1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

El reglament de l'Escola Infantil Municipal principal punt de debat en el ple de juny

El ple es va celebrar amb la deguda distància social El ple es va celebrar amb la deguda distància social Paco Rico Rico

El passat dimarts 27 de juny va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació deles actes per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia en el primer ple presencial ordinari que se celebrava després de tres mesos sense poder fer-ho a causa de la pandèmia, una sessió que va deixar una estampa diferent amb la distribució de les taules de la sala de plenaris per obeir a la distància social entre els i les membres de la Corporació Municipal.

EnVídeo

Punxeu si voleu veure el vídeo de Canal 3 TV Biar

Pel que fa als anuncis i decrets d'alcaldia es va llegir per part de la primera edil Magdalena Martínez Martínez, entre altres sobre les següents qüestions:

En decrets d'alcaldia l'alcaldessa agraeix en nom de la Corporació el voluntariat de les persones, així com el comportament dels veïns i veïnes per la situació que estem vivint així com per la seua solidaritat i col·laboració. Demanant també que es netegen les parcel·les al camp, ja que hem entrat a l'estiu, època d'incendis i tota precaució és poca. També es va demanar paciència per les obres en les què està immers Biar a la plaça del Convent, indicant que en Pare Arnau ja s'havien finalitzat. També sobre la reapertura d'alguns espais municipals que van desinfectant-se tot i que l'aforament de la Casa de Cultura es redueix a 49 persones. També sobre que ja ha finalitzat el curs de valencià i de l'EPA, online, com han marcat les circumstàncies. També agraint el treball de les tècniques de Serveis Socials que no han deixat de treballar durant tot este temps.

També es va informar del repartiment de 98 kits als comerços associats o no a AEBI de mascaretes i loció desinfectant. També sobre les 87 sol·licituds d'ajuda de l'ajuntament per a combatre la pandèmia a nivell econòmic i que s'ha posat en marxa per part de l'Ajuntament, quatre han renunciat -al haver rebut l'ajuda de la Generalitat-, 25 ha sigut pagades i 57 estan pendents, esperant que aproven la setmana que ve, depenent de les resolucions de la GVA. S'han canviat alguns panells informatius en monuments del poble mentre que la pista coberta estarà acabada la setmana que ve. Grups reduïts d'activitats per a persones majors de la Regidoria d'Esports.

Finalment va parlar sobre sobre la posada en marxa del voluntariat medioambiental amb 54 persones, normalment són 30 i va agrair que col·laboren en esta labor. També felicitant a Sofia Colomina Santonja, qui va rebre una beca per part de Rocamp.

Donar compte de l'informe del grau de compliment dels criteris d'estabilitat pressupostària i deute públic referits a la inversió subvencionada.

Es dóna compte a causa de la subvenció rebuda de 404.000 € de la Diputació per a realitzar la millora de la carretera que baixa a Camp de Mirra des de Biar. El tràmit s'aprova per unanimitat.

Donar compte de l'informe PMP 1r trimestre

S'aprova el tràmit per unanimitat el tràmit.

Estudi i aprovació si s'escau, del conveni de resolució/liquidació del PAI sector UN-4 "El Figueral II"

Hi ha una falta de demanda i necessitat de desenvolupar este PAI per tant es tanca amb la mercantil el tema. L'Ajuntament creu que és una pretensió econòmica desmesurada per part de l'empresa, que venia demanant-ho des de 2008 pels treballs fets en els terrenys, entorn a 125.000 € com a molt pagar és el que ofereix l'Ajuntament pels serveis i projectes que tornen a propietat del consistori, i que no es puga reclamar en un futur contra l'altra part. Caldria fer un calendari de pagaments al llarg de dos anys per no desquadrar els pressupostos de l'Ajuntament, 60.000 € en l'any 2021 i 75.000 € enguany. Segons s'explica per part del regidor d'Hisenda, José Luís Valdés. "Una història d'un fracàs que ve des de 2005" segons l'edil. Una zona que urbanísticament de moment no va ser desenvolupada i de fer alguna cosa es quedarien les faroles i les voreres sols.

Joan Lluís Escoda, pel Grup de Compromís, lamenta la "barbaritat immobiliària" que vam viure en anys passats, reivindicant que a Biar es pot viure bé tant al casc històric com en les zones noves del poble i que ens ha dut la crisi del 2008 avançant el vot favorable a esta moció per part de la seua formació.

Asun Gregori pel Grup Socialista indicant que l'empresa al declarar-se insolvent hauria d'haver tornat els avals als propietaris, i els avals anar a Gestaser, la nova empresa. Afirmant que seria una irregularitat.Referint-se també que hi ha documents que pels canvis legals ja no aprofitaran. Gregori es va voler assegurar que segons el document de l'acord amb l'empresa que signarà l'Ajuntament l'empresa renuncia a que es demande al consistori local i que això serà així en un futur ja que ser li pagarà l'estimació feta pels treballs realitzats com s'ha indicat.

Segons l'alcaldessa és una bona negociació, li costa uns diners a l'Ajuntament però és l'única forma d'acabar amb este tema que ja porta molts anys arrossegant-se. El punt s'aprova per unanimitat.

Estudi i aprovació, si escau, de modificació de l'ordenança fiscal reguladora del servei de l'Escola Infantil Municipal

Es tracta d'actualitzar a la situació actual la taxa de l'escoleta infantil. Fa uns anys que els xiquets i xiquetes de 2 a 3 anys està subvencionat per la Conselleria d'Educació, no han de pagar. La bonificació de caràcter social s'adapta per tindre segon o tercer germà, si hi ha algun xiquet o xiqueta de 2 a 3 anys no tenen bonificació perquè no es paga. Així es clarifica esta situació.

Segons Joan Lluís Escoda això és facilitar l'educació i la gratuïtat als xiquets i xiquetes des de Conselleria, Biar es beneficia gràcies a la Conselleria d'Educació a banda de nomenar el programa XarxaLlibre, anunciat el vot a favor de Compromís.

Asun Gregori recorda que quan es va fer el nou contracte a l'empresa no estaven bonificades i que hauran de canviar en el contracte, però posteriorment de 2 a 3 anys es va fer gratuït. Recordant que les famílies ho tenen bonificat de setembre a juny, llevat de juliol que són 100 € perquè eixe mes no està bonificat. Gregori va avançar el vot a favor del seu grup.

Estudi i aprovació, si escau, del reglament de l'Escola Infantil Municipal

Es tracta d'adaptar la preinscripció, la matrícula, taxes i altres a la situació actual segons la primera edil. S'adapta a les demandes de Conselleria.

Per part del regidor de Compromís Joan Lluís Escoda es pregunta si s'ha consensuat amb l'AMPA de l'escoleta estes modificacions. Escoda va afirmar que es condicionava el vot a si s'havia convocat la reunió i avança el vot d'abstenció del Grup de Compromís ja que la reunió no es va celebrar escudant-se en la necessitat de no realitzar reunions de persones si no és necessari.

Per part del Grup Socialista Asun Gregori pregunta que per què les activitats extraescolar de sis a set de la vesprada desapareixen per ajudar a conciliar la vida laboral i familiar. Són activitats que segons la Regidoria d'Educació no estan utilitzant-se i que es va consensuar a l'hora de prendre la decisió. Es va repassar el reglament i es van afegir algun detalls a proposta de l'edil socialista. Gregori va avançar que no recolzarien la moció per no tindre l'opció de menjador escolar, ni d'activitats extraescolars al no saber en el futur les demandes de les famílies i que estes modificacions es podrien deixar obertes pel que fa a menjador escolar i activitats extraescolars, activitats que es podien realitzar dos dies en setmana. Entre altres aspectes.

La modificació va eixir avant amb els vots del PP a favor, l'abstenció de Compromís i el vot en contra del PSPV-PSOE.

Estudi i aprovació, si escau, de modificació de l'ordenança fiscal de l'IBI

Es tracta d'introduir dos propostes noves en la contribució -com es coneix popularment- com s'explica per part de l'edil d'Hisenda José Luís Valdés, una rebaixa per als bés immobles urbans, la rústica i valors catastrals continuen igual, també les de característiques especials queden iguals i es fomenta una rebaixa en el tipus impositiu dels béns immobles urbans de dos punts. A Biar pot fluctuar entre el 0,40 i l'1,30, la voluntat de l'Equip de Govern és rebaixar poc a poc i es comprometen a no augmentar, i de fet anar reduïnt el tipus impositiu. La baixada serà del 0,68 al 0,66, una rebaixa d'un 3%. Cal tindre en compte necessitats i reptes de cara als pròxims anys segons Valdés. S'afegeix que la gent que puga passar per una situació de vulnerabilitat puga ajornar fins a final d'any el pagament de l'IBI també.

Per part del Grup de Compromís s'indica que la vulnerabilitat econòmic no sols siga d'este tipus, sinó també social -casos de violència sobre la dona per exemple-. Segons Escoda sense impostos no hi ha serveis, tot i que com hi ha un superàvit en l'Ajuntament dóna per vàlida la baixada. Per part del Grup Socialista a través de la seua portaveu Asun Gregori es van realitzar algunes preguntes per assegurar el vot favorable del seu grup també. La modificació va eixir avant gràcies als onze vots favorables dels membres de la Corporació Municipal.

Estudi i aprovació, si escau, de la moficiació de l'ordenança fiscal de l'IAE

Segons José Luís Valdes -regidor d'Hisenda- es continua ajudant al teixit productiu de Biar com ara amb l'ajuda a autònoms i micropymes. Tres punts addicionals d'ajudes concretes durant el 2021 per ajudar per la pandèmia, sols s'ajuda a empreses de reduïda dimensió, empreses amb facturació de més de deu milions d'euros no tenen accés a les bonificacions. Es busca empreses que tenen una facturació superior entre un milió i deu milions d'euros de facturació. De mitjana paguen 3.000 € d'IAE i s'ajuda amb un 20 % per tant hauran de deixar de pagar, uns 600 €.

Empreses que incurrixen en pèrdues o bé han baixat notablement la seua facturació, amb una pèrdua d'un 80% dels beneficis poden tindre una bonificació del 20% en l'IAE. Es bonificarà amb el 50% i una vida de tres anys per a empreses que s'establisquen a Biar o que vagen cap a una reconversió industrial. Són ajudes modestes com va explicar Valdés però que vegen les empreses que s'aposta per elles.

Compromís es va mostrar a favor perquè ajuda al sector productiu, les ajudes són modestes però és on pot arribar l'Ajuntament segons Escoda. Hi ha altres ajudes que poden demanar totes les empreses i és una situació molt complicada i és una bona senyal que l'Ajuntament està al seu costat segons Escoda. Esperant que el tema de la pandèmia se solucione en 2021 i esperant que continuara l'any que ve i hi haja voluntat política de continuar ajudant.

Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista va afirmar que també es votarà a favor des del seu grup ja que es dóna suport a un ampli ventall de cara a activitats com hosteleria i restauració que quedaven fora del teixit industrial. S'aprova per unanimitat la proposta.

Precs i preguntes

Fa tres mesos sense ple però es responen els precs i preguntes de febrer.

PSPV-PSOE

Es respon a Asun Gregori pel canvi d'ubicació de la colònia felina. Pel que fa a la ubicació de contenidors al costat de la plaça de taxi i de persones amb mobilitat reduïda segons Ana Campos és una decisió presa amb els tècnics i és una decisió puntual i és pel pas del camió de la brossa la millor ubicació segons l'edil de Medi ambient.

Compromís

Sobre les jornades de teatre sobre les rutes urbanes teatralitzades que no s'ha fet enguany va comentar Amparo Albero que al vindre la pandèmia ja no es va poder celebrar.

Sobre la no celebració de la llengua materna, segons Amparo Albero l'IES va fer la seua programació i des de l'Ajuntament es va seguir amb esta programació, de fet algunes activitats es van eliminar per part de la institució educativa. I sobre les ajudes a vivenda al casc històric que de moment no hi ha ajudes posat que van a mitigar els efectes de la pandèmia.

Preguntes del ple del mes de juny

PSPV-PSOE

Es preguta entre altres de que en la zona del Figueral es canvia un carrer de nom per decret d'alcaldia i es pregunta això com és, ja que se sol dur a ple. També si es comptabilitzarà el punt de recàrrega de cotxes elèctrics al polígon. També pel que fa als llenguatge inclusiu, no utilitzar minusvàlid com ha fet a una empresa que ha presentat una factura a l'Ajuntament sobre uns gronxadors per a la zona del Convent, es demana que posen "persones amb mobilitat reduïda".

També es va preguntar quin és el material higiènic i demés que s'ha demanat a la Generalitat o Subdelegació del Govern d'Espanya i què ha arribat finalment en relació a la pandèmia del COVID-19.

Tambés es va preguntar per l'estat d'algunes fonts del poble i de les activitats que s'organitzaran per als xiquets i xiquetes este estiu: escoleta d'estiu, cursos d'informàtica, activitats de Creu Roja... Quin criteri es seguirà per donar-li a les comparses si no tenen despeses perquè no van a fer-se les festes de maig també es va preguntar per part de l'edil socialista.

L'edil socialista va consultar també si va a obrir-se la piscina municipal per fer els cursos de natació i reobrir la piscina en general tal i com ho estan fent alguns dels pobles del voltant així com si hi ha algun pla de contingència pel tema de l'Escoleta Infantil.

Finalment la portaveu del PSPV-PSOE va felicitar a la població pel comportament durant la pandèmia a la què es va sumar Compromís a través del seu portaveu Joan Lluís Escoda.

Compromís

Joan Lluís Escoda va preguntar quines eren les propostes de reactivació cultural, esportiva i econòmic, segons l'edil hi ha molts altres pobles que ja les tenen.

També va comentar les queixes sobre les terrasses dels bars, els veïns els estorba especialment segons Escoda. Qui ha dissenyat tot l'espai concedit i quan es tornarà a la normalitat si ho tenen previst en algun moment va preguntar l'edil de Compromís.

Queixes cel centre històric: una greu denúncia perquè afecta a la seguretat i estavilitat de les cases del carrer Delme, hi ha termites -entre altres- i la seua estructura és de fusta, què han fet a dia de hui? va preguntar Escoda. Qui també es va referir a l'estat de l'asfaltat del carrer Luís Calpena fins al Raval.

Sobre les ajudes al transport universitari que s'han publicat i per què no es va convocar ni que fora simbòlicament el minut de silenci per les víctimes del COVID-19, no es va fer a Biar.

També per la falta d'organització en el mercat municipal, i que abans de publicar certes coses que miren que són certes, la van publicar en el Whatsapp de l'Ajuntament però es va retirar. Sobre l'enviament d'imatges més visuals i ràpides que no un pdf perquè la gent major no l'obri a nivell del WhatsApp municipal. El canal de WhatsApp s'utilitza d'altra forma, que siga per les accions de l'Ajuntament és suficient segons Escoda. Que no s'utilize de forma "propagandística" per exemple enviant les fotos del material de protecció sanitari agraint a l'Ajuntament l'enviament. Segons l'alcaldessa és un agraïment a l'esforç que les persones han fet.

Sobre per què no es va celebrar a Biar el dia internacional dels museus ni s'ha presentat la peça de l'any al museu, i que Onil, Castalla, Banyeres de Mariola, Cocentaina, l'Alqueria d'Asnar entre altres municipis sí que s'ha fet, i s'han reinventat.

Els balcons es van omplir de color per l'orgull LGTBIQ+, el 28 de juny, segons Escoda s'alegren que se n'han recordat, tot i que no s'ha posat cap pancarta ni bandera en suport al col·lectiu LGTBIQ+. Troben a faltar que hi haguera alguna moció en favor d'esta fita del 28J. Si no es consensua la portarà a ple Compromís segons l'edil de la formació valencianista. El dia dels infermers o contra la ELA o les adiccions que es faça ús de la iluminació, també va demanar Escoda.

També es va preguntar per les raons del tancament de la piscina municipal, hi ha pobles més menuts que sí les obrin. També si hi ha alguna novetat del centre de dia i alguna acció per generar ombra perquè a l'edifici del Convent del CEIP es queda com un socarral al llevar els arbres del pati. 

Pel que fa a l'accés a l'Ingrés Minim Vital o la Renda Valenciana d'Inclusió si s'indicarà per part de l'Ajuntament. O finalment sobre els canvis de locals d'associacions culturals, i per què no es farà l'escoleta d'estiu i quina serà l'organització de les festes d'estiu, Sant Cristòfol per exemple que se celebra -o s'hauria de celebrar- el proper 10 de juliol.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital 📌Ens avancem al diumenge i vos portem una nova entrevista, aquesta vegada amb el nostre espai "Biaruts d'adopció",… https://t.co/Rc8AudVxv6
BiarDigital ‼️Un "guèiser" en les obres de les immediacions de la plaça del Convent a #Biar. https://t.co/QwhKCzMBMU
BiarDigital Agermanar més encara a este poble que va ser capaç un dia, de dir no a un camp de golf i edificar una estàtua dedic… https://t.co/1X19HRwLH8

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com