• Inici
  • Política
  • L'aprovació de la moció pel Dia Internacional per l'eliminació de la violència sobre la dona principal tema del ple municipal de novembre

L'aprovació de la moció pel Dia Internacional per l'eliminació de la violència sobre la dona principal tema del ple municipal de novembre

| Eduard Garcia Molina | Política
L'aprovació de la moció pel Dia Internacional per l'eliminació de la violència sobre la dona principal tema del ple municipal de novembre

El passat dimecres 1 de desembre va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de novembre, sessió que es va haver d'ajornar al dia 1 per malaltia del secretari, nomenant-se un altre secretari accidental al què se li va donar la benvinguda.

Aprovació de la sessió anterior

Per part del Grup Municipal Socialista, en veu de la seua portaveu Asun Gregori, va demanar una transcripció correcta de l'acta de la sessió anterior, on l'alcaldessa va demanar "que es callara" l'edil socialista, mentre que en l'acta figura com "es va quidrar a l'ordre a l'edil socialista". D'altra banda la primera edil va utilitzar una expressió cap a les tres regidores socialistes que no s'ha transcrit i que en tot cas va ser una expressió desafortunada. Segons l'alcaldessa Magdalena Martínez la transcripció de les actes no era literal. Finalment l'edil Asun Gregori va demanar que l'expressió "a patalejar", pronunciada per l'alcaldessa hauria de figurar en l'acta. "Que conste el que vosté vol", va sentenciar Martínez, l'acta del plenari anterior es va aprovar amb els vots a favor del Grup Popular, el Grup Socialista i l'abstenció de Compromís. 

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar que s'està fent un estudi sobre l'estat de l'arbre del Plàtano, també sobre el canvi de la pèrgola del Convent, del col·legi, també sobre la poda dels arbres del passeig del Plàtano. També es va felicitar per part de la primera edil per la participació dels festers i festeres pel compliment de les normes sanitàries durant el Mig Any fester, de les comparses i la Junta de la Mare de Déu. En la via verda es vol convertir en una via ciclo-turística, no es deixaran passar vehicles de tracció a motor, s'arreglaran els camins paral·lels per accedir als camps. Es va felicitar a Ceràmica Artística Maestre per la concesió del premi en la Gala de FACPYME celebrada a Benidorm, també per la realització dels tallers SICTED, Martínez també va comentar que 13 empreses locals s'han beneficiat per les ajudes de la Diputació per minimitzar l'impacte econòmic de la Covid 19. També es van detallar els actes per la Fireta de Nadal a Biar i els passats actes per Santa Cecília, patrona de la Música. Pel que fa a esports es va informar sobre algunes millores al poliesportiu municipal. També es va fer un prec des de l'Ajuntament i és l'ús raonable de les bosses per a les deposicions dels gossos en diferents punts, que s'han reposat tots però en pocs dies no en queda cap pel mal ús d'alguns veïns.

Moció anualitats Pla Edificant

Es vota el fet de reajustar les quantitats inicials que segons Conselleria s'havien de gastar inicialment, un procediment complicat des d'un primer moment, traslladant les anualitats a anys següent, quantificant 100.000 € per la construcció del Pla Edificant este any, passant la resta de mensualitats a l'any que ve i és un tràmit que s'ha de notificar a la Conselleria per tal d'ajustar el Pressupost Municipal. Estaria previst que les obres acaben l'any que ve.

Per part d'Asun Gregori es va dir que no s'entenia que no s'havia convocat la comissió informativa per este tema i parlar-ho, segon Gregori s'ha de fer un mes abans d'acabar l'exercici natural el reajust de comptes, afirmant que l'Equip de Govern va "molt justet" en els terminis. Segons la primera edil no es tenien les dades per part dels tècnics, i que de totes formes el punt es discutiria al ple, i també que la Conselleria sabia ja les quantitats i no s'han posat problemes. 

Per la seua banda, Joan Lluís Escoda va afirmar que era una falta de deferència cap a l'oposició que es presenta la moció per urgència i no es debata en una comissió informativa ni s'informara de la moció. Segons Martínez no és la primera volta que passa una cosa així, tot i que Escoda va acusar l'alcaldessa de "cinisme". Finalment el punt es va passar a debatre una vegada aprovada la inclusió de la moció en l'ordre del dia amb els vots favorables del Grup Popular i els vots en contra dels grups de l'oposició. La moció s'aprova amb els vots a favor del Grup Popular i les abstencions de PSPV-PSOE i Compromís.

Moció pel Dia Internacional per l'eliminació de la violència sobre la dona del Partit Popular, 25 de Novembre

Per la seua banda José Luís Valdés defensa la moció com a portaveu del PP consensuada per la FEMP, recordant la llei de 2004 aprovada per unanimitat amb el govern de Zapatero per protegir a les dones, amb la creació dels jutjats especialitzats en violència sobre la dona com a novetat. Valdés va argumentar que segons el Ministeri d'Igualtat Espanya és l'Estat d'Europa on hi ha més consciència sobre el problema de la violència sobre la dona, també va aplaudir la campanya "No seamos cómplices" contra la violència de gènere, en la seua exposició el portaveu del PP va afirmar que s'ha de continuar treballant des dels ajuntaments també com a administració més pròxima en bé de superar esta xacra i ajudar als col·lectius més febles com les dones que han patit maltractament, un fet que va acompanyat moltes voltes d'una situació econòmica delicada.

Des de la bancada socialista, Asun Gregori va expressar la seua queixa per les formes de procedir, ja que la moció tampoc no es va tramitar prèviament per la comissió informativa prèvia al ple. Gregori va afirmar que "hi ha coses que no es poden fer via WhatsApp", i que des del seu partit els agrada reunir-se i debatre les mocions que van al plenari. També queixant-se que com a Ajuntament es podia presentar la moció, i no com a Partit Popular. L'alcaldessa va afirmar que també es debatria la moció del Partit Socialista i que sí que s'havia tingut temps per part del PSOE i l'oposició per tal de debatre la moció dins del Grup Municipal.

Per la seua banda, Compromís el seu portaveu es va queixar que el PP no vol remar en una sola direcció, i que l'any que ve es presentarien tres mocions cada partit, ja que el PP havia presentat la moció de la FEMP, va lamentar la utilització partidista de la moció, per molt que fora la Federació qui l'havia redactada. Segons Escoda "s'ha considerat que és una moció secundària i per això no ha passat per comissió informativa". També es va lamentar que no es féra cap concentració organitzada des de l'Ajuntament on es llegira un manifest, segons el portaveu de Compromís als pobles del voltant sí que s'havia fet. Finalment la moció es va aprovar amb nou vots a favor, sis del PP i tres del PSPV-PSOE i l'abstenció de Compromís.

Moció pel Dia Internacional per l'eliminació de la violència sobre la dona del Partit Socialista, 25 de Novembre

La moció es deixa damunt la taula per indicació de la portaveu socialista, sent que s'havia aprovat la moció de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Precs i preguntes de novembre

PSPV-PSOE

Entre altres s'ha preguntat per quina raó s'han deixat d'escoltar les campanes del camapanari de la parròquia Ntra. Senyora de l'Assumpció una sèrie de dies a Biar, i qui ha sigut el responsable, així com per què no hi ha un doble toc. També s'ha preguntat per què s'està contractant dues empreses de fontaneria de fora de Biar, concretament de Villena. També sobre els embossos al carrer València formats per cotxe, s'ha preguntat si es regularà o senyalitzarà millor o prohibirà el trànsit rodat en eixos carrers. També sobre la no possibilitat d'accedir a l'Ajuntament a persones amb mobilitat reduïda, tot i que la rampa ja s'ha fet però no es pot accedir fàcilment. També com es gestionaria el Centre de Dia que reclamaria la Mancomunitat de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra, La Canyada i Beneixama, Gregori va recordar que l'acord plenari de la legislatura passada i quan quede lliure l'espai del col·legi d'infantil del Convent s'hauria d'iniciar els tràmits per edificar allà el Centre de Dia comarcal a Biar. També sobre alguns desperfectes al parc infantil del Plàtano. 

També sobre la caiguda d'una porteria de futbol al poliesportiu municipal, semblava que els ferrages no estaven en bon estat, segons Gregori es podria haver provocat algun accident. Gregori també va recordar que el dia 1 era el Dia contra la SIDA, i que no s'havia fet cap recordatori per part del consistori local, i que no costava tant publicitar-ho, a més a més es va preguntar per què es volia un gabinet de premsa si no es recorden estes efemèrides. També es va preguntar per la situació jurídica del funcionari que desenvolupa la funció d'ingenyer municipal. Gregori va lamentar que no es féra un centre floral per al regidor Cristóbal Martínez Albero, regidor del PSPV-PSOE del 1983 al 1987, Gregori va lamentar que no es realitzara este centre floral. L'alcaldessa va afirmar que no sabien que havia sigut regidor i es va disculpar davant Gregori i va demanar disculpes a la família de Cristóbal Martínez.

Compromís

Des de la bancada de Compromís es va preguntar a l'Equip de Govern per què s'estaven podant ara els arbres del passeig del Plàtano, segons Escoda es va comentar que persones formades en mediambient han preguntat per les raons, sobre les llums de Nadal d'alguns carrers del centre històric, també sobre per què no estan retransmetent-se determinats actes per Canal 3. També es va preguntar si es modificarien les RPT dels treballadors de l'Ajuntament o si s'ha sol·licitat el Pla Corresponsables, de la Conselleria d'Igualtat. Escoda també va preguntar per què van deixar de sonar les campanes, i quin criteri s'ha pres per tornar-les a posar. Si hi ha alguna proposta per posar els valors arqueològics a Biar i que la Fira de Nadal es va al Convent però que el centre històric queda sense cap activitat i si hi ha alguna activitat programada allà. També es va reivindicar un tracte just pel que fa al finançament del País Valencià, Joan Lluís Escoda es va mostrar satisfet per la presència de l'alcaldessa a Alacant durant la manifestació del 20 de novembre.

L'article té 281 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).