Previous ◁ | ▷ Next

[IES Digital] "FENT D’ECÒLEGS A LA FONT ROJA", pels alumnes de CTM

El passat divendres 2 de novembre, els alumnes de batxillerat de Biologia i Ciències de la Terra i Mediambientals (CTM), junt amb l’alumnat d’FPB vam visitar el parc natural del Carrascar de la Font Roja. Ens acompanyaren: Joan Antoni Cerdà, professor de Biologia i CTM i els professors de FPB d’Aprofitaments Forestals, Inés Amorós i Pepe Olivares.

La raó per la qual vam visitar el parc va ser la participació en el projecte “Net to Net”, una xarxa de difusió per a una xarxa de conservació Natura 2000. Concretament a l’apartat d’itinerari fitofenològic per a ombroclima mediterrani subhumit.

La Font Roja és un bosc mediterrani molt ben conservat. Hi predominen les carrasques (Quercus rotundifolia), però a la zona d’ombria també hi ha espècies caducifòlies com el fleix (Fraxinus ornus) o l’auró (Acer opalus granatense) i espècies marcescents com el gal·ler (Quercus faginea).

L’activitat que vam dur a terme va ser buscar arbres identificats amb nombres inscrits en una placa i apuntar el que podíem apreciar sobre l’estat fitofenològic, és a dir, el color i la quantitat de fulles, per veure l’estat en què es trobaven. També observàvem la quantitat de fruits que hi havia en cada arbre, i si aquests estaven madurs o no. Podem destacar que enguany ha sigut molt roín pel que fa a la quantitat de fruits.

000

Aquesta activitat la vam realitzar per a col·laborar en un estudi que investigadors de la Universitat d’Alacant estan duent a terme sobre els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes mediterranis. Els canvis de temperatura varien els ritmes biològics de les espècies, fet que provoca desajustos en els ecosistemes. Per exemple, en alguns casos els ocells deixen de migrar a un altre continent. També s’ha observat que les altes temperatures al final de l’hivern poden provocar l’avançament de l’eclosió dels ous d’alguns insectes, de manera que, quan les seues larves arriben a un arbre, encara no hagen eixit les fulles i el cuc no puga alimentar-se. Açò pot afectar a tota la cadena tròfica, ja que els ocells tampoc tenen cucs de què alimentar-se.

001

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital "Ungida de sueños", per Mayte Salguero https://t.co/xkMZxuTbWD
22hreplyretweetfavorite
BiarDigital [IES Digital] Xarrada amb Francesc Gisbert https://t.co/rJq4esueGa
22hreplyretweetfavorite
BiarDigital Ignasi Candela, Cap de llista de Compromís per Alacant al Congrés dels Diputats: “Nosaltres no vam vindre a la polí… https://t.co/JWefr0asig
BiarDigital Els principals candidats de Compromís per la Circumscripció d’Alacant visiten Biar https://t.co/6gqUBp4bfa https://t.co/oadbsa72hH

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine