• Inici
  • Política
  • Biar recolza la monarquia, tot i que també aposta per un referèndum per decidir el model d'Estat

Biar recolza la monarquia, tot i que també aposta per un referèndum per decidir el model d'Estat

| Eduard Garcia Molina | Política
Biar recolza la monarquia, tot i que també aposta per un referèndum per decidir el model d'Estat

La política diària i el que fer quotidià porta debats que tot i que fa uns anys pogueren ser impensables amb el pas del temps i els canvis socials, econòmics i el relleu generacional poden estar al centre del debat polític com és la possibilitat de decidir el tipus d'Estat que es vol i quina ha de ser la seua Jefatura: una Monarquia o una República.

Estes són algunes de les dades que agrupa la web electomania.es on basant-se en l'històric dels resultats electorals intenta retratar la voluntat ciutadana, podent-se consultar les dades per comunitats autònomes, a nivell estatal, provincial o fins i tot local.

En el cas de Biar i segons les dades que agrupa la web el nostre municipi aprovaria raspat el regnat de Felipe VI quan es compleixen 6 anys que va accedir al tro, amb un 5'1. Pel que fa a altres aspectes com ara què hauria de fer l'administració si hi ha un retrat del rei emèrit Juan Carlos I en un edifici o espai públic, deixar-lo on està o retirar-lo, segons els resultats de Biar s'apostaria per retirar-lo. Així mateix Biar també estaria a favor de l'organització d'un referèndum on la ciutadania puguera triar la Jefatura d'Estat que es vol entre les dos opcions possibles, una monarquia hereditària de pares a fills, o bé una República on el cap d'Estat ha de ser triat en les urnes a l'igual que la resta de representants de les institucions.

Finalment, entre l'aprovació i la desaprovació de la monarquia espanyola, Biar es quedaria amb l'aprovació com s'ha indicat anteriorment tot i que per un marge molt just, segons els resultats d'electomania.es. Com s'indica en la mateixa web, estos resultats s'estrauen dels resultats històrics en les eleccions assumint en cada enquesta com s'indica en els resultats, l'ideari de cada partit referent als diferents aspectes que s'estudien. Per exemple pel que fa a l'aprovació de la monarquia o no, els vots a les opcions de dreta, conservadors, liberals o la dreta extrema serien vots en favor de la monarquia i en contra de convocar un referèndum, mentre que els vots a opcions progressistes, d'esquerra, etc... anirien per la desaprovació de la monarquia i en favor de convocar un referèndum per decidir.

En les primeres opcions polítiques trobaríem formacions com ara el Partit Popular, Ciudadanos, Vox... mentre que en les opcions segones trobaríem el PSOE, Esquerra Unida, Podem, Compromís... en la web també es recullen opcions polítiques d'acord a cada territori, com el BNG (Galícia), Navarra Suma, JxCat o ERC (Catalunya), el PNB o EH Bildu (Euskadi i Navarra), o Coalición Canaria, entre altres. Com és natural són resultats orientatius tot tenint en compte que necessàriament una persona votant d'una formació conservadora no necessàriament pot estar en favor de l'actual sistema monàrquic, més tenint en compte que la dreta espanyola històricament no ha destacat pel seu compromís monàrquic, o que una persona votant d'una força d'esquerra, no necessàriament desaprova la monarquia, més tenint en compte que en un sistema republicà indistintament governen forces progressistes o conservadores com és el cas de França, sent una República des de fa més de 200 anys on actualment governa una força liberal.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).