L'IEVM reivindica la pertinència de Biar, Beneixama, La Canyada i el Camp a la comarca de l'Alcoià

El passat 3 de maig de 2016, es va presentar a les Corts Valencianes el "Mapa de les comarques de la Comunitat Valenciana", un treball elaborat per l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) que ha tingut el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) pel que fa a la correcció toponímica, si bé és cert que no ha estat exempt de polèmica per la seua divisió comarcal, com per exemple a ulls de l'Institut d'Estudis de les Valls de Mariola (IEVM), qui critica a través d'un manifest que els pobles de les Valls Occidentals de la Serra de Mariola com són Biar, Beneixama, La Canyada i el Camp de Mirra es mantinguen en la comarca "de parla castellana de l'Alt Vinalopó", afegint estes poblacions a Villena, "que fou incorporada a les terres valencianes el segle XIX".

Des de l'Institut també es recorda "el Nou d’Octubre de 1986, centenars de veïns de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada ens vam manifestar amb el lema «No trenquem la comarca. Per la unitat de l’Alcoià», amb el suport de diferents institucions comarcals i universitàries" i també es raona que "que aquests quatre municipis es mantinguen a l’Alcoià no voldrà dir que no continuen tenint amb normalitat relacions comercials o de qualsevol altre tipus amb els pobles de l’Alt Vinalopó". A continuació reproduïm de forma íntegra el comunicat de l'IEVM:

 

Les Valls de Mariola són de l'Alcoià

Aquest proppassat 3 de maig de 2016, es va presentar a les Corts Valencianes el Mapa de les comarques de la Comunitat Valenciana, un treball elaborat per l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) que ha tingut el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) pel que fa a la correcció toponímica. Val a dir que sempre seran benvingudes totes aquelles iniciatives que tinguen com a objectiu la normalització lingüística de la nostra toponímia, així com la vertebració del territori a través de comarques. Però si fem una ullada a aquest mapa, que s’ha editat per a lliurar-lo a institucions i centres educatius, ens adonem que, pel que respecta a la divisió comarcal, és justament la mateixa proposta que va fer servir la Generalitat Valenciana l’any 1985. Per a l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM), el mapa en qüestió utilitza uns criteris de comarcalització gens encertats que en aquell moment ja van ser fortament criticats des de diferents sectors de la societat valenciana.

Ara, 27 anys després, es reedita aquest mateix mapa i, com no podia ser d’una altra manera, les reaccions en contra des de diferents punts del País Valencià no s’han fet esperar. Per exemple, institucions del Maestrat, que han manifestat no estar gens d’acord que part dels pobles vinculats històricament a la seua comarca els hagen passat a la comarca veïna, «perquè els falten metres quadrats per cobrir l'anivellament territorial i demogràfic». Una cosa semblant han fet amb la nostra comarca de l’Alcoià. Quatre dels pobles de les Valls de Mariola (Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada) han estat sempre vinculats als altres pobles de la comarca de l’Alcoià. Però no només els correspon continuar aquesta vinculació per història, llengua i cultura, sinó que els convé per economia i per opcions de progrés i de futur, sense quedar fora del conjunt de les comarques centrals valencianes.

De la mateixa manera que tots els models comarcals que s’han fet servir fins ara no dubten en organitzar les comarques no valencianoparlants tenint en compte el criteri lingüístic, (la Plana d’Utiel, els Serrans, la Canal de Navarrés…), ¿per què no mantindre aquest criteri amb els pobles de les Valls de Mariola? ¿Per què una vegada i una altra s’insisteix en afegir els pobles de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada a la comarca de parla castellana de l’Alt Vinalopó? Encara que alguns no ho vulguen veure, segons l’històric Tractat d’Almisrà aquests pobles marquen la ratlla de frontera. Villena és incorporada a les terres valencianes el segle XIX. L’IEVM creu que té sentit que aquesta població de parla castellana, amb d’altres també veïnes com Saix i Salines conformen la comarca de l’Alt Vinalopó, però no té cap fonament trencar la comarca històrica de l’Alcoià i annexionar Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada a una comarca veïna (així com també replantejar-se el cas de Bocairent, poble que forma part geogràficament del corredor de Biar-Agres). Que aquests quatre municipis es mantinguen a l’Alcoià no voldrà dir que no continuen tenint amb normalitat relacions comercials o de qualsevol altre tipus amb els pobles de l’Alt Vinalopó.

El Nou d’Octubre de 1986, centenars de veïns de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada ens vam manifestar amb el lema «No trenquem la comarca. Per la unitat de l’Alcoià», amb el suport de diferents institucions comarcals i universitàries. Ara, 27 anys després, suggerim a les Corts Valencianes que per a una millor vertebració del territori tingueren en compte aquestes qüestions a l’hora de dissenyar una futura llei de comarcalització.

 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anuncinats, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital RT @Biarsensacion: 🧥👛Compra als comerços AEBI o gaudeix dels bars i restaurants associats del 14 al 25 d'octubre i participa en el sorteig…
1hreplyretweetfavorite
BiarDigital Quatre dones han deixat les llistes de l'atur, tot i que cinc homes s'han donat d'alta, per tant el saldo és d'una… https://t.co/UfbrfK9gvB
8hreplyretweetfavorite
BiarDigital Els fulls per poder signar es troben en molts establiments comercials de #Biar. https://t.co/SSFzhjoUTz
BiarDigital Recordeu que podeu descobrir la vinyeta d'este mes amb el vostre exemplar de Biar Digital en paper, en les papereri… https://t.co/8ZZdUmj4rM

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com