El ple extraordinari de dimecres assigna les retribucions dels regidors i regidores, i fixa una taxa en l'entrada a la piscina

El primer ple extraordinari de la legislatura -a banda del que va tindre lloc per la investidura- va tindre lloc el passat dimecres 3 de juliol, en el què, entre altres, es van formar els diferents grups municipals, es van assignar les retribucions dels regidors i regidores, així com es va incloure una taxa per a l'entrada de la piscina municipal, a continuació vos oferim el resum. Recordeu que també podeu veure'l en vídeo gràcies a les càmeres de Canal 3 Biar.

Freqüència de les sessions plenàries

En primer lloc s’aprova per unanimitat la proposta de realització dels plenaris una volta al mes, llevat del mes d’agost. Les sessions se celebraran del dia 20 al 31 de cada mes.

Comissions informatives

Es constitueix la comissió informativa que es convoca abans del plenari de cada mes, amb tres representants del PP, una representant socialista i un de Compromís. Aprovat el punt per unanimitat.

Creació de Junta de Govern local

Segons s’explica per part de l’alcaldessa, Magdalena Martínez, tot i que no correspondria per tindre Biar menys de 5.000 habitants, existeix la possibilitat de crear la junta, per millorar el funcionament de l’Ajuntament, un punt que també s’aprova per unanimitat.

Representació dels diferents organismes

Es trien els representants en diferents organismes externs, com ara la representació del Consorci de Salvament i Prevenció d'incendis d'Alacant, també de la Comunitat d'Usuaris de l'Alt Vinalopó, Consell Escolar Mare de Déu de Gràcia de Biar, també en el Consell Escolar de l'IES Biar, del Consell Escolar Municipal, en el Fons Valencià de Solidaritat, en el Consell de Participació Ciutadana, en la Junta Central d'Usuaris Serra de Mariola, Consorci del Pla Zonal de Residus, Mesa de Contractació Permanent, dels que formen part els diferents regidors i regidores de l’Equip de Govern, així com l'alcaldessa.

Règim de retribucions, dedicacions i indemnitzacions

S'estableix que per la seua part Amparo Albero tinga una retribució bruta de 19.400 € anuals, amb dedicació exclusiva, mentre que Roberto Díez i José Luís Valdés tindran una dedicació parcial del 40% amb 7.762 € bruts anuals de retribució, Ana Campos percebrà 15.525 € bruts anuals amb una dedicació del 80%, mentre que José Soler -que es troba jubilat- i l'alcaldessa -amb una activitat laboral en l'Agència Provincial d'Energia amb una retribució de 55.000 € bruts anuals- no tindran cap salari per part de l'Ajuntament de Biar.

Mentre que els membres de la Corporació que no tinguen cap dedicació parcial o exclusiva rebran 60 € per l'assistència tant als plenaris, com a les juntes de govern, així com a les comissions informatives que es realitzen abans dels plenaris.

José Luís Valdés, com a regidor d'Hisenda confirma que no hi ha cap increment als salaris perquè es va prendre com a base les retribucions de l'anterior legislatura, detallant també el salari dels diferents membres de l'Equip de Govern amb dedicació total o parcial, com ara Amparo Albero, amb una retribució neta d'uns 1.108 € mensuals, mentre que a ell mateix i Roberto Díez es queda en quasi 400 € mensuals, mentre que la retribució d'Ana Campos queda en uns 1.000 € mensuals, a això cal sumar-li que les retribucions estan repartides entre 14 pagues al llarg de l'any.

Escoda va comentar que ara cal treballar pel sou que es guanya cada regidor i regidora, criticant que el PP deia que era una "despesa excessiva" durant l'anterior legislatura, comentant també que el treball en l'Ajuntament s'ha de cobrar per evitar que sols les persones amb una situació avantatjosa podrien dedicar-se a la política local.

Asun Gregori va recordar que el PP va votar en contra dels pressupostos, tot i basar-se en els salaris de l’anterior govern, Gregori ha defensat que si es treballa pel poble cal rebre una consignació econòmica. Finalment el punt va eixir avant amb els vots a favor del PP i l’abstenció dels dos grups en l’oposició.

Constitució dels Grups Municipals

Es nomenen els grups polítics, així com la junta de govern local, i els portaveus dels grups que composen la Corporació Municipal, nomenant a Pepe Soler i Roberto Díez com a primer i segon tinents d’alcalde respectivament.

Composició de Junta de Govern local

Es composarà per José Luís Valdés, Roberto Díez i Pepe Soler. Es farà un total de dos sessions mensuals.

Compatibilitat de càrrecs de l'alcaldessa

Per a este punt Magdalena Martínez abandona el plenari al referir-se a la seua situació personal. Es resol que Magdalena Martínez puga compatibilitzar el càrrec d’alcaldessa amb el de directora de l’Agència Provincial de l’Energia, al no tindre retribució en l’Ajuntament de Biar.

Per la seua part Joan Lluís Escoda va dir que per ètica podria haver demanat una excedència, perquè no deixar la faena suposarà que l’alcaldessa tinga menys disponibilitat, i per per llei podria haver demanat una excedència. Escoda va anunciar el vot en contra de Compromís.

Asun Gregori va afirmar que en el plenari d’investidura no es va afirmar per part de Martínez que hi haguera cap incompatibilitat. Demanat un informe jurídic a la Direcció General de l’Administració Local a València, segons Gregori s’està parlant de paraules majors. L'edil socialista va avançar el vot en contra del PSPV-PSOE fins que arribara l’informe jurídic.

Valdés com a portaveu del PP va dir que honra a l’alcaldessa el voler fer compatible la seua situació i que també ho feia que abandonara el plenari per tractar la qüestió, afirmant que l’Agència és una fundació que està baix el patronat de la Diputació i que la seua posició és de dret laboral, com per exemple un mestre que treballa per a Conselleria. També afirmant que no hi ha cap incompatibilitat, dient que fa un treball tècnic per assessorar en temes d’energia, i que ja és Diputació la que aprova o denega les subvencions. Lamentant que l’alcalde i altres membres de la Corporació van fer el mateix la legislatura passada.

Finalment la proposta ix avant amb els vots del PP i els vots en contra de l’oposició.

Modificació de crèdits

Un total de 30.000 € es proposa que isquen de remanent de tresoreria per poder afrontar la pròxima Fireta d'estiu que se celebra del 26 al 28 de juliol, i que no es podria afrontar si no fora per este motiu.

Per la seua part Joan Lluís Escoda va afirmar que s'entenia que era el funcionament del dia a dia, tot i que va criticar que quan es feia alguna modificació de crèdit "en el Partit Popular tot eren males cares".

Per la seua banda, des de la bancada socialista, Cristina Hernández també va criticar que quan va entrar l'Equip de Govern del tripartit es va fer una ampliació en 2015 de 57.100 € -tot i que la despesa real va ser de 49.200 €- per tal de poder organitzar i promocionar la Fireta, indicant per part de Cristina Hernández que es va fer front per part de l’equip tripartit, afirmant que es van fer les firetes més grans durant els anys de govern d’esquerres. Cristina va avançar el vot favorable del PSOE.

L’alcaldessa va criticar que no hi havia res organitzat, i que en una setmana era impossible organitzar-ho, més quan “els diners no estaven”, reivindicant que va ser el PP qui va començar amb les firetes d’estiu. Finalment s’aprovà per unanimitat la proposta de modificació de crèdit.

Modificació de crèdits 02/2019

Modificació que s’aprova a tramitat el punt gràcies als vots a favor del PP i també de Compromís, i els vots en contra del PSOE.

Segons explica l’edil d’Hisenda hi ha una subvenció de la Diputació que executarà el canvi de lluminàries del poble, tot i que la institució provincial demana una quantitat (2000 €) per fer-ho i finançar el 100% del projecte.

Escoda va afirmar que s’havien invertit diners en que el museu “no es quedara fosc” tot i que sabien que s’anaven a canviar les lluminàries perquè no havia quedat més remei. Finalment anunciant el vot a favor de Compromís després de quatre anys d’intentar rebre esta subvenció.

Gregori va anunciar el vot a favor del PSOE, tot i que va afirmar que ha sigut molta “casualitat” que l’expedient haja arribat ara, tot i haver-se demanat i i que s'hauria d'haver executat en 2016, quatre anys després, amb l’entrada del nou equip de govern. Un fet que ha desmentit Martínez, afirmant que ha seguit el procediment per part de Diputació i a l’igual que ha passat amb altres municipis.

Proposta de l'Ordenança Municipal per la prestació de serveis de la piscina

Es proposa modificar les taxes de la piscina pagant els xiquets i xiquetes entre 6 i 14 anys, 1 € per persona si és abonat, i 2 € si no és abonat per l'entrada a la piscina. Dissabtes, diumenges i festius 1 € si és abonat i 2,5 € en cas de no ser abonat. A partir de 15 anys es pagarà 1,5 € els dies laborables per als abonats i 2,5 € en cas dels no abonats, mentre que dissabtes, diumenges i festius 2 € i 3 € segons siguen abonats o no. 

Al hi haver una fase d’al·legacions no es posarà en vigor fins al dia 15 d’agost -en cas que no s'haja de resoldre cap al·lagació-, no afectarà a penes a l’actual campanya per tant. Segons José Luís Valdés, com a regidor d'Hisenda, va afirmar que hi ha una gran afluència de gent de fora del poble, buscant precisament que a Biar els menors de 14 anys no pagaven entrada, i així es busca equiparar una situació per a que no supose una despesa per a la gent de Biar i que va en detriment de la gent del poble per la gran afluència i problemes de la temporada passada. El cost de prestació de la piscina són uns 49.700 € anuals, si bé és cert que es recuperen 25.500 € pels diferents abonaments i altres, cobrint un poc més esta despesa a partir de que es cobre l'entrada, segons Valdés.

Escoda va criticar que algun tècnic de l’ajuntament hauria d’haver dit alguna cosa i va preguntar si era viable, ja que segons l'edil de Compromís la mesura farà que hi haja molta gent que deixe de visitar la piscina. Escoda va anunciar el vot en contra del seu grup afirmant que esperava que fora una bona solució, preguntant per les bonificacions, que segons la bancada popular quedarà igual que estava.

Per la seua banda Asun Gregori es va mostrar partidària de posar un reglament de la piscina i que hauria d’incorporar sancions, també criticant que el seu grup no entenia el fet de cobrar als xiquets de sis anys.

Per la seua part segons Martínez hi ha un reglament sancionador, però si la taxa és fins als 12 anys gratuïta era un problema, i que molts veïns de Biar donaven la seua opinió favorable a recuperar la taxa. Indicant per part de l’alcaldessa la urgència en posar una solució, tornant a posar una taxa.

Finalment la taxa es va aprovar pels vots del PP a favor i en contra de PSPV-PSOE i Compromís. Donant per finalitzat el plenari per part de la primera edil, plenari que no tenia precs i preguntes posat que era extraordinari.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Canal 3 va restransmetre en directe el plenari extraordinari

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital En forma de vídeos curts des d’Esquerra Unida Biar es posicionen sobre diversos temes municipals. https://t.co/e8nwsxWhJJ
7hreplyretweetfavorite
BiarDigital "Un baño de sangre está a punto de producirse. La #ONU, verán, mirará para otro lado hasta que la matanza haga sonr… https://t.co/MoKauUiee5
9hreplyretweetfavorite
BiarDigital #Biar manté una incidència molt alta en pràcticament 500 casos per cada 100.000 habitants. @GVAsanitat https://t.co/cmVdpidtQI
9hreplyretweetfavorite
BiarDigital La regidora de Cultura, Amparo Albero, ha indicat que “la programació s'ha dissenyat perquè els grups locals cobren… https://t.co/yqf0fQlFGv
9hreplyretweetfavorite

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com