• Inici
  • Política
  • Biar serà el primer municipi d'Espanya en tindre alcalde i alcaldessa

Biar serà el primer municipi d'Espanya en tindre alcalde i alcaldessa

| Eduard Garcia Molina | Política
Biar serà el primer municipi d'Espanya en tindre alcalde i alcaldessa

La notícia no ha deixat indiferent -quasi tan impactant com el retorn de Julio Sanjuán-, el despatx d'Alcaldia de l'Ajuntament de Biar tindrà nou inquilí a partir de l'1 de gener. Com és natural, la fins ara única alcaldessa de la Vila, Magdalena Martínez continuarà ocupant el càrrec, a qui acompanyarà el segundo de a bordo, Pepe Soler, fins ara primer tinent d'alcalde.

Per part de l'Ajuntament, després de donar-li els Nadals al secretari municipal s'ha volgut justificar esta rocambolesca alternativa en que així el consistori local sempre estarà ocupat per algú, mentre Martínez desenvolupa la seua jornada laboral en l'Agència Provincial d'Energia, fent front així a les crítiques de l'oposició sobre l'absència de la primera edil pels matins. Segons ha pogut saber Biar Digital el càrrec d'Alcaldia serà desempenyat per Soler de 9 a 15 h. i per Martínez de 15 a 20 h. de dilluns a divendres, mentre que els caps de setmana s'ho repartiran segons vinga bé la cosa.

Este mitjà també ha pogut saber que algun assumpte d'importància per poder fer front a la nova situació legal, com és posar les fotografies dels familiars en el despatx d'alcaldia ja estaria subsanat per part dels dos càrrecs públics. "Nosaltres som un sol partit, no quatre o cinc com passava en l'anterior legislatura" ha declarat la primera edil en referència a la facilitat d'arribar a acords.

Base legal

Pel que fa a la possibilitat de portar avant a partir de l'1 de gener de 2020 esta opció s'ha mogut cel i terra per part del secretari municipal, qui ha hagut de passar els dies de Nadal llegint-se els textos legals com ara la Constitució espanyola, l'Estatut d'Autonomia valencià o la Llei de Bases de Règim local i fins i tot alguns tractats internacionals signats per Espanya per trobar en la Llei de Bases un buit legal que faria possible esta estranya alternança en el poder municipal. Si bé és cert que el pobre home va celebrar els Nadals tot sol a les dependències de l'Ajuntament.

Reaccions des de l'oposició

Les reaccions no s'han fet esperar, en primer lloc per part de Pepe Soler, qui ha agraït la confiança de l'alcaldessa i ha assegurat que compaginarà les regidories que actualment porta amb el nou càrrec, i que precisament continuarà supervisant totes i cada una les obres del poble, ara com a alcalde. Des de l'oposició també s'ha reaccionat, encara que de forma quasi indiferent, tot i el calat de la qüestió, per la seua banda Asun Gregori ha declarat que encara busca gent per al partit que ella mateixa està impulsant de cara a les pròximes eleccions de 2023, mentre que des de Compromís, el portaveu del Grup Joan Lluís Escoda es va oferir a realitzar una entrevista per a Intercomarcal als protagonistes d'este episodi.

El cas ha arribat a les més altes instàncies de l'Estat

Si bé és cert que les reaccions han superat l'àmbit municipal i han arribat a les més altes instàncies de l'Estat, ja que per part del gabinet de comunicació del president en funcions Pedro Sánchez, s'ha fet un toc d'atenció al PSOE local: "poneos las pilas, ¡ahora en vez de un alcalde del PP tenéis dos!", així com s'ha oferit a Soler i Martínez sumar-se a les negociacions amb Esquerra Republicana per formar govern, "visto su empeño en arreglar los problemas no descartamos que nos ayuden", han afirmat des de Ferraz.

Fins i tot la notícia ha arribat a la Casa Real, des d'on en un escuet comunicat han afirmat SSMM el rei Felipe VI es troba recuperant-se de l'esforç de donar el discurs de Nadal, i que el monarca ha afirmat que tot i que la Jefatura de l'Estat no entra en temes polítics -posat que Biar no està en Catalunya-, sí que han volgut aplaudir esta iniciativa: "Mientras los biarenses tengan claras su fidelidad a la Corona -como demostraron con Felipe V, tatarabuelo de su majestad- y el buen pago de sus tributos, nos parece correcta cualquier iniciativa local, no así con otro municipio del Levante español, como es Xàtiva, a quién no aprobamos desde hace siglos su actitud ni la de sus gentes", han comunicat des de Madrid. 

Feliç dia dels Sants Innocents ;-)

Llegiu la notícia de l'any passat.

L'article té 48 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).