• Inici
  • Política
  • El repunt de casos de Covid 19 a Biar marca la sessió plenària ordinària de juny

El repunt de casos de Covid 19 a Biar marca la sessió plenària ordinària de juny

| Eduard Garcia Molina | Política
El repunt de casos de Covid 19 a Biar marca la sessió plenària ordinària de juny

Les càmeres de Canal 3 van fer arribar el ple a les cases de Biar | Font: Canal 3 TV

El passat dimecres 30 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de juny, on a banda de l'aprovació de les actes per part dels membres de la Corporació Municipal es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia.

L'alcaldessa desmenteix les informacions aparegudes en À Punt

Tot i això, abans de començar la sessió plenària l'alcaldessa Magdalena Martínez va informar a la població dels casos de Covid 19 que han aparegut en la població, referint-se a que són persones joves que estan confinades a casa com és natural, i amb símptomes lleus. Les seues famíllies, també confinades, estan a l'espera de la realització de proves PCR que es faran a partir de la setmana que ve. D'altra banda, la primera edil va desmentir la informació apareguda en À Punt a migdia del dimecres, relatives a que a Biar hi havia dos focus de contagis, i que un d'ells fora la pizzeria, Martínez ha desmentit rotundament esta informació ja que el local compleix amb tots els requisits, afegint que el focus és d'origen social i que ve de fora de les instal·lacions del local comercial. La primera autoritat també ha desmentit que hi haguera un altre origen en l'Escoleta d'estiu, ja que un grup de xiquets i xiquetes estan confinats per precaució, però no estan infectats i l'Escoleta continua funcionant amb totes les mesures de seguretat garantides, desmentint novament la informació d'À Punt.

Finalment Magdalena Martínez ha reclamat que la pandèmia no s'ha acabat, que encara hi ha bona part de la població que no està vacunada, i que les persones complisquen amb el confinament -les que estiguen contagiades, lògicament, i les que hagen estat en contacte- i que especialment els joves, que són una franja d'edat que encara no està vacunada, unes paraules recolzades per la Corporació Municipal.

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar de les subvencions que s'estan donant amb el Pla Resistir 2, de les quals hi ha 28 expedients resolts i que en falten 4 per cursar. També sobre les obres del pou del Perino, amb un pressupost de 90.000 € per part de la Diputació, s'està realitzant la prospecció per saber per on arriba l'aigua, uns treballs que acabaran en breu. També sobre l'alarma que ha hi hagut per l'espuma apareguda al camí de la Marcota, segons l'alcaldessa és biodegradable i s'utilitza per usar la maquinària per als treballs. En el carrer Delme s'estan derribant "les habitacions", també s'ha fet recordatori que s'han de netejar les parcel·les de brossa, i a més a més s'està acabant el canvi de plaques solars del poliesportiu per a l'aigua calenta.

També per part d'esports que no es deixarà entrar el públic als esdeveniments esportius, també sobre la cancel·lació dels actes culturals dues setmanes a causa del repunt de casos de Covid 19 a la localitat. Sobre la campanya "Vine amb Jaume I i Na Violant" de promoció turística i a la què Biar s'ha adherit també. Sobre la contractació de sis mesos en els programes de la Generalitat d'un peó d'obres i un altre de jardineria -per a persones majors de 30 anys-. També es va informar que el 31 de juliol i 1 d'agost es farà la Fireta d'Estiu en col·laboració amb AEBI, segons la situació de pandèmia es podran desenvolupar les activitats.

Aprovació del compte general

Es detalla per part del regidor d'Hisenda, José Luís Valdés, els ingressos a través d'impostos, subvencions, etc... A 31 de desembre es detalla que hi ha vora 3 milions d'euros als comptes bancaris, tot i que a nivell de remanent de tresoreria hi ha un milió i mig, per poder realitzar inversions fora del que seria el pressupost, segons l'edil. Així mateix no hi ha cap deute contret per l'Ajuntament, pel que fa a la despesa per habitant de Biar seria de 1.079 € a l'any. Creix el remanent de tresoreria de l'Ajuntament per poder assimilar qualsevol tipus d'inversió per part del consistori. El tràmit s'aprova per unanimitat.

Bonificació de l'IAE a empresa local

Es tracta d'aprovar la bonificació de l'IAE del 25% a una empresa local, que compleix els requisits i ha contractat a un nou treballador de forma indefinida durant el 2022 i el 2023. L'empresa s'ha de comprometre a mantindre la mateixa plantilla durant estos anys, l'any passat ja són dues empreses les que han sol·licitat esta rebaixa, segons l'edil d'Hisenda. El punt s'aprova per unanimitat.

Aprovació bonificació de l'ICIO d'un immoble al carrer Santa Maria

Se sol·licita a l'estar en el casc antic l'immoble, per ser d'especial interés, al ser obra dins del casc antic. "Una bona notícia" segons el regidor d'Hisenda. Segons l'edil es recull la proposta de l'edil de Compromís Joan Lluís Escoda per bonificar també el cost dels estudis que es fan per saber si les obres es poden realitzar als immobles, un tema que s'estudiarà i si s'escau s'aprovarà en el pròxim ple.

Desafectació camí "El Cantalar"

Un tràmit que ve de l'any passat, per poder fer la permuta es fa primer este pas. S'ha de publicar posteriorment per iniciar el període d'al·legacions. El punt s'aprova per unanimitat de tots els grups.

PAI "El Figueral"

Al ser plantejats dos recursos al PAI El Figueral i ser resolts pels serveis jurídics de la Diputació, donant compliment a les sentències i que per part de l'Ajuntament no hi ha cap incompliment, es porta a ple. El punt s'aprova per unanimitat també.

Precs i preguntes

PSPV-PSOE

Entre altres es va preguntar per la neteja d'herbes en algunes zones del poble s'està portant a terme segons Pepe Soler, per les porteries de Futbol 8 al poliesportiu municipal segons Ana Campos no estan trencades, són velles però no estan trencades, revisades pel tècnic. Sobre un usuari que no paga les taxes del poliesportiu, ja que això ha pogut crear malestar entre altres usuaris, segons Ana Campos un dels usuaris del poliesportiu no vol abonar els diners, el personal del poliesportiu ja han parlat amb esta persona i si continua amb la seua actitud es prendran altres mesures, ja que han de pagar per utilitzar les instal·lacions municipals. Sobre la neteja dels contenidors de la brossa o alguns desperfectes en el mobiliari urbà al poble, segons Campos es fan les neteges i es reparen.

També sobre alguns vertits incontrolats a la xarxa de clavegueram avisats pel SEPRONA al polígon industrial segons l'alcaldessa es modificarà el reglament municipal per evitar-ho. Sobre alguns xiprers en el col·legi de Primària que s'han talat i no se sap per què s'explica per part d'Amparo Albero que els xiprers començaven a alçar la part de la paret, resultant un perill per als menors. També sobre una plaça d'aparcament de persones amb mobilitat reduïda davant l'arc de Jesús, preguntant si és el lloc més idoni al ser davant d'un monument i si té les mides establertes, segons la primera edil es comenta que s'ha supervisat per la Policia Local i que complex la normativa. Sobre la no promoció dels primers Pressupostos Participatius de la Generalitat Valenciana es comenta que no s'havien rebut indicacions per part de l'administració autonòmica i que ja s'hauria incorporat a la web de l'Ajuntament.

Compromís

Sobre per què no se va fer menció del dia contra la violència contra persones LGTBI es comenta que tot i que no s'haja mencionat es treballa igualment. Pel que fa a la no celebració o menció del dia dels museus es va dir que l'any que ve es tindria en compte. Sobre les funcions del gabinet de premsa de l'Ajuntament de Biar es comenta que fa de vincle en el treball que fa el funcionariat, a banda de reduir la redundància de treball en anunciar actes o treballar en la redacció de notes de premsa així com programar publicacions en xarxes socials, entre altres temes.

Preguntes del ple de juny

PSPV-PSOE

Es pregunta entre altres sobre l'horari de la piscina i pel telèfon d'atenció que no l'agafen. També sobre el creixement de les males herbes als espais públics, també sobre l'estat de la font del Plàtano, a la part de baix. També sobre que els respiradors de l'arbre del Plàtano estan obstruits, cal tindre cura al ser un arbre monumental i estar espeicalment protegit. Així mateix sobre l'estat del mobiliari urbà en algunes zones del poble, sobre l'estat del despatx que té l'oposició a l'Ajuntament, que està per netejar, Gregori va assenyalar "la poca estima que tenen als regidors de l'oposició, que també els han votat els veïns i veïnes de Biar". Així com sobre què es farà després de la retirada d'alguns equips informàtics i si se'n proporcionarà algun a l'oposició. També sobre un escrit d'un establiment que es veu afectat cada any pel canvi de l'aparcament al carrer Sant Cristòfol, es pregunta sobre si s'ha parlat amb l'establiment, ja que canvia també la ubicació de la terrassa d'un local d'hosteleria. La portaveu socialista Asun Gregori va demanar a la població trellat en relació a l'aparició de nous casos de Covid 19 a Biar.

Compromís

Per la seua part l'edil Joan Lluís Escoda va comentar que cal prendre mesures i ser conscient de la situació sanitària. Entre altres Escoda va preguntar per què no hi havia cap logo del Pla Edificant en la publicitat que se li va donar, sobre l'estat d'algunes lluminàries, sobre el banc LGTBI a l'avinguda del País Valencià, que s'hauria de repintar. Igualment pel tema de la igualtat Escoda va aplaudir que s'il·luminara de color l'Ajuntament el 28 de Juny, tot i que va criticar la publicació del PP en el seu Facebook on s'aplaudia un pacte amb VOX i que es governe gràcies a ell, i que no s'haja fet cap acte en bé de la igualtat dels drets LGTBI, Escoda va preguntar si el PP de Biar es consideren feministes i en favor dels drets LGTBI. També es va preguntar pel percentatge que s'utilitza del valencià en el WhatsApp, assenyalant que segurament serà una part mínima. També sobre l'estat d'algunes fonts al poble.

Finalment es va reiterar especialment que la gent jove -que encara no estan vacunats- han de continuar amb les mesures sanitàries i tindre paciència, perquè la pandèmia encara no ha passat.

L'article té 46 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).