• Inici
  • Societat
  • Ana Carmona: "L'administració està al costat de les persones dependents i hi ha recursos perquè tinguen una millor qualitat de vida"

Ana Carmona: "L'administració està al costat de les persones dependents i hi ha recursos perquè tinguen una millor qualitat de vida"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Ana Carmona: "L'administració està al costat de les persones dependents i hi ha recursos perquè tinguen una millor qualitat de vida"

Ana Carmona Ruiz, natural de la veïna localitat d'Ibi, és diplomada i graduada en Treball Social per la Universitat de València (UV) i a més a més té un màster en Benestar Social: intervenció individual, familiar i grupal. Des del mes d'agost és la treballadora social responsable de l'àrea de dependència dels Serveis Socials municipals, un tema que es va tractar en l'anterior entrevista al regidor Ángel Troncoso. Ana valora que actualment s'estan atenent un total de 73 casos de dependència a la nostra localitat, tot i que gràcies als canvis que està realitzant la Generalitat Valenciana en esta àrea les valoracions de les persones dependents es realitzaran a través del seu departament i a la nostra localitat, un fet que agilitzarà els tràmits administratius i farà que finalment les persones que ho necessiten puguen accedir als recursos necessaris per millorar la seua qualitat de vida.

Vos oferim esta nova entrevista on des de la Regidoria de Serveis Socials es dóna mostra al poble del treball de la Regidoria i de les professionals que treballen en ella gràcies a este espai patrocinat per les Regidories de Serveis Socials, Noves Tecnologies i Comunicació, Transparència i Sanitat.

 

Per què Treball Social?

Realment estava en una època que no sabia molt bé que estudiar, estava a l'Institut aleshores i després de vore una pel·lícula, era espanyola, tot i que no recorde el nom, però va aparéixer en la peli la figura d'un treballador social en un centre tutelat de menors, em va cridar molt l'atenció, de fet desconeixia eixa professió. A partir d'ahí vaig començar a investigar en Internet i parlar amb les meues professores, i em va agradar moltíssim, i és per això que finalment vaig prendre la decisió.

 

Abans de treballar a Biar ja ho havies fet en altres llocs com a treballadora social?

En l'administració pública he treballat a Elx, abans d'entrar a Biar, estava en Serveis Socials d'Elx, concretament en el Servici d'Atenció a la Dona i en el Servici d'Orientació i Assessorament, vaig combinar els dos servicis, va ser una experiència molt gratificant perquè vaig aprendre molt, quan no estàs en l'administració no coneixes molt el funcionament, els recursos i altres, una vegada estàs dins ho coneixes i vaig agafar molta experiència en este aspecte.

 

Què entenem per ajuda a la dependència?

Són un conjunt de prestacions econòmiques i servicis que estan destinats a promoure l'autonomia personal de les persones dependents, l'autonomia personal entenem en les activitats bàsiques de la vida diària, com ara la higiene personal, el desplaçament al metge, acompanyaments a fer la compra, la neteja al domicili... qualsevol cosa que qualsevol persona fa en la seua vida diària.

 

I com nosaltres podem fer-ho ni ens ho plantegem...

Clar perquè com nosaltres sí que podem fer-ho, no pensem que hi ha gent que necessita una tercera persona per poder realitzar estes coses.

 

A quines persones va dirigida esta ajuda a la dependència?

Va a persones que degut a la seua edat o a alguna malaltia o discapacitat no tenen autonomia, bé física o mental per a fer activitats bàsiques de la vida diària, i per este motiu necessiten l'ajuda d'una tercera persona que complimente eixes activitats.

 97

Durant 2016 i 2017 han crescut exponencialment les prestacions econòmiques a la dependència Font: Generalitat Valenciana

 

Entenem que sobretot seran persones majors per la seua edat, no?

Clar, sobretot en el municipi de Biar el perfil més gran és el de persones de la tercera edat, també hi ha persones que tenen algun tipus de discapacitat i també se les està atenent, però sobretot el perfil de Biar és el de la tercera edat.

 

Quantes persones està atenent-se actualment al nostre municipi?

Actualment són unes 73 les que estan ja rebent l'ajuda o bé l'han sol·licitada, tot i que he de dir que les persones que han sol·licitat recentment l'ajuda no ens apareixen encara en l'aplicació on registrem els casos.

 

Si un veí o veïna del poble o els seus familiars volen sol·licitar esta ajuda a la dependència què haurien de fer en primer lloc?

El que han de fer és vindre al Servici Municipal d'Atenció a la Dependència -situat en la planta baixa del Centre Social José Hernández Parra- i s'inicia la sol·licitud, demanen una sèrie de documentació com és normal, com ara el DNI del sol·licitant, el cerificat d'empadronament... a continuació s'ompli la sol·licitud, són dades bàsiques, i una vegada fet es regsistra la instància i a partir d'ací ja figuren com a sol·licitants de l'ajuda a la dependència. En tot cas podeu posar-vos en contacte a través del telèfon 96 581 07 53 (extensió 3).

 

Es gestiona sobretot a nivell municipal...

Sí, ara sí, el que era el tràmit de sol·licitud sempre ha sigut a nivell municipal, si bé és cert que el grau que té la persona sol·licitant, és a dir, la valoració es realitzava des de Conselleria, però des de maig del 2016 va eixir la llei i van començar a formar els treballadors socials per a que es pugueren fer les valoracions de les persones a nivell municipal. A Biar encara no està fent-se, perquè en este moment em trobe fent el curs per a poder fer les valoracions al municipi, calculem que finalitzarà el curs a finals d'any, i a principis de l'any que ve ja podré fer estes valoracions a nivell municipal.

96

Clar, entenem que al municipalitzar-se estos tràmits aniran més ràpids...

Clar, abans cal tindre en compte que tot i que no conec de forma concreta el número de persones que estaven realitzant estes valoracions a les persones sol·licitants de la dependència però cal tindre en compte que havien d'anar per tota la Comunitat Valenciana. Per exemple, quan venien a Biar s'emportarien totes les sol·licituds, però d'una volta a l'altra que venien al municipi generava un retard molt important, com és lògic una vegada acabe el curs i aconseguirem llevar el retard que hi ha en este aspecte i gestionant-se de forma municipal esperem portar al dia els casos.

 

Quin és el termini de temps que pot passar des de que la persona ve i s'informa?

Ara per ara no estan fent-se, és a dir des de que va eixir eixa llei el tema de les valoracions està aturat, se suposa que quan tinga el curs es tornaran a fer les valoracions, i una vegada tinga l'expedient de la persona gravat -un tràmit que de moment està fent Conselleria però que també està previst que es faça a nivell municipal, per tant també s'agilitzarà este tràmit-, tot i que fins que no comencem a gravar en els municipis els casos i que vagen a Conselleria, hui per hui hi ha un retard de nou mesos, és a dir, des que grave en el programa la sol·licitud i aproximadament nou mesos després ens apareix l'expedient i dóna pas a poder fer la valoració una vegada ens apareix en l'aplicació. Se suposa que quan gravem des d'ací serà molt més ràpid, tindrem les dades, les introduïrem i de forma immediata es podrà valorar a la persona.

 95

En la teua opinió què aporten els Serveis Socials a Biar?

Els Serveis Socials són una font d'informació per a la població, és una manera de que els ciutadans estiguen informats dels recursos que existeixen i dels drets que tenen i des dels Serveis Socials estan cobrint moltes necessitats que té la població de Biar.

 

Finalment, sabem que tant al municipi de Biar com a la resta del País Valencià i de l'Estat espanyol tenim un problema amb l'envelliment de la població, des de Serveis Socials de Biar com es valora este fet?

Com sabem cada vegada ens fem més majors, però el problema és que no tots arriben a estes edats amb la qualitat de vida que desitgem, tots els recursos com és la dependència estan per a paliar eixes situacions, tot i que està clar que és un problema que la gent cada vegada visca més però en pitjors condicions, del que es tracta és que els recursos que tenim com són la llei de la dependència que ja existeixen que funcionen com toca i milloren la qualitat de vida d'este col·lectiu i dels familiars que són cuidadors d'estes persones dependents, i és important que sàpiguen que hi ha un recolzament per part de l'administració i que hi ha recursos que poden fer que eixa qualitat de vida siga millor.

L'article té 72 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).