• Inici
  • Política
  • L'inici de les obres del casc històric i una moció per la República marquen el Ple de juny

L'inici de les obres del casc històric i una moció per la República marquen el Ple de juny

| Eduard Garcia Molina | Política
L'inici de les obres del casc històric i una moció per la República marquen el Ple de juny

En la sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament de Biar celebrada el passat dilluns 30 de juny el debat per la moció d'EU sobre la demanda d'un referèndum sobre la monarquia o l'aprovació de modificació de crèdit per realitzar les obres a alguns carrers del casc històric van ser el més destacat de la sessió.

Aprovació acta anterior

Es va aprovar per unanimitat dels membres de la Corporació Municipal l'acta de l'últim Ple.

Informes i decrets de l'alcaldia

L'alcaldessa, Magdalena Martínez, va donar lectura dels decrets i informes, agraint als participants de la III Mostra Biar afirmant que havia estat "tot un èxit".

 

Expedient de modificació de crèdit per mitjà d'un crèdit extraordinari nº 01/14

Es va aprovar per unanimitat la modificació de crèdit per tal d'iniciar les obres de millora de l'antiga via i el camí de la Mare de Déu a un interés molt baix, el 0,05 %. Estarà finançat per la Diputació en un 80 %, uns 33.800 euros, i la resta per l'Ajuntament de Biar, uns 8000 euros. Per la llei pressupostària cal demanar un préstec a deu anys tot i la bona situació econòmica del consistori local.

 

Expedient de modificació de crèdit per mitjà d'un crèdit extraordinari nº 02/14

En el quart punt, també s'aprova per unanimitat la modificació del crèdit al ser favorable l'informe. Igualment la Diputació finança el 80 % del pressupost necessari per l'execució de les obres d'alguns dels carres del casc històric.

 

Sol·licitud d'inclusió d'obra dins del Pla d'Obres i Serveis 2015. Restauració Torreta i llenç de muralla arc Jesús

En el cinqué punt els tres grups de la Corporació aproven per unanimitat sol·licitar a la Diputació d'Alacant incloure la restauració en el Pla d'Obres i Serveis de l'any que ve. Igualment, la Diputació finança amb el 80 % les obres, uns 183.000 euros, mentres que l'Ajuntament de Biar ha de pagar la resta, uns 45.800 euros, el 20 %.

 

Canvi de representat al Consell de Participació Ciutadana del Club de Patinatge

En el sisé punt de l'Ordre del dia s'aprova per unanimitat el canvi de representants del Club de patinatge, que ha renovat la seua junta directiva, tot i això, els grups de l'oposició aprofitaren per tal de qüestionar la política de participació ciutadana del govern local.

 

Expedient d'aprovació compte general 2013

En el setè punt es discuteix sobre la necessitat de donar part al Tribunal de Comptes de la situació econòmica de l'Ajuntament. Per part del Grup socialista, en veu del seu portaveu, Cristóbal Valdés, va posar èmfasi en la necessitat de destinar diners a millores socials i benestar ciutadà.

Per la seua banda, Vicent Galvany, com a regidor d'Esquerra Unida (EU), va afirmar que amb el superàvit que té el consistori "la ciutadania està donant menys del que rep".

Per part del Grup popular, el regidor d'hisenda, Cristóbal Molina va defensar la seua gestió dient que l'any vinent tenen previst realitzar algunes inversions i que els serveis que realitzen els professionals per a l'Ajuntament es cobren de seguida.

Finalment, el punt es va aprovar amb els vots favorables del Partit Popular (PP), l'abstenció del PSPV-PSOE i el vot en contra d'EU.

 

Moció d'EU per a la convocatòria d'un referèndum sobre la continuitat de la monarquia o la instauració d'una República

En el nové punt, el Ple debat sobre la moció d'EU per demanar un referèndum. Vicent Galvany va explicar que cal "donar-li la veu al poble, ja que els menors de 52 anys no van poder votar la Constitució espanyola i triar si volien monarquia o República", com també va assegurar que el canvi del cap d'Estat no es limita a això ni a canviar de bandera o himne.

Asun Gregori, en representació del Partit Socialista, va afirmar que "reaccionar ara en contra del rei és oportunista i fora de lloc". Tot i que va recordar que els socialistes històricament han apostat per un estat federal i a poder ser republicà. Gregori va demanar que el seu grup donaria suport a la moció en cas que es tingueren els següents acords: que fora un estat federal, dret a la sanitat, educació, garantia social i vivenda, regeneració democràtica i garantira la igualtat d'homes i dones.

Per últim, Cristóbal Molina, com a portaveu del Partit Popular en l'Ajuntament va comentar que entenia "que hi havia un caldo de cultiu amb l'abdicació de Joan Carles I per reclamar la República" tot i que va defensar la figura del rei que segons Molina "és molt més econòmic que tindre una República" com també va instar a esperar a les forces republicanes a tindre una majoria parlamentària per aconseguir els seus objectius.

Finalment i després d'un xicotet debat la moció no va eixir avant pels vots contraris del PP, l'abstenció del PSOE i l'únic vot favorable d'EU.

 

Precs i preguntes

El Ple va acabar amb les respostes per part dels membres de l'Equip de govern dels precs i preguntes de l'oposició del Ple anterior i la formulació de les preguntes i precs corresponents al Ple de juny.

L'article té 41 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).