legalitzar la prostitució per fer front al Capitalisme neoliberal i el Patriarcat

| Pablo Ortín Perpinyà | Societat
Il·legalitzar la prostitució per fer front al Capitalisme neoliberal i el Patriarcat

“El fàstic es converteix en una manera d’estar al món”. El testimoni que va fer una dona que exerceix la prostitució a l’escriptora i teòrica feminista Rosa Cobo, ajuda a fer-se una idea de la duresa i la complexitat d’un fenomen que es troba sota debat dins del feminisme. Amb el títol “La prostitució en el cor del Capitalisme” Cobo va inaugurar les I Jornades Feministes a Biar, organitzades per la Regidoria d’Igualtat, l’Associació Feminista Flama Violeta i l’Associació de Dones, amb una xarrada que va reunir a prop de 40 persones.

Cobo va començar exposant a grans trets les dues postures que existeixen dins del feminisme davant la prostitució. Per una banda, hi ha qui aposta per la regulació –actualment es troba en una situació d’alegalitat-. Per l’altra, es veu la prostitució com “una font inesgotable de desigualtat econòmica, sexual i social” i es busca combatre-la amb polítiques. Rosa Cobo es troba dins d’aquesta segona corrent de manera ferma.

La investigadora va confessar que el seu interès per aprofundir en la prostitució li va vindre de retruc, quan treballava sobre polítiques econòmiques neoliberals, migracions i circuits d’economia il·legal, qüestions que per a Cobo tenen una relació evident. Segons ella, la prostitució és “una indústria que busca el benefici màxim a partir d’una elevada racionalitat econòmica”, amb un funcionament similar al de les multinacionals. A més, assegura, “no hi ha prostitució sense pobresa”, tot i que no necessàriament la pobresa ha de dur a la prostitució.

054

Fotografia: Eva Maria Román Valdés

Segons l'escriptora, la prostitució és el tercer negoci de l’economia il·lícita internacional, després de la venda il·legal d’armes i el narcotràfic. Aquests mercats es mouen pels “circuits semi institucionals”, un concepte que Cobo va prendre de la sociòloga i economista crítica Saskia Sassen, qui afirma que aquests circuits necessiten de la complicitat dels diferents aparells de l’Estat per a poder funcionar.

Rosa Cobo va fer un recorregut històric per relacionar la situació actual de la prostitució amb les últimes mutacions del Capitalisme. La prostitució ha passat d’una “situació marginal, quan funcionava com un espai socialitzador, sobretot pels homes, a ser un negoci amb un gran impacte econòmic”. Aquests creixement, argumenta Cobo, es deu a la combinació de la “hipersexualització de la dona” amb l’agenda neoliberal.

Al maig del 68, argumenta, la “nova esquerra” va prendre consciència dels límits que havien tingut les alternatives socialdemòcrata i comunista al Capitalisme. A més de reformes institucionals, havia d’haver un canvi cultural a nivell individual i col·lectiu per enderrocar el sistema. D’acord amb això es van col·locar en l’agenda política la llibertat sexual o l’emancipació de l’individu. En el revers d’aquesta moneda, però, es va donar una “hipersexualització de la dona” i es “va construir identitat al voltant de l’atractiu sexual”. Aquesta càrrega sexual es va veure reforçada, segons la teòrica feminista, per les creixents indústries de la moda i el calcer, la publicitat, els gimnasos o la cirurgia plàstica. Per a Cobo, el clima va ajudar a la “legitimació de la prostitució en l’imaginari col·lectiu”, donant lloc a una “cultura de la prostitució”, d’acord amb el concepte de l’activista feminista i professora de Ciència Política, Sheila Jeffreys.

En el camp de l’economia, el neoliberalisme va presentar els seus postulats el 1973 després del colp d’Estat d’Augusto Pinochet a Xile. Diu Cobo que aquesta aposta per la privatització massiva, per “convertir-ho tot en mercaderia”, va posar les condicions necessàries per “fer de la prostitució un gran negoci”. El projecte econòmic neoliberal es va estendre com una “taca d’oli” sobretot de la mà dels gabinets del President dels Estats Units Ronald Reagan i de la Primera Ministra britànica, Margareth Thatcher.

055

Amb el context històric, cultural i econòmic definit, Cobo va voler deixar clar que la prostitució és anterior al Capitalisme, ja que es tracta d’una “institució fonamental del Patriarcat”. Amb tot, a hores d’ara, va assegurar que la prostitució “és un negoci del qual se’n beneficien molts actors econòmics”, des dels proxenetes i propietaris dels prostíbuls, passant per les immobiliàries que lloguen els pisos, els propietaris dels hotels, les indústries de l’alcohol i les drogues, fins i tot les farmàcies properes. “Les dones que estan en la prostitució necessiten beure i drogar-se per poder estar en la indústria, estan psicològicament devastades”, va reblar Cobo.

Tenint en compte aquest conjunt d’interessos econòmics, de dominació, de circuits il·legals i front a la mercantilització absoluta, creu l'escriptora que “acabar amb la indústria de la prostitució és donar un colp al Capitalisme neoliberal”. Per a Cobo, es tracta d’una forma d’esclavitud que fusiona l’explotació econòmica i social, que en el futur serà vista com “la barbàrie del Capitalisme neoliberal del segle XXI”. Recollint un altre concepte de Sassen, qui afirma que el Capitalisme neoliberal creix expulsant gent del sistema, Cobo va defensar que les prostitutes són el paradigma d’aquestes expulsions.

Arribats a aquest punt, Rosa Cobo va exposar els passos que al seu parèixer s’han de donar per fer front a la situació de la prostitució. Aposta per, en primer lloc, “il·legalitzar la indústria de la prostitució i dissuadir del benefici econòmic que se’n treu”. De manera complementària, creu que caldria fer “polítiques públiques de recolzament integral a les dones que estan en prostitució”, les quals pateixen d’una “vulnerabilitat extrema”.

Per a acabar la xarrada, Cobo va afirmar que a les dones, pel simple fet de ser-ho, “ens interessa més l’esquerra, encara que siga una dèbil esquerra”. Tanmateix, va destacar que actualment “les esquerres no tenen un projecte per acabar amb la prostitució”, i de la dreta ni ho espera. Davant això, confia en una moviment feminista fort que pressione les institucions per prendre mesures en la direcció que prèviament havia defensat.

Amb tot, va tancar la jornada donant una nota d’esperança i va dir que cal “tindre consciència que el que està muntat, es pot desmuntar”, en una referència combinada al patriarcat, al capitalisme neoliberal i a la indústria de la prostitució.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).