“Es fa saber al públic segons ús i costum”… Biar celebra un any més Sant Antoni

| Laura Valdés Colomina | Opinió
“Es fa saber al públic segons ús i costum”… Biar celebra un any més Sant Antoni

El pròxim cap de setmana se celebra la festa més antiga que es conserva a Biar, Sant Antoni. Vos deixem a continuació el programa d'actes organitzats per la Comissió Sant Antoni Abat de Biar, així com l'escrit de Laura Valdés Colomina “Es fa saber al públic segons ús i costum”… També vos recordem l'entrevista en vídeo que vam realitzar l'any passat a quatre membres de la Comissió, podeu veure-la en el següent enllaç o al final de l'article.

Programa d’actes
 
DISSABTE, 14 DE GENER

A les 9, 13 i 21 hores

Volteig general de campanes i disparada de masclets.

A les 21:30 hores

Gran cavalcada del Rei Pàixaro pels tradicionals carrers de la vila, a la qual convidem el veïnat perquè hi participe encenent les típiques fogueres. Finalitzada la cavalcada, gran cordada a la plaça del Convent.

 
DIUMENGE, 15 DE GENER

A les 9 hores

Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, gran despertada de tabalet i dolçaina pels carrers de costum.

A les 12 hores

Missa solemne a càrrec del rector de Biar En Pedro Martínez Díaz, acompanyada per duet de dolçaines i orgue.

A les 13 hores

Volteig general de campanes i disparada de masclets. Tot seguit, “la Cavallà”, gran cavalcada pels tradicionals carrers de la vila, presidida pel Rei Pàixaro i acompanyada de tot el veïnat amb els seus animals. Al llarg del recorregut es farà la tradicional “Arreplega” de tants obsequis com es vulga fer donació. I, aplegats a la plaça de la Constitució, es durà a terme la benedicció dels animals.

A les 16:15 hores

A la plaça de la Constitució tindrà lloc la gran subhasta de tots els obsequis recollits. En acabar la subhasta, començarà la processó de Sant Antoni Abat per la plaça de la Constitució. La festa conclourà amb la rifa de les saques de farina. I finalitzaran, així, tots els actes programats en honor a Sant Antoni Abat.

 

“Es fa saber al públic segons ús i costum”…

Ja ha arribat  Sant Antoni!!
 
Un any més, tinc l’oportunitat de formar part d’una festa molt especial per a mi i la meua família.
 
Són ja molts anys, tants, que no tinc clar quin va ser el meu primer record, ja que des de ben menuda mon pare “El cuadrao” es va encarregar de transmetre’ns l’essència d’aquesta festa, tant a mi com als meus germans Edu i Pau. Els qui, en l’actualitat,  formen part important de la mateixa, sent  Edu un dels bufons del Rei Pàixaro i Pau un dolçainer fet i dret, tots dos entregats a la festa. 

A casa, tots buscàvem la nostra brusa, els guants, el barret, l’abric més calentet per a no passar fred i no constipar-nos, això sí, com sempre tot a última hora, com deia ma mare.

Recorde certs sentiments i emocions, quan sent una xiqueta, el foc, el Rei Pàixaro, l’olor de la pólvora i la música - al so de dolçaina i tabal- em feien veure aquesta festa com una cosa molt màgica i especial.

I tant que ho és, per a mi, els anys van passar i cada vegada la festa anava despertant molt més que aquestos sentiments i emocions d’una xiqueta. Vaig anar formant part cada vegada més directa amb ella, sempre acompanyada de persones que feia molts anys que la coneixien bé i intentaven transmetre’ns a les noves generacions la importància i respecte de la mateixa.

Així vaig descobrir una nova família, la comissió de Sant Antoni, un grup de persones entregades per un únic motiu, que la festa no desapareguera,  acompanyada de la figura de mon pare, que des de la rereguarda estava pendent que res se’ns oblidara, i que tot estiguera com tocava. A més, de la mà d’una altra persona que viu la festa amb una implicació i devoció molt gran, i que  forma part important de la meua vida. Parle del meu cosí Luis. 

Totes les persones de la comissió de Sant Antoni hem aconseguit que la festa tinga el reconeixement que es mereix, sense oblidar que tot açò no ho haguérem aconseguit sense el membre més important d’aquesta festa, el poble de Biar.

Hui en dia, les coses han canviat per a mi, ara sóc jo l’encarregada de transmetre de primera mà als meus fills tot el que embolica aquesta festa, sens dubte una labor que amb molta il·lusió realitzaré, i que espere poder arribar a fer tan bé com ho van fer amb mi.

Sembla que acabats els Nadals, la màgia i la il·lusió es gelen amb el fred de l’hivern, però és a Biar quan una flama es torna a encendre, i tots, majors i menuts esperen amb impaciència l’arribada del Rei Pàixaro.

Són molts els moments viscuts –de bons i roïns- però tots recordats amb rialles i enyorança. Totes les persones que han format part d’aquesta comissió i que per diferents motius han deixat de formar part activa de la festa han estat disposades a ajudar sempre que han tingut oportunitat, i els que per desgràcia no estan entre nosaltres, estiguen on estiguen, de segur que vetlen per la festa, ja que qui alguna vegada ha format part d’ella sempre la porta al seu cor.

El que més m’agrada, és que són les persones, totes elles, les encarregades que any rere any es puga realitzar, des d’aquell què encén una foguera la nit del dissabte, del que prepara un berenar o un detall per a la subhasta, del que compra loteria, paperetes per al sorteig del porquet o de les saques de farina, del que realitza una aportació, i com no, tot aquell que en una època de les més fredes, espera als carrers per a gaudir d’aquesta festa. Gràcies a tots.

Així doncs, no podem oblidar el futur d’aquesta festa, els més menuts. Ells seran els encarregats de què perdure per molts anys. Per això, no puc acabar aquest escrit sense esmentar el magnífic treball que des del col·legi s’està realitzant perquè xiquets i xiquetes coneguen aquesta festa i la visquen al màxim de primera mà. Moltes gràcies per aquesta gran labor.

Sense més, espere que tots puguem gaudir un any més de la festa de Sant Antoni.

Vítol a Sant Antoni!!

 
Laura Valdés Colomina
Membre de la Comissió de Sant Antoni Abat
Biar, gener de 2017

L'article té 19 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).