L'aprovació d'un pla econòmic i financer principal tema del ple municipal de març

El passat 28 de març va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació de l'acta anterior per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia per part del primer edil Julio Sanjuán, entre altres:

Podeu vore el plenari en vídeo publicat per Canal 3 punxant ací

EnVídeo

Des de la Regidoria de Noves Tecnologies es va informar de la posada en marxa de l'APP municipal Línea Verde, que es va presentar en roda de premsa fa un parell de setmanes, amb la qual es pot realitzar qualsevol comunicació d'incidències en el poble. També sobre l'activitat "Escapa si puedes" en col·laboració amb AFAD.

Sobre Turisme es va comentar per part del primer edil sobre la participació de Biar dins de l'estand de Costa Blanca en la Fira Industrial de Barcelona, també sobre ocupació de la sol·licitud d'una nova subvenció per contractació de personal a Labora -l'antic SERVEF-.

Per part d'esports s'han realitzat algunes millores més en el Poliesportiu Municipal, sobre repartiment de material esportiu també a alguns equips esportius que tenien esta necessitat, també per les escoles esportives. Des d'esta àrea també es va informar sobre les activitats portades a terme per la Regidoria recentment, o en aquelles que havien participat. També es va informar sobre algunes subvencions aconseguides per a esta àrea.

Pel que fa a Cultura es va informar entre altres de les activitats previstes per al mes d'abril: diverses presentacions de llibre a la Casa de Cultura, el V encontre de teatre amateur a Biar, el Cant de l'Aurora, entre altres activitats.

Aprovació del Pla Econòmic Financer

En este punt segons s'explica per part de l'alcalde hi ha 150.000 € que superarien la regla del gasto, tot i gastar molt menys del que ha gastat, però que són 150.000 € que s'han gastat més que l'any passat, per una part per la compra dels columpios del parc del Plàtano -comprats en 2017 i pagats en 2018-, i per altra banda per algunes despeses sobre infraestructures hidràuliques, i també per algunes partides. Un fet que porta a l'obligació segons la llei d'estabilitat pressupostària estatal de fer este pla econòmic financer. El primer edil va donar part dient que no s'havia de realitzar cap préstec.

La rèplica va vindre per part de l'oposició en veu de la portaveu popular Magdalena Martínez, qui va respondre que s'havia de respondre el gasto "com qualsevol empresa o casa". Replicant que s'ha gastat molt en Festes i Cultura augmentant quasi el doble en estes partides, gastant més del que s'havia pressupostat des d'un principi i que dóna lloc a haver de fer modificacions en estes regidories. Segons Martínez enguany el pressupost caldrà reduir 155.000 € de gasto enguany. Anunciant que des del seu grup el vot seria contrari a l'aprovació del Pla Econòmic.

L'alcalde va respondre a l'edil popular lamentant els condicionants de la "Llei Montoro" i replicant que els diners estaven per invertir al poble i millorar la vida de les persones que "per això estem ací", va dir Sanjuán. També afirmant que l'Equip de Govern havia reduït de quasi un milió d'euros a zero el deute de l'Ajuntament de Biar, deixant també un remanent de tresoreria de 3.100.000 €. Sanjuán també va defensar que havien entrat quasi 7 milions d'euros entre Conselleria i Diputació, en el que portem de legislatura al poble, com també va afirmar el primer edil que amb els més de tres milions d'euros qualsevol persona que entre després d'eleccions ho tindrà fàcil.

Per part del Grup Socialista, en veu de la seua portaveu, Asun Gregori, va lamentar l'escenari "catastrofista" que posava el PP. Segon Gregori sols s'està complint la llei, i que la burocràcia mana fer este procés i que amb el pressupost aprovat és el que toca fer. 

Per la seua part el portaveu del Grup de Compromís, Joan Lluís Escoda, va recordar que el PP està en contra de que s'invertisca en cultura al poble, i que en cap moment el document per aprovar el Pla Econòmic es diu que "la culpa siga de les partides de Cultura o Festes", Escoda va afirmar que la diferència entre allò pressupostat en Cultura i gastat era de 700 € al rebre 19.000 € en subvencions. Escoda va dir als edils populars que havien de demanar perdó al poble per faltar a la veritat.

Finalment, el punt va acabar amb una rèplica del PP, on la portaveu Magdalena Martínez va replicar al primer edil que l'Equip de Govern del PP també havia deixat un remanent de tresoreria de més de tres milions d'euros i que el seu partit també feia activitats culturals i també rebien subvencions, al tindre un marge molt reduït.

Per la seua part, l'edil d'Esquerra Unida, va afirmar que per la Llei d'Estabilitat Pressupostària es trobava contraris fins i tot entre els ajuntaments del PP, i que l'Ajuntament havia de continuar funcionant. També dient que s'havia amortitzat deute. Troncoso va dir que l'Ajuntament no és cap empresa i que l'Ajuntament necessita servicis, i no es necessita cap benefici, segons Troncoso el "nostre benefici ha de ser la satisfacció dels veïns i veïnes de Biar".

Per acabar Escoda va dir que s'havia finiquitat el deute de l'Ajuntament per voluntat de l'Equip de Govern, no perquè ho manara la llei, perquè la llei ordena que es reduïsca en un percentatge, però que això dels del Partit Popular no es deia, demanant el representant de Compromís als reponsables del PP que es rectractaren del que deien.

Finalment el punt ix avant gràcies als vots a favor dels tres grups de l'Equip de Govern, PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida, i els vots en contra del Partit Popular.

Canvi representants Consell Participació Ciutadana

Per part de Veus Noves els nous representants seran: José Payá Parra i Vicente Hernández Espasa.

Per part de l'AMPA de l'IES: Mª José Bodí Martínez i Luisa Molina Francés.

Per part de la Societat Unió Musical de Biar José Albero Samper i Francisco Gonzalo Muñoz.

Modificació de crèdits mitjançant suplement de crèdit

Es liquida a 0 el deute de l'Ajuntament de Biar des de remanent de tresoreria, poc més de 66.000 €. El punt s'aprova per unanimitat.

Proposta de canvi de reglamentació del Consell de Participació Ciutadana

Es modifica que es posa un temps de convocatòria de 15 dies abans de realitzar el Consell de Participació Ciutadana per a que tinguen temps de consultar abans de la reunió. S'aprova per unanimitat.

Precs i preguntes

Resposta a les preguntes del plenari de gener

L'edil Cristina Hernández va respondre que assistiren un total de 60 persones a Madrid amb motiu de FITUR per mostrar les festes de Moros i Cristians. Sobre el tancament de l'alberg Hernández va dir que per a Setmana Santa l'alberg estarà obert de nou i que està en marxa el projecte d'un nou hotel amb vint habitacions. Sobre que no estiga actualitzada la web de turisme va comentar la regidora que s'actualitzaria en breu tot i que ja es difon per altres mitjans. Sobre la petició de tindre al poble un tècnic de joventut Cristina Hernández va compartir la resposta amb Laura Valdés afirmant que s'havia demanat una subvenció per tindre esta figura a través de Labora -antic SERVEF-.

Pel que fa a Cultura, Joan Lluís Escoda sobre la polèmica pel que fa als Balls del Jesús, afirmant que el PP havia manipulat les dades i que la Taula dels Balls del Jesús ja respondria al comunicat del PP. Escoda va demanar al PP que no enganyara, i que segons els tècnics el gasto en els Balls del Jesús era de 1.379 € menys (de 6.034 € a 4.654 €). Pel que fa a la contractació d'un grup de músics de La Canyada Escoda va afirmar que s'havia contractat per sol·licitar-ho diferents associacions que participen en els Balls del Jesús. Escoda va replicar al Grup Popular si pensaven o no fer els Balls del Jesús si governaven si entenien que s'havia de retallar. Escoda va lamentar que els populars desmeresqueren el treball de tres associacions referint-se a que siga una "festa res popular".

Pel fet que tanque l'Agència de Lectura en Nadal es va respondre per part d'Escoda que la plaça estava convocada però no hi havia personal en eixe moment per cobrir-la, no estava coberta la plaça per tant. Entre altres qüestions.

Sobre què passarà amb Canal 3 l'alcalde va insistir en que és una televisió legal i que serà municipal, tot i que porta el seu temps.

Respostes del plenari de febrer

Les preguntes del passat mes de febrer es van centrar en alguns casos de funcionament de l'Ajuntament, de millores o xicotetes incidències, entre altres. També sobre la reclamació d'un tècnic de joventut, entre altres qüestions.

Preguntes del plenari de març

Sobre una demanda de documentació per part de Conselleria sobre la declaració del Casc Històric, també sobre la neteja del punt de càrrega de cotxes elèctrics i altres zones. Sobre quines persones assistiren a la Fira de Barcelona per promocionar Biar, sobre els costos del llibre de Festes. També es va preguntar per part de Magdalena Martínez sobre un recurs de l'empresa constructora de les obres de la Torreta, entre altres.

El plenari va acabar amb alguns precs per part de l'edil Joan Lluís Escoda al Grup Popular, un ple marcat per la proximitat de les eleccions generals i autonòmiques d'abril, i les locals i europees de finals de maig.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital D'altra banda s'haurien registrat quatre altes mèdiques. @GVAsanitat https://t.co/nlbAwpVZHV
BiarDigital En total, #Biar compta amb 11 entitats reconegudes per aquest certificat de qualitat. @Biarsensacion, @GVAturisme,… https://t.co/r4gG3Jiy6z
BiarDigital L’equip mèdic hauria administrat sèrum en compte de la vacuna a 25 persones no identificades d’un torn de 38.… https://t.co/pGrP6EKeA1
BiarDigital Trenta anys després, a través de notes de premsa, fotografies i del relat de les activitats, han deixat plasmat la… https://t.co/hIiSpebc6I

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com