El castell obri les seues portes

| Eduard Garcia Molina | Societat
El castell obri les seues portes

Amb motiu de la celebració del Dia dels castells es durà a terme a la nostra població una jornada de portes obertes al castell de Biar. La jornada s'estendrà durant tot el proper cap de setmana vinent, concretament la jornada de portes obertes serà dissabte i diumenge en horari de 10:15 a 13:45 h. del matí i de 16:15 h. a 18:45 h.

 

El castell de Biar

Durant la dominació musulmana ja havia notícies de la fortalesa, però són molt escasses, i no començarà a tenir rellevància fins a Jaume I, que assetja el castell de meitat de setembre de 1244 a principis de febrer de 1245.

L'edifici es compon de dues parts. D'una banda, un recinte amb quatre torres semicirculars en els cantons del mateix, i per l'altre, un espai amb quatre estructures cúbiques i la torre de l'homenatge. Aquestes torres i altres estructures constitueixen les defenses bàsiques del castell, així com la seua posició elevada en un monticle rocós, la seua proliferació de xicotetes obertures en els seus murs i la seua rematada de merlets.

La torre de l'homenatge és la part més destacada del conjunt arquitectònic. Aquesta torre de l'homenatge es data en el segle XII. Se situa a un costat i arriba a una altura de deu i set metres. La seua planta és de forma quadrangular i consta de tres pisos, adquirint aquests una enorme importància per la distinta forma de cobrissin que té cadascun d'ells.

Un dels aspectes més destacats de l'edifici seran les distintes cobertes utilitzades en els tres nivells de la torre de l'homenatge. En la planta inferior s'utilitza la denominada volta de canó i en la resta dels nivells, segon i tercer, s'utilitza l'anomenada planta nervada de clara reminiscència hispà-àrab.

El castell va ser construït en pedra. Els sistemes que han intervingut en la construcció són d'una banda la maçoneria, pedra escassa o nul·lament treballada, i el tapial que s'ha utilitzat per a la torre de l'homenatge.

D'època àrab és el treball en maó.

El castell es troba hui dia restaurat.

[Font: Viquipèdia]

L'article té 28 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).