Més de mitja dotzena de mocions fora de la competència municipal s'han debatut durant l'últim any al plenari

Entrevista realitzada a primers de març de l'any passat a l'exalcalde Ramón Belda Entrevista realitzada a primers de març de l'any passat a l'exalcalde Ramón Belda Biar Digital (2020)

A primers de març des de Biar Digital entrevistàvem qui fora alcalde de la Vila de Biar entre 1995 i 2001, Ramón Belda Díez. Poc ens imaginàvem la que se'ns venia damunt en matèria sanitària, tot i això en els moments previs a l'entrevista es van creuar alguns comentaris en eixe sentit.

En aquella interessant entrevista per a l'espai "Fent poble", Belda, entre altres, va deixar caure una frase a la pregunta sobre que el seu consell seria aparcar els interessos partidistes i centrar-se en els interessos del poble. Al que l'exalcalde va respondre: "Hauria de ser una Corporació... la veritat que des de l'Ajuntament intentar fer política nacional és una tonteria, això de presentar mocions perquè en el partit te les passen per a recolzar una cosa o l'altra. Anem a fer eixes mocions on realment importen, que són en la Diputació, o en la Generalitat o en el Parlament espanyol, i ací el que interessa és pillar decisions el més consensuades possible sobre coses de Biar, que l'altre ja vindrà per "añadidura".

En referència a que els grups dels partits polítics als parlaments, ja siga estatal, autonòmic o provincial, poden presentar les mocions que moltes vegades es porten a l'Ajuntament, mocions tipus que venen des de les seus centrals dels partits per tal de pressionar des dels ajuntaments a les administracions, habitualment quan estan governades per un signe polític contrari.

"Portar el poble de Biar al Congrés dels Diputats"

Una expressió similar a la que va fer Belda fa un any va utilitzar el portaveu del Grup de Compromís a l'Ajuntament de Biar, durant el plenari ordinari de novembre, quan es debatia una moció que va portar el Grup Popular per rebutjar la llei educativa posada en marxa des del govern de coalició en l'executiu espanyol, la Llei Orgànica de la LOE, també anomenada "Llei Celaá". Escoda en aquell moment va defensar que no tenia sentit portar el poble de Biar al Congrés dels Diputats de Madrid, un debat que ocupava una hora del plenari i que en paraules d'Escoda pensava que aquestes mocions no aportaven res.

Més de mitja dotzena de mocions que no es poden executar a nivell municipal

Val a dir que al plenari de Biar si ens fixem en aquest últim any s'han portat tota una sèrie de mocions que superen l'àmbit municipal, com ara la declaració d'emergència forestal dels montes de la Comunitat Valenciana presentada pel Partit Popular, una moció contra l'impost de depòsit de residus no perillosos en abocador, l'abans esmentada moció contra la Llei Orgànica de la LOE, la sol·licitud de proves de COVID-19 per a la Comunitat Valenciana, també pel Grup Popular, la moció sol·licitant la incorporació d'un/a infermer/a als centres educatius valencians, o la moció de l'Ajuntament de Villena per a la continuació del projecte de Puerto seco del Levante Interior a Villena, una proposta aquesta última que sí que podria afectar més directament a Biar, tot i no ser estrictament municipal.

D'altra banda, en l'últim plenari municipal un dels punts més debatuts va ser va ser la moció -també del Grup Popular- per sol·licitar a Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública que es replantege la ubicació del nou Palau de Justícia de Villena. Com és sabut Biar pertany al partit judicial de Villena tot i no ser habitual que els veïns i veïnes hagen de visitar el Palau de Justícia a la ciutat veïna. En tot cas un grapat de temes que si bé és cert no toquen a la vida local de forma directa es pot entendre que el municipi de Biar està ubicat dins d'una estructura comarcal, provincial, autonòmica i estatal, i que a més a més aquest tipus de mocions tipus on els partits ja envien l'argumentari per tal que siguen defensades treuen la part més ideològica de la política local i menys pràctica. En tot cas dependrà de la voluntat de les formacions polítiques que es tracten temes del poble, com va afirmar Ramón Belda en l'entrevista que se li realitzava tot just fa un any, o bé es continuen plantejant temes d'interés general.

(Aquesta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA
BiarDigital Tornem als #EstatsUnits per portar-vos una nova entrevista de l'espai Estudiant fora, amb la nostra jove veïna Carm… https://t.co/lPmiJArzNj

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com