Julio Sanjuán: "Quan vam entrar es devia un milió d'euros i a dia de hui l'Ajuntament té un deute equivalent a zero"

Amb motiu de les eleccions locals oferim una entrevista amb cada u dels candidats i candidates a l'Alcaldia que es presenten a estes eleccions locals. Com a novetat les formacions polítiques tenen l'opció de que al candidat o candidata l'acompanyen els membres de la llista electoral que creguen convenient.

Agrair al candidat del PSOE Julio Sanjuán la seua col·laboració en l'entrevista com sempre.

Gràcies a vosaltres per l'oportunitat que ens heu donat per a dirigir-nos al poble de Biar, sé que tens un mitjà que abarca molt més i també compta que pobles del voltant es preocuparan per saber quin és el funcionament que està portant Biar.

Quina valoració es fa de la legislatura?

Uns anys apassionants, i també paral·lelament amb moltes dificultats pel motiu que venim d'un canvi psicològic d'interpretació del que és la política. Quan va començar la democràcia érem una sèrie de partits que eres de drets o d'esquerres, el Partit Popular i el Socialista i no hi havia més. Fins i tot les enquestes quasi que encertaven en un 80%, hui per la pròpia evolució de la societat, açò s'ha obert i hi ha una varietat de partits i sigles que donen més possibilitats i és més complicat trobar eixe punt: dreta o esquerra.

La legislatura la vam començar amb un tripartit, una fórmula nova que a la pràctica a Biar no s'havia dut a terme. Vam estar negociant amb Compromís i Esquerra Unida, el primer que vam fer va ser agafar els programes de cada qual i vam valorar les ofertes de cada u i vam vore un alt percentatge de coincidències de punts per aportar al bé del poble. Va ser la part més fàcil, una volta ho vam firmar recorde que el primer que els vaig dir va ser que havíem d'apartar els partidismes, és a dir, que les sigles que representem a nivell nacional les deixàrem apartades i ens centràrem en Biar, que era el que acabàvem de firmar. Calia dur avant el programa per al futur de la nostra vila. Si haguérem anat pel tema del partidisme hauríem d'haver ficat moltes mocions a nivell nacional que influeixen, però pense que la pol´ticia ha d'anar de baix cap a dalt i no al revés, perquè si ve una moció des de dalt preferisc no portar-la i que siguen mocions reals que han sigut pel benefici del poble de Biar.

Després vam repartir les diferents regidories entre els sis regidors, vam valorar a qui encaixava millor cada una, per exemple en el PSOE Asun Gregori com a mestra era la més indicada per donar-li Educació, també Medi Ambient i Neteja i RSU. Cristina era una professional de l'empresa i ha sigut tota la vida i se li va donar Promoció Econòmica, que abarca agricultura, indústria, turisme... ha tingut moltíssima faena per desenvolupar este ventall tan gran. He de destacar també que sembla que no se li done molta importància a Cementeri, però és molt complicada al tocar voluntat, fe, dignitat i hem hagut de portar molt de compte per a qualsevol actuació. Fins que no vam entrar nosaltres no s'estava complint la llei d'enterrament i com tractar els difunts. Cristina va tindre la valentia d'informar-se i preguntar i fer un pas avant per poder fer acuacions en el cementeri. Podria estar parlant tot el matí perquè hi ha moltes coses que tenim en l'aire.

Quins són els principals eixos o les principals propostes del vostre Programa Electoral?

En esta legislatura fàcil no ens ho van posar perquè vam trobar els caixons buits. El normal és que quan entres tinguen indicacions de qui deixe el govern, això no va passar, vam haver de començar des de zero, així ha sigut amb el trascurs de la legislatura. Els dos primers anys hem hagut de vore i analitzar coses que ells [el PP] havien deixat a mitjan fer, i moltes d'elles no s'acoplaven a la nostra forma de pensar. Els dos primers anys hem intentat assentar el nostre programa i a partir del tercer vam començar a aplicar el programa que nosaltres havíem subscrit. S'han fet moltes coses però s'han quedat punts damunt la taula, hi ha que estan a punt d'acabar-se i altres que falta sols licitar-los. Una de les desgràcies és que fa dos mesos la secretària ens va abandonar i que moltes coses que teníem damunt la taula ens hem trobat que estava tot preparat des de feia tres mesos llevat de l'informe administratiu, i això ens ha fet retardar-nos en realitzar obres de necessitat en el poble.

Un dels punts més importants perquè ha sigut un clamor és la creació d'un Centre de Dia, però no ens quedem ací perquè plantejarem a Conselleria que no només siga un Centre de Dia, sinó reivindicar també ampliar-ho amb consultes, o altres, per com de sanejada tenim la situació econòmica de l'Ajuntament. De fet quan va estar ací el Consell ja vam estar "rascant" eixe compromís per part de la Conselleria de Benestar Social, que si nosaltres desenvolupàvem l'edifici ells posarien tot el que necessitàvem dins del Centre de Dia.

També volem crear unes noves dependències municipals, que ara estan mal estructurades: tenim l'edifici central en la plaça, les oficines en l'antic "Hogar del camarada", després hem de vindre al Centre José Hernández Parra i tenim la Policia en l'antic edifici de Correus, tenim un poble xicotet però està molt diversificat i es perd temps, efectivitat i col·laboració entre els funcionaris. Anem a intentar fer unes dependències que siga tot l'Ajuntament en un mateix edifici, ja hem pensat el lloc i hem parlat amb els amos de l'immoble.

Per a nosaltres també és important tindre una televisió local que es va perdre per una denúncia, Canal 3 es va fundar fa molts anys a través d'un grup de persones baix el CIF de la parròquia. Després de la denúncia vam estar més d'un any sense ella, i a partir d'ací vaig anar a Conselleria i vaig fer gestions. Actualment i gràcies a la fibra òptica estem consolidant este projecte, la televisió de Canal 3, de moment no té ningú les riendes, tenim un contracte per la part tècnica amb una persona i ja estem fent coses en directe a través d'entrevistes o les festes. Però anem a intentar que Canal 3 siga una televisió local, plural i pública que actualment està baix el CIF de l'Ajuntament. Estiga el partit o partits que estiguen haurem de buscar la figura adequada per a que Canal 3 continue i done a conéixer la cultura, les festes, qualsevol persona que presente un llibre o una conferència, que siga cultural i educativa.

També tenim pensat crear un espai jove, crec que fa falta, hi ha joves que els pillem dels 16 als 20 anys que no tenen on anar, ací teníem la Dafnis i altres però allò va desaparéixer i ara estan els locals de joves per tot el poble perquè són il·legals i anem a intentar eradicar este tipus d'infraestructures de la millor manera possible, però donarem una alternativa amb un control, un control cívic on es marquen unes normes.

Altra proposta és cobrir la pista de patinatge en el Poliesportiu, de fet està practicada la retenció dels diners. La pista està molt bé però s'inunda quan plou, el projecte que tenim fet -estan les maquestes de fet-, i si no passa res entre qui entre a governar està tot preparat per a fer l'obra.

Altre tema són els Fons FEDER, i aprofite per parlar de que venen unes eleccions molt importants, no només les locals, també les europees que són importantíssimes, perquè el 60 o 70% de les lleis que regixen els països de la Unió Europea venen d'allà. Hem buscat una empresa externa per buscar les subvencions per al poble i tenim damunt la taula una sèrie de d'ajudes per les característiques de Biar i estem mirant d'aconseguir una subvenció d'un milió d'euros per invertir al Centre Històric. Pot repercutir en el veïnat en la subvenció d'obres, o a l'hora de comprar una casa que cubrisca el 50% com a mínim o el 90% com a molt. Som conscients que hi ha unes normes un poc restrictives per mantindre l'harmonia i la bellesa per la utilització de materials o colors, però en contrapartida tenim estes subvencions.

Quina seria la primera mesura que prendries si repeteixes en l'Alcaldia?

Faria una reunió entre tot l'Equip de Govern per vore els comptes i partides de les Regidories com estan, per a marcar una seguida i vore quins projectes podem invertir i tirar avant. Per falta de projectes no serà, però cal saber com tenim la situació econòmica, tot i que això puc saber-ho de seguida. Hem renovat el 80% de la llista el PSOE, i això vol dir que els nous companys que entren haurien de saber l'estructura i com funciona un ajuntament en cas que traguem més de tres regidors.

També si el PSOE guanyem les eleccions faríem una sèrie de modificacions en personal, estructurals, i coses que hui estan instal·lades molt de temps miraríem de canviar-ho. També ens agradaria accelerar una sèrie d'obres que s'han retardat, sobretot per la part administrativa, no per l'econòmica, som un ajuntament sanejat, quan vam entrar es devia un milió d'euros i a dia de hui tenim l'Ajuntament en un deute equivalent a 0 euros i tenim un muntant de 2.100.000 € en remanent de tresoreria, i si afegim el que li deuen les empreses que seria fins a 3.300.000 € pel que fa a remanent de tresoreria.

Estes obres es concreten en l'acondicionament del carrer Carrils, en la part alta, on no hi ha edificació, que al fons tenim els Sants de la Pedra i posteriorment ve la Rambla. Allà tenim el problema que hi ha trams que més d'un pam i mig està afonat, cal evitar un corriment de terres. També la pavimentació parcial del carrer de la Torreta i la recepció de la torre i en llanç de la muralla de l'Arc de Jesús. Hem tingut un problema adminsitratiu amb l'empresa que es va quedar amb l'obra, van pujar sis o set més i esta va ser la més beneficiosa. Es van donar compte que allò estava més deteriorat del que pensaven, el que s'hauria d'haver fet en huit o nou mesos porta dos anys. L'obra està acabada però no està recepcionada, perquè no hem volgut, ja que falten les millores, estan obligats i no les han fet. Al "apretar-los" l'empresa ens ha demanat un sobrecost de 200.000 €, per a nosaltres és antiètic i anteprofessional. Com esta empresa és una UTE, vaig parlar amb la secretària que en 24 h. pot desaparéixer i ens quedem sense res. Vam posar una demanda per lo penal, ells ens reclamen els 200.000 € per una denúncia i nosaltres una altra per a que acaben l'obra amb les millores.

Altra obra és la pavimentació de la placeta de la Talega, vam parlar amb els veïns, hi havien una sèrie de cases en runes, l'Ajuntament les va derrocar i pense que alguna cosa de verd li va bé al Centre Històric.

També tenim en el polígon d'Els dos pins un projecte subvencionat per l'IVACE -depenent de la Generalitat- en un 50% els 480.000 € per a fer una sèrie de millores en el polígon, tenim el pressupost aprovat i després de les eleccions es podrà portar a terme. 

També volem la renovació de il·luminació en el Casc Històric, va hi haver una proposta de renovació per a tres pobles de la Comunitat Valenciana i casualment ens va tocar a nosaltres, a Biar es van canviar. Tot i que tenien unes característiques que no tenia molt d'estalvi els nous leds, que es van anar fundint i quan vam entrar cada led que compràvem ens costava entre 670 i 700 €, hui el led que estem utilitzant costa uns 174 €. Volen canviar tots els leds del Centre Històric i que tinga un to de llum càlida, seria molt bonic vore tot el Casc Antic amb eixe color groguenc i càlid. 

També tenim la proposta de museïtzació del castell gràcies a una subvenció de més del 50% de la Generalitat. Apostem per un Biar turístic, volem posar figures vestides de l'època de Jaume I amb els àrabs, i que la gent puga pujar a les almenes i no necessàriament a la torre de l'homenatge. Crec que repercutirà a l'aportació de personal i gent per a que Biar siga més turístic.

Un dels projectes que crec que també fan falta són la consolidació dels taluds dels carrers de Carrils i Tejares. Des del molí que va comprar Manolo -Aiscan- i fins on ixes del carrer Tejares als Carrils, a la creu de Molina que puja, s'ha de consolidar amb les noves tecnologies. A la part de dalt hi ha com uns panals, fa falta aguantar tota eixa paret perquè va deslitzant-se, està reomplit de l'època dels àrabs.

També està consolidant-se el grup de Protecció Civil de Biar, hi ha un projecte de set o huit persones i es mereix una inversió per tindre un lloc que valga i aprofitarem el pati de l'antic quarter de la Guàrdia Civil per tindre allà els cotxes que puga confiscar la Policia Local per tindre'l allà si fera falta.

Volem també el rescat de les instal·lacions en las Lomas de Jara. Tenim un projecte mediambiental, turístic i d'esport en el què entren las Lomas de Jara, l'hospederia i les casetes de Gil, estem negociant amb Conselleria. I també la recuperació per a la brigada forestal de la casa dels Peones Camineros, Biar compta amb el 70 % de monte i massa forestal en el seu terme municipal. Podria seguir però anirem donant més sorpreses si tenim la sort de poder ser elegits en estes eleccions.

Per acabar teniu este espai de Biar Digital per poder demanar el vot als biaruts i biarudes.

Moltes gràcies Eduard. A banda del que hem dit, la vida no es composa només de coses físiques. També es composa d'alegria, sentiments... el que farem és una sèrie de tallers i conferències dedicades a formar o entendre que la societat entenga un altre modo de viure, que no siga sols treballar, menjar i dormir, que és el que està instal·lat en la societat, això no es viure, és passar per la vida. Anem a ajudar que la gent siga més feliç, què aconseguirem? doncs el despertar de les persones, portem molts anys adormits, i necessitem lluitar pels nostres drets. Eixos drets en la Comunitat Valenciana amb el mandat del PP ens ho han llevat i el seu sistema és el que acabe de dir, el treballador treballa, dorm, menja i tornar a treballar. Hem d'aplicar altra filosofia de vida. 

També volia comentar que hem de tindre una comunicació fluida perquè per la porta del despatx han entrat més persones de les que pensem per demanar ajuda, i hi ha molta gent que per vergonya, per la seua forma de ser, o el que siga, estem mirant de quina forma podem solucionar-ho o desviar a Càritats, Creu Roja, Serveis Socials... que no passen eixes penúries a l'hora de sol·licitar. El que principalment ens preocupa és la part humana o social de la Vila de Biar.

Moltes gràcies Julio Sanjuán, candidat del Partit Socialista i que hi haja sort.

Has acabat amb una frase de que hi haja sort, però jo des de menut entenc que en la vida la sort no existeix.

Efectivament les eleccions depenen de molt més que la sort, però la cortesia indica que cal desitjar-la.

I no només les eleccions, la faena... pot hi haver alguna excepció, però a casa ningú no ve a portar-te res. Jo, Julio Sanjuán, amb 59 anys, bonico i a la vora del camí encara no m'he trobat res, qualsevol cosa he hagut de lluitar-la, i buscar-la. Així que amb el teu permís i aprofitant les càmeres, done les gràcies al poble de Biar pel civisme que té, perquè som un poble solidari, ara conte i hi ha 71 associacions -unes més actives que altres- perquè per a un poble de 3.700 habitants és molt, esta Vila de Biar està viva, enhorabona i gràcies al poble de Biar.

Gràcies.

Gràcies a tu Eduard.

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital RT @Biarsensacion: 🧥👛Compra als comerços AEBI o gaudeix dels bars i restaurants associats del 14 al 25 d'octubre i participa en el sorteig…
BiarDigital Quatre dones han deixat les llistes de l'atur, tot i que cinc homes s'han donat d'alta, per tant el saldo és d'una… https://t.co/UfbrfK9gvB
BiarDigital Els fulls per poder signar es troben en molts establiments comercials de #Biar. https://t.co/SSFzhjoUTz
BiarDigital Recordeu que podeu descobrir la vinyeta d'este mes amb el vostre exemplar de Biar Digital en paper, en les papereri… https://t.co/8ZZdUmj4rM

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com