• Inici
  • Política
  • La petició de canviar les Festes de Maig a cap de setmana i la modificació d'algunes ordenances marquen el Ple d'octubre

La petició de canviar les Festes de Maig a cap de setmana i la modificació d'algunes ordenances marquen el Ple d'octubre

| Eduard Garcia Molina | Política
La petició de canviar les Festes de Maig a cap de setmana i la modificació d'algunes ordenances marquen el Ple d'octubre

En el Ple ordinari de l’Ajuntament de Biar corresponent al mes d'octubre celebrat el passat dijous 29, en primer lloc es va celebrar l'aprovació de les actes de les sessions anteriors, i en segon lloc es va procedir a la lectura dels decrets i anuncis de l’alcaldia per part de l'alcalde de Biar, Julio Sanjuán.

Val a dir que una petició per canviar les Festes de Maig a cap de setmana en els Precs i preguntes, i la modificació d'algunes Ordenances Municipals foren els temes més destacats de la sessió.

 

Expedient de modificació de crèdits mitjançant suplement de crèdit nº 3/15 (1137/15)

El regidor d'hisenda, Vicent Galvany explica que és una xicoteta modificació per destinar 5.500 a infraestructura i béns materials, per ajustar les despeses de la partida pressupostària al pressupost. Afirma que es té previst millorar alguns aspectes del museu, gràcies a una subvenció de Conselleria, entre altres una rampa per a minusvàlids.

Des del Grup Popular, en veu de la seua portaveu, Magdalena Martínez, s'afegix que el seu grup votarà a favor de la proposta, tot afirmant que en part és gràcies al treball fet per l'anterior Equip de Govern.

El punt s'aprova per unanimitat dels quatre grups representats en el Ple.

 

Adonar de l'informe trimestral de morositat (1154/15)

Punt de tràmit de l'informe que cal fer cada tres mesos. El regidor d'hisenda informa que no hi ha moltes variants respecte a la legislatura anterior i que les factures estan pagant-me de forma puntual amb una mitjana de 19 dies de temps.

El punt també s'aprova per unanimitat.

 

Modificació ordenança reguladora de la taxa per prestació de serveis esportius i piscina

S'explica per part del regidor d'hisenda, Vicent Galvany, que hi haurà una xicoteta pujada de taxes, i que serveis com ara el de multiesport el gestionarà l'Ajuntament.

Per eixe motiu està «xicoteta pujada és per tal d'intentar cobrir els costos de contractació i assegurança a professors i monitors».

Per part del regidor d'Esports, Josep Xufré, explica punt per punt com s'està treballant en les diferents àrees que s'estan oferint des de l'Ajuntament:

Ballet. Els monitors estan donats d'alta en una empresa que els paga la Seguretat Social, en uns mesos passaran a ser gestionat pel consistori local.

Multiesport: es vol donar solució al tema de multiesport, passar a ser municipal, i treure-li a l'AMPA esta faena. Xufre defensa que l'esport és un dret fonamental, si bé és cert que eixirà un poc més car, però baixarà la quota de l'AMPA. 23 euros més l'any.

Gimnàstica per a majors: completament gratuïta. Assumit per l'ajuntament.

El torn de rèplica del PP va ser utilitzat per realitzar algunes aclaracions i criticar que troben excessiva la pujada al ballet.

Finalment, el regidor de Cultura, Joan Lluís Escoda va afirmar que els «diners són per gastar en la gent del poble, i si es pot es pot, en cultura o el que siga», no entenent la preocupació del PP.

La modificació es va aprovar amb els vots del PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida i l'abstenció del Partit Popular.

 

Modificació ordenança reguladora de l'impost sobre béns immobles

La modificació s'aprova per unanimitat dels quatre grups del consistori local. Ja que varia el tipus impositiu de l'IBI, a l'igual que altres anys, este any, segons explica el regidor d'hisenda, Vicent Galvany, a banda d'altres modificacions hi ha una nova norma, per una sentència del Tribunal Suprem en la forma de comptabilitzar els terrenys, que fins ara eren urbans i passen a ser rústics sempre que els PAI's no s'hagen minoritzat.

Els terrenys afectats a Biar són uns 122.000 m2, amb la nova norma eixos terrenys s'han de valorar d'1 a 3 euros el m2. Els serveis municipals han calculat que s'incrementarà la recaudació en uns 15.000 €.

Per la seua part, el Partit Popular va recordar que s'està rebaixant el tram de l'impost sobre l'IBI que poden reduir els ajuntaments des de 2008 i que va anar baixant els tipos. També recordant que el PP va proposar una rebaixa del 0,70 i finalment serà del 0,71.

Finalment la modificació es va aprovar amb els vots de PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida i els vots en contra del Partit Popular.

 

Precs i preguntes

Respostes al Ple actual

Per part del Grup Popular es va preguntar al regidor de Festes, Vicent Galvany, sobre la petició d'AEBI a l'alcalde de canviar les Festes de Maig a cap de setmana.

La resposta del regidor va ser que es faria una reunió, i que entenen que la junta defensa els interessos dels comerciants. Tot i que va aclarir que eixa decisió no la pillarà l'Ajuntament, que serà una decisió que pillarà el poble en el seu conjunt com en altres municipis.

Segons l'edil «caldria fer una consulta popular, saber el cens i condicionants, participació mínima, decisió vinculant, consensuat, majoria qualificada...» i que serà un dels temes que es parlen en el Consell de Participació ciutadana que se celebrarà el proper dijous.

Els populars també preguntaren per l'aclariment d'algunes factures.

També sobre la neteja d'alguns carrers i a l'ermita dels Sants de la Pedra.

També mostraren la seua preocupació per una de les demostracions en els actes amb motiu del Nou d'Octubre, quan un dels figurants del Correfocs va baixar pel campanar despenjant-se, recordant que es tracta d'un BIC, tot i que el regidor de Cultura i Patrimoni, Joan Lluís Escoda, va aclarir que no es corria cap risc i que era un mecanisme accessori enganxat a l'edifici que complia amb totes les normatives de seguretat.

Com també es va preguntar sobre quina era la raó per la qual no s'havia fet sonar l'himne de la Comunitat Valenciana durant l'ofrena floral en el monument pels 750 anys de la conquesta de Biar, ja que es va tocar «la Muixeranga».

Al que el regidor de Cultura va aclarir que amb la dolçaina no es pot tocar l'himne regional, i que la Muixeranga és una cançó valenciana patrimoni de la Humanitat i protegida per la UNESCO. No és oficial, però en cap lloc ho diu que ho haja de ser. Mentre que l'himne oficial es va tocar de vesprada en el concert de la banda música.

L'article té 29 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).