• Inici
  • Societat
  • Un policia local que porta milers de kilòmetres recorreguts contra l'assetjament escolar visitarà Biar

Un policia local que porta milers de kilòmetres recorreguts contra l'assetjament escolar visitarà Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Un policia local que porta milers de kilòmetres recorreguts contra l'assetjament escolar visitarà Biar

Més de 8.500 km recorreguts entre els 35 municipis de les diferents comarques de la província d'Alacant que han acollit aquest projecte: Asp, Formentera del Segura, Callosa del Segura, Benijòfar, Algorfa, San Isidro, Montfort, Novelda, Ibi, Benissa, el Poble Nou de Benitatxell, Catral, Mutxamel, Crevillent, el Campello, Daya Nueva, Elx, Ondara, Sant Joan, Coix, San Fulgencio, el Pinós, Xàbia, Alacant, Monòver, Agost, Albatera, Teulada, la Vila Joiosa, Guardamar del Segura, la Granja de Rocamora, Redován, Los Montesinos, Xaló i Senija, una llarga llista a la qual s'afegirà Biar.

Val a dir que demà divendres els alumnes des de 3r fins a 6é de Primària del col·legi Públic Mare de Déu de Gràcia assistiran a la Casa de Cultura a la xarrada d'Óscar Sánchez, policia local a Elx, qui en el seu temps lliure recorre milers de kilòmetres per tota la província per conscienciar contra el bulling, o assetjament escolar en una activitat organitzada des de la Regidoria d'Educació. Per la seua banda, Asun Gregori, com a regidora d'Educació ha afirmat que este tipus d'activitats "són una aposta necessària per eradicar este tipus de conductes entre els menors, per tal de conscienciar i sensibilitzar este col·lectiu que són els futurs adolescents". Per la seua banda l'edil també ha valorat l'entrega i professionalitat de l'agent de policia en estes jornades. 

Un projecte que naix el 2016

En solitari, de manera altruista, amb els seus mitjans i en el seu temps lliure, Óscar Sánchez, policia local d'Elx, es va llançar a recórrer els centres educatius de tota la província d'Alacant per a impartir uns tallers molt pràctics per a identificar casos d'assetjament escolar i conscienciar als companys del seu protagonisme per a evitar-los, segons s'ha informat des de La Vanguardia.

El projecte va nàixer a l'abril de 2016 i es diu ‘No més vides robades ni persones anul·lades’. Va començar en municipis xicotets sense recursos materials, però el boca a boca ha fet que haja arribat molt més lluny. Un any i mig després, ja ha recorregut més de 8.500 quilòmetres entre els 35 municipis que han acollit el projecte en diferents comarques d'Alacant (des de Xàbia, fins a Asp, Novelda, Benissa, Sant Joan o Guardamar). Fins avui han participat més d'11.000 alumnes, 36 col·legis i 30 instituts, a més d'uns 400 mares i pares que han assistit a xarrades-col·loqui sobre xarxes socials i internet.

El projecte no busca fer una xarrada de conscienciació a l'any i prou, que a més és un avorriment per a molts alumnes. Conjuga diverses activitats on s'intenta identificar, en primer lloc, si algú està patint assetjament o un inici del mateix. Al mateix temps, se cerca involucrar als companys perquè assumisquen un paper protagonista, amb responsabilitat, en l'eradicació de l'assetjament.

“Una de les idees principals és que els alumnes comprenguen i entenguen que l'assetjament només té cabuda si deixem de costat a algun company ja que ho estem anul·lant sense adonar-nos i afeblint-ho”, explica Sánchez.

L'agent recalca que “la pèrdua de seguretat i confiança d'un alumne en ser exclòs del seu grup d'iguals repercutirà de forma negativa en el desenvolupament de la seua personalitat”, per la qual cosa pretén donar “instruments” perquè els joves puguen desembolicar-se en cas d'assetjament escolar o ciberbullying, tant per a les víctimes com per als testimonis, així com per a corregir les conductes violentes en cas de ser l'acossador.

 84

Óscar en una de les sessions amb els menors. Font: Alicante Hoy

El projecte no acaba quan Óscar deixa les aules

La jornada té diverses activitats on s'intenta detectar si algun xiquet o xiqueta puga patir assetjament a través d'una enquesta, també hi ha altre tècniques com ara posar una bústia al centre educatiu, on es poden denunciar casos d'assetjament per part dels alumnes, amb la pràctica ‘El pati de mai de la vida’ s'usen les parets de l'espai d'esbarjo a manera de llenç per a retolar frases o pintar imatges que llancen missatges que fomenten la solidaritat, la tolerància, la companyonia i el respecte entre tots els alumnes. “La majoria dels episodis d'assetjament es donen en les hores de descans i en els patis, reforçant-se aqueixes conductes intimidatòries dels *acosadors amb els seus iguals en els llocs ocults on els ulls dels professors no arriben”, observa Sánchez.

La lluita contra l'assetjament escolar no acaba quan Óscar Sánchez se'n va de les aules. Ell mateix recomana als responsables dels centres que seguisquen treballant amb activitats relacionades com a concursos de relats i de còmics, preparar obres de teatre sobre la temàtica, etc. A més, el seu objectiu és visitar tots els municipis alacantins per a crear una plataforma virtual en la qual tots estiguen connectats i puguen ajudar-se compartint experiències.

L'article té 60 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).