Imprimir aquesta pàgina

Malena Martínez: "La política és l'art de buscar la felicitat per al ciutadà"

Quan s'habitua a parlar de la funció dels partits polítics ens ve a la ment les complexes trames dels grans partits a nivell estatal amb les seues imponents seus, l'activitat parlamentària, el Consell de Ministres i els fastuosos mítings o congressos de les formacions polítiques, tot rememorant la sèrie americana 'House of Cards'.

Si bé és cert que en la base d'estes formacions trobem la seua militància amb un treball que pot ser no siga tan mediàtic, però no deixa de ser il·lusionant per als seus protagonistes. Esta volta i gràcies a esta entrevista patrocinada pel col·lectiu local d'Esquerra Unida, ens acostem a les propostes d'una de les tres formacions que treballen des de l'Equip de Govern en l'Ajuntament de Biar. De la mà del regidor de Serveis Socials Ángel Troncoso García, i la coordinadora local d'EUPV Malena Martínez Ferris.

Quin és el paper que juga Esquerra Unida en un poble xicotet com Biar?

Ángel: Com qualsevol altra formació política el que perseguim és facilitar la vida a la gent. No crear més problemes del que sol hi haver i sobretot realitzar una labor buscant ajudar als col·lectius més desafavorits i intentar crear polítiques que redunden en el benefici de tots els nostres veïns i veïnes.

Malena: El paper d'Esquerra Unida en l'Ajuntament de Biar és clau perquè condiciona la política en conjunt. 

I dins de l'Ajuntament quin seria este paper que juga i condiciona?

Ángel: A l'Ajuntament som un tripartit com tot el món sap -PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida-, i les iniciatives que prenem sempre van encaminades i enfocades a que som part de l'Equip de Govern. Quan formem part de l'Equip de Govern, en formem part, no ens dediquem a fiscalitzar als nostres companys. Pel que respecta a les nostres competències en l'Equip de Govern s'han desenvolupat partint de premises que en un principi venien arrossegant-se de legislatures anteriors en les què hem hagut d'afrontar molts problemes, en infraestructures per exemple, com ara el famós tema de l'aigua [amb el nou contracte de l'aigua].

Malena: Per part del col·lectiu sí que va hi haver una controvèrsia després d'este temps de legislatura perquè teníem punts encontrats a l'hora de decidir que Esquerra Unida havia de ser més clau en l'Ajuntament, més condicionant en segons que temes, perquè teníem la clau per a condicionar als uns i als altres. I per eixa part nosaltres volem arribar als acords als que vam aplegar al principi de la legislatura. Però sí que és veritat que tenim en compte que hi ha actors que no han complit amb el que nosaltres pensem que hauria de ser el que vam començar en l'Equip de Govern.

Ángel: Quan som oposició, ens dediquem a fer oposició i fiscalitzar la labor de l'Equip de Govern i quan som govern governem amb totes les conseqüències.

S'ha comentat que hi ha una disjuntiva entre les diferents formacions polítiques de l'Equip de Govern. Quins serien els aspectes a millorar per part de l'Equip de Govern?

Ángel: En la meua opinió sobretot la comunicació, i en molts sentits la resolució de problemes que en el fons no eren un problema més seriós. No es poden resoldre els assumptes en xarxes socials, per exemple. No es poden crear problemes en les xarxes, els problemes ja de per sí et venen, no cal buscar-los. La solució ha de ser directament amb els veïns i veïnes afectades i la solució s'ha de plantejar des de l'Ajuntament, en eixe sentit s'han comés errors.

Malena: De totes formes la legislatura està pràcticament finiquitada i el que també és cert és que si tornàrem a fer l'acord [per a governar] com es va fer en aquell moment no tornaríem al mateix punt, hem de mirar al futur, perquè en esta legislatura pràcticament per part del col·lectiu ja no es pot fer res.

Quines serien les principals propostes d'Esquerra Unida de cara a les necessitats del poble?

Ángel: En principi una necessitat bàsica i fonamental, i que a mi no m'ha arribat a agradar del tot és la solució per al Centre de Dia, que és fonamental per a la nostra població. Estem parlant d'un termini de quatre anys fins a tindre'l, de totes formes des d'Esquerra Unida va a lluitar juntament amb l'Associació de Pensionistes i la Plataforma de Jubilats i Pensionistes per un Centre de Dia i unes pensions dignes. Anem a seguir lluitant amb ells per a que eixa realitat de Centre de Dia, Centre Residencial, vivendes tutelades o el que en un futur haja de vindre, siga el més prompte possible i no haguem d'esperar eixos quatre anys a que el Pla Edificant es desenvolupe en la seua totalitat.

Malena: La política és l'art de buscar la felicitat per al ciutadà, i per fer-ho cal facilitar-li la vida, de quina manera? Per exemple tornar a posar la 'finestreta del ciutadà' on puga vindre a donar una queixa, sense haver d'esperar a que després de posar-ho per Internet -gent que a la millor no maneja les noves tecnologies-, haja de rebre la resposta després d'un mes o de dos... o de cap...

Ángel: Un dels aspectes que estem acabant de concretar és una APP ciutadana per a temes d'incidències. Té raó Malena quan diu que és molt important el contacte, el bis a bis amb el ciutadà, de que som un partit que els servicis normalment sempre solem municipalitzar o tendim a municipalitzar. Per què diem que la municipalització és fonamental? Perquè municipalitzar significa millors servicis, millors condicions dels treballadors municipals, fer polítiques efectives de municipalització, incidir directament en el servici, rendibilitat... tot el contrari que significa privatitzar, que significa deixar la gestió al servici de la iniciativa privada i no poder actuar fent polítiques reals i efectives per a poder complir amb estos objectius.

Malena: També és una de les tasques a fer re-urbanitzar la vida col·lectiva en el casc històric, on la vida està perduda. Perquè tots els serveis estem traient-los del centre [històric], és a dir, anem a deixar un casc històric molt bonic, per a que vinguen d'Alacant o de fora a vore'l, però un centre en el què no es pot viure, perquè no té res.

Principalment s'està defensant un model turístic per a Biar, sí que és veritat que des de les diferents regidories també s'està treballant en el tema de la indústria, l'agricultura... però quin seria el model que defensa Esquerra Unida?

Malena: Hem de pensar quin model de poble volem per a Biar: un poble turístic, un poble industrial, un poble agrícola, un poble de serveis? O volem un Biar que siga un poble on puga fer-se de tot.

Ángel: Sí que és cert que no volem un poble de serveis.

Malena: També cal dir que la nostra idea és fomentar el cooperativisme [com a forma de fomentar la ocupació al poble].

Finalment, a menys de mig any de les eleccions quins objectius es marcaria Esquerra Unida en clau electoral?

Malena: Volem guanyar l'alcaldia, i ho volem fer per a les dones, per als joves, per als autònoms, per als jubilats... 

Ángel: I sobretot acabar de consolidar, tot el treball que s'ha estat fent durant estos anys pel que respecte a les actuacions que s'han estat fent dins de l'Equip de Govern.

Amb açò ens quedem, sort i gràcies.

Malena i Ángel: Gràcies a vosaltres.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Articles relacionats (per etiqueta)