S'aproven els Pressupostos Municipals per a enguany

El passat 31 de gener va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació de l'acta anterior per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia per part del primer edil Julio Sanjuán, entre altres:

Podeu vore el plenari gràcies a les imatges de Canal 3 en

EnVídeo

La jornada esportiva de judo amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports.

També sobre algunes millores en el Poliesportiu amb el suport de la Diputació d’Alacant.

Pel que fa a Servicis Socials es va posar en valor el treball de la Regidoria al llarg de l’any. Especialment en l’àmbit de la dependència.

Des de la Regidoria es va fer palés el suport a la iniciativa de realització del centre de Dia. També sobre la iniciativa de les unitats didàctiques en favor de la convivència i la prevenció amb “En la huerta con mis amigos”.

D’altra banda des de Noves Tecnologies s’ha posat al dia que a partir d’un parell de setmanes es posarà en marxa l’APP ciutadana per a comunicar als servicis municipals desperfectes en el mobiliari urbà o coses que necessiten una millora. S’espera que d’ací a un mes l’APP es puga utilitzar ja per part del veïnat.

Donar compte dels informes de morositat trimestral

Segons l’alcalde els pagaments s’estan fent de 3 a 5 dies.

Alçament de reparos

El punt s’aprova gràcies als vots a favor dels regidors i regidores de l’Equip de Govern i l’abstenció del Grup Popular.

Aprovació definitiva de PGOU

Es justifica esta modificació per part del primer edil per la necessitat d’algunes empreses en el polígon i altres llocs, després de passar els tràmits.

Un requeriment que ve de Conselleria, va puntualitzar Magdalena Martínez, portaveu popular, qui va avançar el vot favorable del seu Grup. Aprovant-se el tràmit per unanimitat.

Proposta compliment per incapacitat laboral temporal

Segons explica l’alcalde de la Vila, es tracta d’una modificació del govern estatal per a que els funcionaris puguen estar de baixa i cobrar el 100% del seu salari. “La recuperació d’uns drets laborals, retirats pel PP” segons l’alcalde.

L’edil popular, Magdalena Martínez, va justificar les mesures del govern del PP amb Rajoy en la presidència, i va afirmar que degut a la situació econòmica es va haver de posar mesures. Celebrant que també va ser el PP qui va optar per recuperar-los quan encara governaven a nivell estatal.

Finalment Martínez va justificar l’abstenció del seu grup per no haver-se facilitat la documentació per part de l’alcalde Julio Sanjuán, qui va justificar el retard per qüestions de treball.

El punt es va aprovar finalment.

Aprovació Pressupostos Municipals ‘19

L’alcalde va defensar els pressupostos referint-se a que estan en la línia de l’equip de govern, “sempre pensant en les persones”. Incrementant plantilla de l’Ajuntament. També pel que fa al foment de l’ocupació. El saldo d’enguany segons Sanjuán és de 288.000 €, i que és supera al de l’any passat. I que hi haurà un 8,10 % d’ingressos respecte a l’any passat. 3.567.000 € dels quals disposarà l’ajuntament. Defensant algunes reduccions de taxes. Sanjuán també va dir que segons la “llei Montoro” -la llei d'Estabilitat Pressupostària- els diners que tinga l’ajuntament de més no podrien gastar-se de moment, i que haurien de fer-se en inversions sostenibles.

Les diferents parts del pressupost es van desgranar també durant la intervenció de l’alcalde Julio Sanjuán. Qui també va prometre algunes inversions respecte a mobiliari.

L’alcalde també va valorar que l’equip de govern ha portat avant un 105 % més d’actes culturals que no l’anterior govern del PP, així com el foment a les associacions culturals, que porten la marca Biar fora del poble. També incrementant-se les associacions, de més de 50 a més de 70, les quals rebran entre 82.000 i 83.000 €.

L’alcalde va defensar la millora de les zones verdes, havent d’invertir molts diners en la seua millora. Em definitiva defensant com de socials són els pressupostos i la seua aposta pel treball i la gent.

Segons el primer edil s’ha reduït el deute de l’ajuntament de 900.000 € a sols 60.000 €, tot i que se’ls haja acusat de “derrotxar” els diners, a banda de totes les activitats realitzades, segons el primer edil.

El foment de la igualtat, la joventut es va comentar per part de Laura Valdés, regidora de Compromís. Indicant que és un pressupost per a les persones, i per millorar les seues vides, indicant també que s’havia passat per participació ciutadana, tenint bona impressió del Consell.

Per la seua banda, el regidor d’Esquera Unida Ángel Troncoso, va incidir sobre les inversions, com ara la museïtzació i accessibilitat del castell gràcies a una subvenció de la Generalitat, i que es complirà la regla del gasto. Troncoso va valorar de forma positiva l’aposta pel teixit associatiu. L’edil també es va felicitar per la posada en marxa de la nova llei de serveis socials inclusius per part de les Generalitat i aprovada en les Corts Valencianes. També explicant l’augment de les partides en Servicis Socials, i que deixen de tindre un caràcter assistencialista.

Al reprendre la paraula l’alcalde, va recordar que s’havia inclòs una partida per a desenvolupar el Centre de Majors o allò que la Conselleria permeta amb una partida de 3.000 € per començar.

La resposta va vindre de part de la bancada popular, a través de la seua portaveu, Magdalena Martínez, qui va criticar que no foren uns pressupostos participatius, convocant-se amb 48 hores escasses –sent merament informatiu, al estar el pressupost fet-. Martínez va criticar que es gastaren 143.000 € pressupostant-se 85.000 € pel que fa a la Regidoria de Festes, a l’igual que en Cultura, amb un gasto de 80.500 € quan s'havien pressupostat 55.000 €. El PP també van criticar que no es fera cap rebaixa de l’IBI, no baixant cap impost segons l’edil popular. 

Martínez va repassar les pujades en els horaris laborals dels treballadors de l’ajuntament, generant com és lògic més despeses. Martínez també va criticar entre altres la pujada en protocol, com també va comentar que totes les partides estan igual que l’any passat respecte a les diferents regidories. La inversió de 10.000 € per a fer estudis tècnics també va ser criticat per l’edil popular, ja que considera que l’ajuntament té personal en plantilla que pot fer-ho.

Pel que fa a amortització dels préstecs, Magdalena Martínez va dir que era gràcies a la llei d’estabilitat de Montoro per a que es pagarà poc a poc. Mostrant-se crítica també per la baixada del pressupost per a les associacions.

L’edil del PP també va trobar a faltar els 8.000 € per celebrar la BTT que organitza el Club Ciclista de Biar, baixant en 4.000 € la partida de subvencions a associacions.

Finalment, Martínez, va criticar que no han sigut uns pressupostos participatius, demanant coherència a l’equip de govern. Fins i tot es va criticar la pèrdua de la subvenció de millora del polígon industrial, no apareixent en els pressupostos. La portaveu popular va tornar a criticar que l’equip de govern destine a festes i cultura i no es preocupe pel dia a dia de millorar el poble.

Martínez va considerar que no és un pressupost adaptat a les necessitats de Biar.

En la seua resposta, l'alcalde va apostillar que el deute de l'Ajuntament s'havia baixat en un alt percentatge, i que gràcies a la seua gestió ha baixat i que podria haver pujat moltíssim. El primer edil va lamentar que Martínez responera amb 'suposicions i mentides'. Responent també que l'equip de govern inverteix en 'capital humà', cosa que el PP no s'havia gastat 'ni un clau'. Sanjuán també va lamentar que menys del 40% del pressupost de la Diputació s'havia executat, governada pel Partit Popular, lamentant l'alcalde este partidisme.

Laura Valdés, regidora d'Esports, va respondre que la partida de la BTT estava prevista, però que si no es fa l'activitat es retira. Lamentant que el PP 'haja volgut erosionar el treball de l'Ajuntament i de les regidories de Compromís', entre altres.

Per la seua part, el regidor d'Esquerra Unida va carregar contra l'oposició demanant al PP que s'explicara perquè no es podia gastar els diners en invertir al poble, per la 'llei Montoro', i que els diners estiguen al banc això perjudica al poble.

Martínez en resposta va defensar que la llei es va fer perquè es venia d'una situació econòmica molt complicada, preguntant-se per quina raó no es lleva des de l'executiu estatal. L'edil popular també va acusar a Sanjuán de mentir pel que fa a les baixades d'impostos. També responent a l'edil de Compromís, Laura Valdés, que l'equip de govern 'fa el mateix que feia el PP' a pesar de que 'parlen molt de participació, però ho fan igual o pitjor'. Martínez també va defensar la seua labor pel que fa a l'àrea d'Esports enumerant diferents millors en el poliesportiu: el pavelló, l'aparcament, la segona pista de pàdel, etc...

Finalment els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor dels membres de l'equip de govern presents -es van donar les absències de Joan Lluís Escoda i Asun Gregori- i els vots en contra dels edils populars -que van tindre l'absència de l'edil Roberto Díez-. Tot i això, l'anècdota la va protagonitzar la regidora de l'oposició Mª Carmen Coloma, qui va votar a favor dels pressupostos per error. Després d'una segona votació, per l'empat a quatre regidors i regidores, el vot de qualitat de l'alcalde va desfer l'empat.

Moció del Grup Popular

Es va defensar este punt per part de Magdalena Martínez, portaveu del Partit Popular local per a que les persones que no puguen desplaçar-se puguen fer a través d'un punt de renovació la seua renovació de la targeta del DARDE, sent des de l'AEDL des d'on es gestione esta qüestió. La proposta es va aprovar per unanimitat dels grups representants en la Corporació Municipal.

Canvi representants Consell local de Participació Ciutadana

La Massa Coral Mare de Déu de Gràcia canvia els seus representants, s'encarregarà Mª Elena Samper Vidal.

També hi ha canvis de representants en l'AMPA: Sara Payà i Raquel Francés, formaran ara part del CPC.

Proposta d'adhesió a la declaració d'oci educatiu

S'explica per part de la regidora de joventut que s'han mantingut converses amb el grup de corresponsals de l'IES, amb pares i mares i joves per conéixer les seues necessitats. Començant les accions que es volen portar a terme, la primera esta adhesió per a poder accedir a subvencions de l'IVAJ. Apostant per este tipus d'oci que ajuda a formar-se en valors a la gent jove, segons Valdés es continuarà amb les converses i accions que s'estan portant fins ara. L'adhesió es va aprovar gràcies als vots a favor de tots els membres de la Corporació, per unanimitat.

Reurbanització carrers del Perino baix i Padre Arnau

Pel que fa a la millor dels carrers Perino baix i Padre Arnau i s'opta a una subvenció de la Diputació per poder realitzar les obres de millora i reurbanització. El punt també s'aprova per unanimitat.

Precs i preguntes

En primer lloc es responen les preguntes del plenari anterior, entre altres sobre la contractació d'un jardiner quan hi ha en plantilla, al què Cristina Hernández va respondre que el PP ja contractava persones externes i que es veu necessari per l'acumulació de treball en este aspecte. L'alcalde sobre que s'haja transpapelat algun document que no es va registrat en el registre d'entrada afirma que s'ha subsanat. Sobre si va a pagar-se la direcció d'obra de la Torreta es va preguntar si es pagaria la facturar que s'ha registrat, al que l'alcalde va dir que sí, per ser de llei, però hauria de ser conforme primer, entre altres.

Pel que fa a les preguntes del ple actual des de l'oposició es va preguntar entre altres pel futur de l'alberg, també sobre l'horari de l'Agència de Lectura, també Martínez va celebrar que per una volta es gravara el plenari per part de Canal 3 com s'havia demanat, i també s'ha preguntat què passarà amb Canal 3, ja que s'havia de realitzar una reunió per saber del futur de la TV local. També Martínez es va preguntar si valia la pena pagar 4.800 € pels Balls del Jesús després de la problemàtica generada amb els joves. També pel que fa a la inversió en les dutxes d'aigua calenta del poliesportiu municipal. També sobre la vacant d'un agent de Policia Local, que quedaria lliure per jubilació si es cobrirà.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital D'altra banda s'haurien registrat quatre altes mèdiques. @GVAsanitat https://t.co/nlbAwpVZHV
BiarDigital En total, #Biar compta amb 11 entitats reconegudes per aquest certificat de qualitat. @Biarsensacion, @GVAturisme,… https://t.co/r4gG3Jiy6z
BiarDigital L’equip mèdic hauria administrat sèrum en compte de la vacuna a 25 persones no identificades d’un torn de 38.… https://t.co/pGrP6EKeA1
BiarDigital Trenta anys després, a través de notes de premsa, fotografies i del relat de les activitats, han deixat plasmat la… https://t.co/hIiSpebc6I

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com