Previous ◁ | ▷ Next

Biar intenta posar-se les ulleres violeta

Les ulleres violeta són una metàfora per descriure com el feminisme fa veure el món, en adonar-nos de la situació d’opressió que les dones pateixen en les societats patriarcals, com la nostra. El concepte s’ha popularitzat des que l’escriptora Gemma Lienas l’emprés en el seu llibre El diari violeta de Carlota. Per ajudar al poble de Biar a mirar i entendre la societat amb aquest filtre s’ha engegat la iniciativa local Dones al Capdavant, amb diferents propostes al llarg del mes de març.

En el marc d’aquesta campanya, les regidories d’Igualtat, Serveis Socials i Promoció Econòmica han organitzat la xarrada “La dona, els mitjans de comunicació i la publicitat”, a càrrec de la Tècnica en Igualtat de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives Anna Navarro Mataix. En total, una trentena de persones, la gran majoria dones, s’han reunit a la Casa de Cultura per seguir l’exposició i participar en un xicotet debat al final de la mateixa.

La ponència ha recorregut la representació i la imatge de la dona a la publicitat en Occident des del segle XIX fins l’actualitat. Tot i les diferències existents en els diferents contexts històrics, socials i econòmics, el comú denominador ha estat el paper subaltern i instrumental de la dona en cada societat. El rol femení ha variat així del període d’entreguerres, quan es necessitava un pas endavant per ocupar el lloc al mercat laboral que havien deixat els homes que lluitaven al front, al anys cinquanta, quan les dones van tornar a la llar. Actualment, tot i que s’han produït importants conquestes la igualtat no és una realitat. En la publicitat, ara per ara,  s’ha arribat a una sexualització absoluta del cos de la dona, equiparant-lo amb un objecte en venda més del mercat.

El paper que juguen els mitjans de comunicació en aquest sentit és important perquè reprodueixen els rols de gènere tradicionals i les diferències existents entre homes i dones, motiu, en última instància, de la violència masclista. Front a això, cal visibilitzar el paper de les dones en la societat per exemple emprant un llenguatge inclusiu i acabar amb les diferències produïdes pel sistema patriarcal per a assolir una igualtat real més enllà de la formal.

Tot i la escassa assistència d’homes i joves en general, iniciatives com aquesta van en la bona direcció per aconseguir un canvi social des del nivell local. Biar, almenys, intenta posar-se les ulleres violeta.

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Programa complet de la VIII Fireta d'Estiu https://t.co/FZ4d518h8T https://t.co/6IUSEqAExU
BiarDigital La biaruda Ángela Palazón s'incorpora al Xaloc Alacant i jugarà en primera divisió https://t.co/iNPhYMTyMN
BiarDigital "Acude", per Mayte Salguero https://t.co/uwPKHo4tJd
BiarDigital Nova concentració per rebutjar l'últim assassinat masclista a Elx i una nova agressió a El Perellonet… https://t.co/RrtaHJp4kO

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine