La concentració per la República reuneix unes 30 persones

Cap a les huit de la vesprada una trentena de persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament responent a la convocatòria que ha fet Esquerra Unida (EU), Compromís i la CUP a través de la pàgina de Facebook Biar, pel Dret a Decidir: Referèndum República, Ja. La concentració és una més de les que s'han realitzat arreu de l'Estat espanyol amb motiu de l'abdicació del rei Joan Carles I i de la celebració de la coronació del successor en la corona, Felipe VI, fet que s'ha aprofitat des de les forces polítiques i organitzacions que defensen un canvi de model cap a la República.

Durant la concentració, que ha transcorregut sense incidents, novament han conviscut banderes de la República espanyola i estelades independentistes, com també s'ha llegit un manifest que ha estat consensuat per les tres forces polítiques locals que han convocat la concentració en el que s'ha volgut recordar que ahir mateix "Xàtiva fou cremada i reduïda a cendra fa 307 anys", com també "proclamar Felip de Borbó com a futur Rei d’Espanya és l’últim i desesperat intent de les forces que sustenten el règim sorgit de la Transició per apaivagar el profund descrèdit de la monarquia", finalment, els convocants han demanat "el dret a decidir dels pobles per construir una societat més justa", com també "que siga el poble, en el qual resideix la sobirania, qui parle i decidisca, a través de referèndums, com per exemple: si vol Monarquia o República." proclamant que "els valencians i valencianes no tenim rei".

Des de Diània.tv s'ha editat un vídeo sobre la notícia, així com s'ha disposat d'una galeria de fotos.

A continuació reproduïm el manifest:

 

Manifest

Ens hem concentrat hui ací per mostrar la nostra voluntat ferma pel Dret a Decidir, és dir la democràcia. Precisament en el dia en què , és el mateix dia que coronen Felipe VI, descendent de Felip V, autor d'aquell crim contra els xativins i xativines i que encara està i estarà al record de qui hui vivim al País Valencià.

Volem manifestar, que en la nostra opinió amb la recent abdicació de Joan Carles de Borbó com a Cap de l’Estat Espanyol es produeix en el marc d’una crisi de l’Estat en tots els fronts: econòmica, social, nacional i sobretot democràtica. Es torna a posar així de relleu el caràcter obsolet i arcaic d’una institució d’origen medieval marcada per l’opacitat i la manca de transparència. A tot això s’han d’afegir els escàndols de corrupció que afecten directament membres de la Casa Reial espanyola.

La voluntat de proclamar Felip de Borbó com a futur Rei d’Espanya és l’últim i desesperat intent de les forces que sustenten el règim sorgit de la Transició per apaivagar el profund descrèdit de la monarquia així com la pèrdua de confiança de la ciutadania en esta institució. Un intent accelerat d’imposar al poble un altre rei, sense que la voluntat del poble siga tinguda en compte, fent-ho en base a uns criteris dinàstics i en absolut democràtics. El sistema polític de la monarquia parlamentària, inspirat, nascut i vertebrat a partir dels principis essencials de la dictadura franquista, ha perdut definitivament tota credibilitat. No pot haver una veritable democràcia sense la participació directa de la ciutadania en els assumptes públics. Que la ciutadania decidisca a través de consultes hauria de ser la norma en qualsevol estat democràtic. I aquesta n'és una bona oportunitat. Per això, no podem acceptar la legitimitat d’un procés fet des de dalt i a corre-cuita sense el necessari debat, implicació i participació dels ciutadans i les ciutadanes. Cal recordar, a més, que el 70 per 100 dels valencians i valencianes no tenia edat de votar quan es va aprovar la Constitució espanyola de 1978.

Des d'Esquerra Unida, Compromís i la CUP com a convocants de la concentració volem expressar el següent:

- Defensem la República. I ho fem pensant que proclamar la República és molt més que substituir una forma de govern monàrquica per una altra forma de govern. Entenem la fraternitat republicana com l’extensió a tots i totes sense exclusió dels principis d’igualtat i de llibertat; i entenem la forma política republicana com una forma de govern radicalment democràtica on el poder ha d’estar realment en mans de tots i totes.

- Defensem el Dret a Decidir dels pobles, Dret inalienable entés com el primer pas per construir una societat més igualitària per als treballadors i treballadores, socialment justa, sostenible i respectuosa amb els drets dels animals.

- Ens oposem a la Llei Orgànica de Successió votada aquest 11 de juny que pretén perpetuar el dèficit democràtic que representa la monarquia contra l’expressió de la voluntat dels diferents pobles que restem oprimits baix l´estat espanyol. I denunciem que bona part dels mitjans de comunicació no informen lliurement, sinó que processen la informació amb l’objectiu de rentar la cara de la Casa Reial espanyola i a les classes dirigents.

- Reclamem que siga el poble, en el qual resideix la sobirania, qui parle i decidisca, a través de referèndums, com per exemple: si vol Monarquia o República. Però no sols això volem decidir per a canviar-ho tot.

Els valencians i valencianes no tenim rei.

 

Fotografia: Una de les participants a la concentració llegint el manifest.

2 comentaris

 • Eduard

  Publicat per Eduard

  Dissabte, 21 Juny 2014 14:03

  Trobe que la concentració va estar bé, a banda d'haver-la convocat amb només 48 hores d'antelació i tenint en compte que ha vingut més gent que a altres pobles tot i tindre major població que Biar.

  Cal valorar que en un democràcia totes les institucions de l'Estat han de poder ser triades pels ciutadans i ciutadanes, que la Jefatura de l'Estat o les Diputacions provincials no ho puguen ser va en contra dels valors democràtics. Sense deixar de banda que el rei espanyol siga cap de les Forces armades no passa en cap altre estat monàrquic, és un fet inaudit.

  Si no s'ha convocat un referèndum és perquè tenen por al resultat, tenen por als seus súbdits. I recordant que els valencians i valencianes no som espanyols no crec que dijous hi haguera cap símbol que dividira, ans al contrari, persones amb diferents punts de vista ens vam aplegar per reivindicar un objectiu en el què estem d'acord i que estes coses passen a Biar ja és significatiu de que alguna cosa comença a canviar.

  Informe
 • Julio Sanjuan

  Publicat per Julio Sanjuan

  Dissabte, 21 Juny 2014 01:12

  LA REPUBLICA, NO SE PUEDE PEDIR HACIENDO TONTERIAS.
  Es lamentable que la demanda de un nuevo modelo en España se vincule a la exhibición de banderas que dividen en lugar de unir
  Tengo la convicción de que la democracia, por muy avanzada que pudiera ser, siempre queda imperfecta cuando el pueblo no tiene la posibilidad de elegir a quien ostenta la máxima jefatura del Estado, nada más y nada menos que a su representación más alta, al mando supremo de sus Fuerzas Armadas o a quien sanciona y promulga las leyes. Sobre todo, porque a la vista está que nacer en las más altas cunas o pertenecer a dinastías centenarias no asegura que los reyes sean personas honradas y de comportamiento personal, público o familiar intachable. Pero no soy tan ingenuo como para creer que la República sea por sí misma garantía de democracia. Hemos visto ya muchas de ellas con menos democracia que algunas monarquías y, lo que es peor, sin republicanismo, es decir, en donde no reinan los valores que nos hacen de verdad iguales, libres y fraternos.
  La República no es solo la posibilidad de elegir al Jefe del Estado. Es la convicción en la práctica generalizada de que a los demás, a las otras y a los otros, hay que contemplarlos como nos contemplamos a nosotros mismos y tratarlos y relacionarnos con ellos como si el otro fuese nuestro propio yo. De ahí que la República sea, quizá por encima de cualquier otra cosa, dignidad en todas y cada una de las personas cuando todas ellas sin distinción tienen la posibilidad efectiva y no solo formal de ser exactamente igual que cualquier otra en todos los órdenes de la vida social. De hecho, la no elegibilidad de los reyes no es lo que más habitualmente hace que las monarquías dejen de ser deseadas. Lo que suele acabar con ellas es la percepción ciudadana mayoritaria de su connivencia con quienes acaban con la dignidad y el bienestar del pueblo.
  Por eso creo que la mejor manera de conseguir que mañana España sea republicana es unir cada vez más a los españoles y no meterlos en nuevas disputas. Y por eso me parece tan lamentable que la demanda de una nueva República en España se vincule a la exhibición de banderas que dividen en lugar de unir a los españoles o incluso a la experiencia traumática del pasado, en lugar de convertirla en una aspiración nueva, superior y mayoritaria hacia un futuro distinto. Por no hablar de quien cree hacer algo por ella llevando guillotinas a las manifestaciones o yendo a trabajar al Parlamento vestido de futbolista. La República no es una patria de nailon, como decía Mario Benedetti, y la única manera de salvarla —o de traerla— según Ortega y Gasset, es “pensar en grande, sacudirse de lo pequeño y proyectar hacia lo por venir”.

  Informe

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital "No hace falta decir más. Gracias, Don Benito. La han pasado varias veces por la tele. Película para tener en DVD o… https://t.co/qD4fJNtmrp
BiarDigital Segons la Plataforma "la solució ja està presa, si no oficialment, si de manera oficiosa i consensuada pels que ten… https://t.co/ZXMBV0eKKQ
BiarDigital Per a tots els actes s'ha dissenyat un dispositiu perquè es complisquen les mesures de seguretat anticovid.… https://t.co/5jNfxXyHdb
BiarDigital Per una banda hi ha qui aplaudeix la decisió i per altra qui entén que la nit biaruda és millor amb les campanes en… https://t.co/ejokb8CiNn

Enquesta

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com