• Inici
  • Societat
  • Més de dos-cents mil euros per a la museïtzació i adaptació del Castell de Biar

Més de dos-cents mil euros per a la museïtzació i adaptació del Castell de Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Més de dos-cents mil euros per a la museïtzació i adaptació del Castell de Biar

En una roda de premsa celebrada ahir dijous al Saló de Plenaris de l'Ajuntament de Biar conduïda per l'alcalde Julio Sanjuán, es va informar de la subvenció que donarà la Generalitat Valenciana per a la museïtzació del castell de Biar.

La presentació del primer edil va donar lloc a la d'Antonio Such Botella, director general d'administracions locals de la Generalitat Valenciana. Such va informar de la iniciativa des de Presidència de la Generalitat per a la rehabilitació, reforma i restauració del patrimoni històric, artístic, cultural, arqueològic i etnològic. Segons Such les ajudes venen dels fons FEDER de la Unió Europea dins del programa operatiu 2014-2020, sent uns dels eixos la rehabilitació patrimonial.

Per a Such posar en marxa este tipus d'ajudes són vitals per a ser conscients d'allò que tenim i que no s'ha de posar en perill per falta d'ajudes o recursos, dotats amb un total de 40 milions d'euros per a finançar 170 projectes al llarg de tot el País Valencià. El projecte presentat a Biar està valorat en un total de 202.734 €, dels quals des de Presidència s'aportarà el 50 % del pressupost necessari per a l'adaptació i museïtzació -mentre que el 50% restant correrà a compte de l'Ajuntament de Biar-.

141

El director també va afirmar que estes ajudes també tenen una direcció d'estímul econòmic i ajuda a la dinamització turística. Unes obres que s'espera que comencen en un termini breu de temps i que tenen de temps fins a finals de 2019 per acabar.

 

Crítiques a la gestió de la Diputació d'Alacant

El director d'Administracions Locals es va mostrar crític amb la política de l'administració provincial per no posar els 61.000 € durant 2018 a l'igual que sí ha fet la Generalitat en inversions per al nostre municipi, quan "a la província de València i Castelló sí que es posen els diners". Quan la política autonòmica sí que compleix amb les seues administracions sent que la política de la Diputació segons Such "no és l'ajuda als municipis, sinó la política d'ajuda a alguns municipis".

Per la seua part, Ángel Rocamora Ruiz, realitzador del projecte que es desenvoluparà al castell, va afirmar que es posarà "una capa d'accessibilitat" tenint en compte que el castell és un Bé d'Interés Cultural (BIC). Per a Rocamora el "castell ha de parlar amb diferents intervencions de forma directa i clara de la seua història" amb l'ajuda de diferents professionals. Segons Ángel l'explicació de l'ús de la torre de l'homenatge serà per part d'un usuari de la torre que ens contarà quin ús es donava en el segle XIV, a nivell de vida quotidiana i del seu caràcter defensiu, acostant així al visitant i l'amant del patrimoni i de la mà del centre d'interpretació la història del castell.

En la roda de premsa també va estar present el Director territorial de la província d'Alacant Esteban Vallejo.

142

Inversió de més d'un milió i mig d'euros

Finalment Sanjuán, va posar èmfasi en que vindran altres actuacions en un futur i algunes altres que ja s'han desenvolupat, apostant per la cultura i per ser conscient de les arrels històriques d'un poble fronterer com Biar. El primer edil també va anunciar que fa cosa de tres anys es va presentar al Ministeri de Cultura un altre projecte d'alguna cosa més de mig milió euros, projecte paralitzat pel govern del PP en el govern central, segons Sanjuán. Tot i que després de converses amb alguns diputats es preveu que la tercera i última fase d'intervencions al castell -concretament en la muralla i la part exterior- "sembla que va per bon camí i ja ha passat dos filtres i sols en queda un". Una inversió que si va avant sumarà a més d'un milió i mig d'euros pel que fa a les intervencions en el castell segons l'alcalde de la Vila.

L'article té 22 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).