• Inici
  • Política
  • El ple de maig aprova l'adhesió de Biar al programa de municipis contra el maltractament

El ple de maig aprova l'adhesió de Biar al programa de municipis contra el maltractament

| Eduard Garcia Molina | Política
El ple de maig aprova l'adhesió de Biar al programa de municipis contra el maltractament

Instantània de la sessió que va tindre lloc ahir | Fotografia: Paco Rico Rico

Ahir dimarts 31 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de maig, on es va aprovar l'acta de la sessió plenària anterior per donar lloc als informes i decrets d'Alcaldia:

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar de la finalització de les escoles esportives, així com de la gimnàstica per a adults i altres, i que tornaran al setembre o octubre. També de la iniciació de l'aquagim, natació, campus esportius, o l'escoleta d'estiu. Així mateix s'obrirà este mes la piscina municipal, com tots els anys. També es va informar dels problemes amb els contenidors soterrats en la plaça de Santa Anna on s'han tancat, ja que tant en eixa plaça com al Raval s'està afontant-se el sòl, per tant es farà la prova que el vehicle per a buidar els contenidors vaja fins la plaça de les Olles i torne pel mateix recorregut, per tant el carrer Carrils es tancarà, s'ha demanat als veïns que vagen bé a l'avinguda d'Alacant, a baix del Plàtano o a la plaça de les Olles per a dipositar els residus o reciclatge. Finalment, la primera edil va donar l'enhorabona al poble per la celebració de les Festes de Maig, que a banda del bon temps, no ha tingut cap incident ressenyable.

Proposta d'adhesió al programa de municipis contra el maltractament

Segons es manifesta per part de la primera edil, és una iniciativa d'Antena 3 i Mutua Madrileña, posat que Biar està compromés amb el maltractament, amb xarrades, formació dels professionals de l'Ajuntament (Policia Local, psicòloga, Serveis Socials), i hi ha més de 350 municipis de l'Estat espanyol que s'han sumat a esta iniciativa, el ple decideix que el poble també s'adherisca. 

Per la seua banda, Asun Gregori va preguntar si s'havia tornat a crear la Regidoria d'Igualtat per poder-se adherir a esta iniciativa, i segons l'alcaldessa mitjançant un decret sí que s'havia tornat a crear per este procediment, avançant el vot a favor del Grup Socialista per part de Gregori. Per la seua banda, Joan Lluís Escoda va celebrar que l'Ajuntament tornara a tindre una Regidoria d'Igualtat, Escoda va afirmar que gràcies a la pressió social i institucional la Regidoria d'Igualtat torne al consistori local. L'edil va recordar que Biar va ser un dels primers municipis de menys de 10.000 habitants en tindre una Regidoria d'Igualtat, mostrant la seua satisfacció. L'edil de Compromís va criticar que en l'informe no s'utilitzara el llenguatge inclusiu, tot i això, avançant el vot a favor del seu grup, aprovant-se per unanimitat la proposta.

Proposta d’acord d’autorització de cessió del contracte d’obres d’adequació i ampliació del CEIP Mare de Déu de Gràcia

Es tracta que degut a l'increment de preus dels materials per la inflació no es pot continuar l'obra per part de l'empresa adjudicatària de les obres al CEIP, l'empresa concretament és Mediterráneo de Obras y Asfaltos SA (MOA), que passarà el contracte a Orthen, tot complint la condició que ha de hi haver un 20% executat d'obra per a que l'altra empresa es faça càrrec. El plenari com a contractista ha d'acceptar-ho mitjançant el ple, després de passar per Notaria es farà una escriptura pública i es notificarà a Conselleria d'Educació, impulsora del projecte a través del Pla Edificant. Una vegada fet caldrà que l'altra empresa -Orthen- se'n faça càrrec. S'espera que a finals d'any es puga quedar acabat el nou gimnàs i l'edifici nou d'infantil, que passarà del Convent a la carretara d'Alcoi, com és sabut.

Per la seua banda, Asun Gregori, portaveu del Grup Municipal Socialista va afirmar que amb un document tècnic que recolza la decisió política el seu grup aprovaria la proposta, el mateix cas que el Grup de Compromís, que va recolzar també la proposta, que va eixir avant per unanimitat.

Aprovació del compte general de 2021

Segons l'edil d'Hisenda, José Luís Valdés Pascual, l'Ajuntament no té cap tipus de deute, amb uns sis dies de mitjana de pagament de les factures des de que es rep la factura en l'Ajuntament. Actualment l'Ajuntament té 2.143.000 € en els bancs i 740.000 € de romanent de tresoreria, per a fer front a inversions financerament sostenibles. Pel que fa a les inversions són 1.347 € per habitant pel que fa a les regidories segons Valdés, mentre que són 294,59 € pel que fa a les inversions per habitant. Per la seua banda tant els Grups Socialista com de Compromís no posen objeccions a la presentació del compte general de l'any passat.

Precs i preguntes d'abril

Grup Socialista

A la pregunta sobre els motius pels quals no s'havien retirat els bol·lards durant Sant Vicent, i que també hi havia un vehicle estacionat es va explicar per part de la primera edil que els del carrer Vicente Pérez van hi haver dificultats per retirar-los, ja que feia molt de temps que no s'havien de llevar, i d'altra banda a la Torreta va ser per oblit de la Policia Local. Pel que fa al vehicle no es va poder localitzar al propietari, al no tindre grua municipal.

Grup de Compromís

Pel que fa al Grup de Compromís se li proporciona l'informe que havia demandat l'edil Joan Lluís Escoda plens arrere.

Precs i preguntes de maig

Grup Socialista

Entre altres, la portaveu socialista va preguntar per l'estat d'algunes fonts al poble, també sobre la plaça de la Secretaria, un fet que l'alcaldessa va comentar que el dia 20 s'incorpora la nova secretària municipal. També sobre la neteja dels bancals i rambles de titularitat municipal, Gregori també va reclamar que la gent que arriba a la porta de la Policia Local no recorda que pot telefonar a través del timbre de la porta antiga, si no porten el mòbil, o bé que s'hauria de posar un timbre. També sobre les faroles al carrer Pare Arnau, Gregori també va reclamar millor manteniment per al parc de Playmobil situat a la part de baix del passeig del Plàtano. L'edil socialista també va reclamar la neteja als carrers del centre històric després de festes, així mateix, també sobre el no funcionament del correu d'Alcaldia en la web municipal, així com la neteja i manteniment dels parcs i les zones verdes de Biar.

Pel que fa a l'anul·lació dels contenidors de la plaça Santa Anna, la portaveu socialista va demanar que es publicitara primer i que després es procedisca a l'anul·lació, i no al revés, com es va fer, un fet que segon Gregori va causar malestar entre el veïnat, així mateix al no hi haver cap informe tècnic va demanar que es raonara la decisió en deixar diversos carrers sense contenidors per a desfer-se de la brossa orgànica o el reciclatge. També es va comentar que s'havia pres una decisió política després de deu anys d'instal·lació dels contenidors soterrats per a que el camió no passe per la plaça de Santa Anna, i que haurà de maniobrar i anar per direcció prohibida pel carrer Carrils, Gregori va preguntar si s'havia avisat el veïnat d'este fet, ja que es va produir "un caos circulatori" entre els vehicles particulars i els camions que retiren els desfets dels contenidors soterrats. A continuació va hi haver una pica-paralla entre Ana Campos, regidora de Neteja i l'edil Asun Gregori, ja que Gregori reclamava que s'utilitzara un camió més xicotet, un fet que segons Campos no era possible per l'anclatge que possibilita la retirada dels contenidors, la primera edil va tancar la discussió afirmant que no era una decisió política, que estava en fase de proves el recorregut del camió i que era un pregunta que s'havia fet i es respondrà al pròxim ple. 

Grup de Compromís

Per la seua banda, Joan Lluís Escoda es va referir a eixe tema sobre quina havia de ser la prova i com va a intentar regular-se el trànsit en esta situació, sobre el castell de festes alguns festers i festeres van preguntar si es podia realitzar alguna restauració. Si hi ha alguna reivindicació preparada per al dia de l'Orgull LGTBI, també sobre en quin punt de la restauració de la façana de l'església ens trobem, al que l'alcaldessa va comentar que segons la tècnic al final del procés es farà una xarrada i una exposició per explicar el procés, si bé és cert que totes les figures que hi ha no es restabliran, es taparan els forats per a que no entre aigua, i es netejarà, però les figures tampoc no es tornaran a restablir, s'ha deteriorat molt i per eixe motiu no es podrà fer, es consolidarà per a que no vaja a més.

L'article té 195 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).