Resum del Ple Municipal - Novembre

En el ple de l'Ajuntament celebrat el passat dijous, 28 de novembre es va parlar dels següents punts:

1. APROVACIÓ DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

S'aprova per unanimitat.

2. INFORMES I DECRETS DE L'ALCALDIA

S'informa de que durant la passada Fira de Cocentaina, celebrada el passat 1, 2 i 3 de novembre a la capital de la comarca del Comtat, Biar va contar amb un expositor per donar a conéixer el poble, la Fira en general fou un “éxit rotund”, segons l'alcaldessa, Magdalena Martínez.

També es va informar de la realització d'uns tallers de la Càmera de comerç. I de la posada en marxa de la campanya de Reis 2013, per esta raó, abans del dia nou els xiquets i xiquetes que no estiguen empadronades al poble, però que sí que tinguen els seus iaios allí, hauran d'apuntar-se per participar.

També es va posar al corrent de les obres que estan realitzant-se a l'avinguda d'Alacant amb motiu de la millora de l'enllumenat, que duraran uns dos mesos aproximadament.

D'altra banda s'ha informat dels intercanvis esportius que s'estan portant a terme amb equips esportius d'altres pobles de la nostra comarca, com ara Ibi, Onil i Castalla. Com també de l'obra de teatre que tindrà lloc a la Casa de Cultura, del Grup de Teatre Vico, i els festivals i concerts que es preparen de cara a Nadal.

3. DONAR CONTE DE L'INFORME ACLARATIU EN COMPLIMENT DE LA LLEI CONTRA LA MOROSITAT

Des de l'equip de govern es qualifica com atràmiti que està en perfecte compliment.

4.INCORPORACIÓDENOUSMEMBRESALCONSELLLOCALDEPARTICIPACIÓCIUTADANA

 

 

5. APROVACIÓDELAMODIFICACIÓ DE LES BASES DEL PLA D'OCUPACIÓ CONJUNT

Cal recordar, que este pla és una subvenció única de 1.125 € per cada treballador, per a l'empresari que contracte persones de Biar durant un període mínim de tres mesos i amb una jornada mínima de 25 hores. Els treballadors o treballadores hauran d'estar apuntades al SERVEF des de l'1 de març com a mínim, i de forma ininterrompuda.

S'aprova per unanimitat la modificació i d'esta manera es prolonga el plaç fins l'últim dia de l'any. Tot i això va rebre les crítiques de l'oposició, ja que per part del PSOE reclamen que si es prolonga encara més el plaç, és perquè no s'han acomplit les expectatives de contractació, i per part d'Esquerra Unida es va afirmar que tota ajuda és poca en el moment actual, tot i que la va qualificar d'”insuficient”.

Cristóbal Molina, com a portaveu del Grup Popular es va limitar a dir que si encara queden diners de la subvenció cal limitar-se a gastar-los.

6. MOCIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

En el següent punt, l'alcaldessa, Magdalena Martínez, va presentar una moció contra la violència sobre la dona, tot aprofitant que el passat 25 de novembre era el dia internacional contra la violència de gènere. L'alcaldessa va apel·lar a que este tipus de violència és una violació dels Drets Humans, va reclamar també les regulacions per lluitar contra aquesta xacra que s'havien fet des de l'ONU o la Llei de 2004 a l'Estat espanyol, així com les normatives al País Valencià.

També va fer referència a la necessitat de lluitar des de la promoció de nous valors, des de la sensibilització i l'educació. Així com va reivindicar el treball des de l'administració més propera a la ciutadania, com és l'ajuntament.

Cristóbal Valdés, per part del Partit Socialista, va denunciar la caiguda de vora el 25% de finançament per part del govern espanyol en la lluita contra la violència sobre la dona durant el 2011. Va afirmar que aquesta lluita estava en “caiguda lliure” per les retallades, i amb l'eliminació d'Educació per a la Ciutadania, l'eliminació de polítiques per la igualtat dutes a terme pel PP, etc... i també va recordar que durant els últims deu anys ja es porten 699 dones mortes i 42 en el que duem d'any.

Per la seua banda, Vicent Galvany, per Esquerra Unida, va recordar que aquesta moció es fa tots els anys, i va qualificar de “terrorisme domèstic” la violència sobre la dona per part de les seues parelles o ex-parelles. També va reclamar que és un fet que afecta a totes les capes de la societat, indiferentment d'estatus econòmic o social, nivell educatiu o edats. Galvany va reclamar d'una “política diferent” per tal d'acabar amb aquesta violència.

7. MOCIÓ D'EU PER A LA MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA REGULADORA DEL IVTNU.

(ORDENANÇAFISCALREGULADORADEL'IMPOSTSOBREL'INCREMENTDEVALORDELSTERRENYSDENATURALESAURBANA).

Enestepunt,apeticiód'EsquerraUnidaesvarebaixaresteimpost.

8.MOCIÓEUPERDONARSUPORTALDOCUMENTCOMMEMORATIUD'ESCOLAVALENCIANAPELS30ANYSDELALLEID'ÚSIENSENYAMENTDELVALENCIÀ.

Però foren els dos punts finals els que suscitaren un acalorat debat entre els membres del ple.

La LUEV és ... Escola Valenciana, entitat que promou l'ensenyament i ús social de la llengua al País Valencià, amb motiu del 30 aniversari de la LUEV ha posat a l'abast dels ajuntaments un document per tal que puga ser aprovat...

Esquerra Unida, va defensar la seua moció, basant-se en que troben que el document d'Escola Valenciana són trenta mesures que volen impulsar l'ús social i domèstic de la llengua. Va recordar que abans que l'ús de la llengua estara protegit per les primeres lleis, el valencià havia estat una llengua perseguida i postergada i que és per això que ha necessitat de la regulació per protegir-la. Finalment, Vicent Galvany va defensar que la nostra llengua era allò que ens “defineix com a poble”.

En la seua intervenció, Asun Gregori, per part del Partit Socialista, va defensar que la LUEV havia estat una llei impulsada pels socialistes i que va contar amb un gran consens social per la seua aprovació en les Corts Valencianes, ja que va tindre l'aprovació per part de tots els grups.

Gregori va afirmar que la nostra llengua ens feia sentir-nos membres d'una col·lectivitat, i que malgrat els més de 300 anys de persecució que havia patit, ha arribat als nostres dies. Per últim la regidora socialista va lamentar els entrebancs que el PP local posava a la normalització del valencià, amb el tancament de RTVV, ja que segons la regidora els mitjans de comunicació són importants per dignificar la llengua, o per exemple en no ser possible veure el web de l'ajuntament en les dues llengües malgrat els tocs d'atenció que s'han fet des del Síndic de Greuges, i que les polítiques dels populars al País Valencià estan condemnant la llengua a “una mort molt lenta”. Gregori també va afirmar que la nostra llengua ens dona no sols una forma de comunicar-nos, si no, també, una concepció del món diferent i que fa únic cada poble.

Per la seua banda, en la seua intervenció, Cristóbal Molina pel Partit Popular va afirmar que el valencià s'havia tramés de forma oral de pares i mares, a fills i filles, i que per fer això “no havia calgut cap televisió”. Molina també va fer gala de que a ell li agrada quan en altres països “escolta el valencià” i va acusar l'oposició de fer de la llengua “una arma política” el que per a ells és “una forma de comunicar-se”, al cap i a la fi. Molina també va afirmar que “es tenen els recursos que es tenen” i que al País Valencià cal recordar que la meitat de la població, aproximadament, és castellanoparlant.

Sobre les trenta normes proposades per Escola Valenciana, va preguntar si això era aplicable, que es parlava de diners i que calia inversió, tot i que també va afirmar que per al seu partit, això no sembla aplicable, tot i que no vol dir que els populars no defensen el valencià, segons Cristóbal Molina.

En la seua rèplica, Vicent Galvany va reclamar que “no cal aplicar-ho ja, d'un dia per a l'altre” i va preguntar als populars per què pensaven votar en contra de la moció si diuen recolzar el valencià?

Al seu torn, l'alcaldessa, Magdalena Martínez, va replicar al regidor d'Esquerra Unida que el valencià “s'havia mantés igualment” i que “no calia anar a l'escola per aprendre'l”.

Durant la seua rèplica, Asun Gregori, pel Grup Socialista, va insistir que estes polítiques dutes a terme pel PP portaven a una “mort lenta de la nostra llengua”, i que tot i les consideracions del PP, els mitjans de comunicació sí que són necessaris els mitjans de comunicació públics en la nostra llengua, ja que es troben molt pocs en la nostra llengua.

Gregori també va fer referència a que tenint dues llengües oficials al nostre territori, els pares i mares haurien de poder triar l'escolarització dels seus fills i filles en la nostra llengua, ja que enguany més de 14.000 xiquets valencians no podran rebre l'ensenyament en la llengua pròpia per l'eliminació de línies en valencià que fa el PP valencià.

Al que l'alcaldessa va respondre que precisament a Biar “tenim el cas contrari”, referint-se al cas d'una veïna que viu al poble que vol que els seus fills/es estudien totes les assignatures en castellà sense excepció, encara que això no siga legal en el marc actual i fins i tot haja denunciat la Generalitat per aquesta raó.

Finalment, Vicent Galvany, va replicar a l'alcaldessa que si s'afirma que el valencià està patint una mort lenta és cert, i va posar com a exemple la ciutat d'Alacant, on fa 80 anys la majoria de la població parlava valencià, tot i que alguns barris encara el mantenen. Val a dir que a dia de hui sols un 3 % de la població de la ciutat utilitza el valencià de forma habitual.

El PP, per finalitzar la seua intervenció, va aludir a que si no hi havia premsa en valencià és perquè “no hi ha mercat” no perquè “estiga prohibit”.

Finalment, la moció no va eixir avant, ja que es va trobar amb els vots en contra dels regidors i regidores del Partit Popular, juntament amb l'alcaldessa i els vots a favor d'Esquerra Unida i el Partit Socialista.

9. MOCIÓ DEL PSOE I ESQUERRA UNIDA CONTRA EL TANCAMENT DE RTVV.

En l'exposició sobre la moció de l'oposició per instar a l'ajuntament a pronunciar-se contra el tancament de la Ràdio i televisió públiques dels valencians i valencianes, es va fer menció de la situació de corrupció i del deute desmesurat que havien dut a esta situació per la gestió dels populars durant 18 anys al capdavant del govern valencià. També es va fer menció de que la ràdio i televisió públiques estan regulades per l'Estatut d'Autonomia, i que serà un seriós atac a les senyes d'identitat del poble valencià.

Per la seua banda, Cristóbal Molina, del Grup popular, va afirmar que el seu grup faria una esmena a la totalitat per tal que la moció no anara avant, ja que entenien que el moment econòmic pel qual està passant el nostre país és molt crític i cal prioritzar, si es volen mantindre els serveis socials bàsics o la ràdio i televisió públiques. El regidor popular es va queixar que eren els sindicats qui no havien acceptat la proposta del govern de la Generalitat i que el govern valencià no estava disposat a tancar cap centre de salut, o institut, ni tampoc reduir els Serveis Socials per tal de mantindre Ràdio Televisió Valenciana.

Asun Gregori, va posar en dubte l'esmena dels populars, ja que va afirmar que tenia un “defecte de forma” i que estava “buida de contingut”. A continuació es va generar un nou debat sobre la validesa de l'esmena del Grup popular que va fer necessària la intervenció de la secretària per aclarir-ho tot i que des de l'oposició es va demanar que es revisara si l'esmena tenia legalitat o s'havi presentat amb un defecte de forma, al que l'alcaldessa va respondre amb un to airat preguntant si des de l'oposició “entenien què eren les esmenes o què?”.

A continuació va seguir el debat de la moció de l'oposició. Al seu torn, Cristóbal Molina, va defensar per part del Grup popular que esta era una decisió “molt complicada” i que per a ells també és “una part de la nostra cultura”. Va afirmar que Canal Nou havia de “competir” amb altres mitjos privat, que tenen el 70% d'audiència. També va comparar la situació de RTVV amb la de TV3, que segons el regidor popular té un deute de 2000 milions d'euros, i que eixia “molt car” mantindre RTVV, una situació que des de 2008 es va veure molt agreujada.

D'altra banda, Asun Gregori, pel Grup socialista, en una llarga exposició, va dir que el tancament de RTVV feia que la difusió de la llengua i la cultura tindria moltes dificultats. Va afirmar que calia uan televisió pública que tingués objectivitat, pluralisme, en la nostra llengua, transparent... Gregori també va fer un recorregut per les diferents etapes per les que va passar RTVV, amb Eduardo Zaplana i posteriorment Francisco Camps, com a presidents de la Generalitat, sobre el que va voler recordar com la televisió pública va donar la notícia de la seua dimissió sense nomenar precisament la paraula “dimissió”.

La regidora socialista també va afirmar que el deute de 1.300 milions que arrossega Canal Nou l'haurem de pagar entre tots els valencians i valencianes. Val a dir també, que durant l'exposició de Gregori, l'alcaldessa en dues ocasions, va ser interrompuda per l'alcaldessa, reclamant-li si acabava ja la seua exposició, al que la regidora socialista li responia que no hi havia cap reglament de funcionament de l'ajuntament que dira que hi havia algun límit de temps en realitzar les exposicions, tot i això, l'alcaldessa li reclamava que no podien estar allí “tota la nit” i que allí “qui dirigeix el ple, sóc jo”.

Asun Gregori va acabar la seua exposició reclamant als populars per la concentració que va tindre lloc el passa dissabte, 9 de novembre, que si la presència dels ciutadans i ciutadanes concentrades no els faria reflexionar sobre la seua decisió.

Al seu torn, Vicent Galvany, per Esquerra Unida, va subscriure tot allò presentat per Gregori, així com va afirmar que “té nassos que des de l'oposició siguen els que ara defensen Canal Nou”. També va defensar que un “autogovern, va més enllà” que tindre algunes competències cedides i poca cosa més, que és molt més que això i també es va preguntar que si es volia veure alguna notícia sobre Biar ja no la trobarien en cap mitjà de comunicació.

Per últim, Cristóbal Molina, pel Grup popular, va titllar de forma irònica de “magnífiques intervencions” els arguments de l'oposició, i va retar els regidors de l'oposició a que saberen la diferència entre les posicions dels regidors de la dreta i els de l'esquerra amb la frase “saben quina és la diferència entre nosaltres i vostés?”, al que Molina en una autoresposta va afirmar que una cosa és “viure en la idealitat i una altra ben diferent és viure en la realitat”, i que els populars viuen en la realitat i per això a vegades han de prendre mesures tan dures. Finalment, el regidor popular es va preguntar que què es podia fer davant d'esta situació tan complicada, i va afirmar que a la millor els treballadors i treballadores de RTVV podrien “crear una cooperativa” i que “segur que trobarien alguna solució”.

Finalitzada l'exposició de l'edil popular, l'alcaldessa, Magdalena Martínez, va apremiar a votar ja la moció i va tornar a replicar que no es podia estar “tota la nit” discutint eixa moció. Finalment, la proposta d'Esquerra Unida i PSOE va ser rebutjada pels sis vots en contra del PP i els cinc vots a favor dels grups que presentaven la moció.

10. PRECS I PREGUNTES

En primer lloc, la regidora de joventut, esports i medi ambient Ana Campos va respondre a la petició del regidor d'EU, Vicent Galvany, que es tindria en conte posar alguna cançó en valencià per la celebració del Nou d'Octubre, Diada del País Valencià, de l'any que ve.

En segon lloc, la regidora de comerç, Ma Carmen Coloma a la petició d'Asun Gregori, pel Grup socialista, va afirmar que el conflicte ja està solucionat, i que els dos comerciants estan dins la normativa i s'havia parlat amb les dues parts.

A la reclamació de la neteja dels carrers el dia 10 d'octubre, per la visita del president Fabra a Biar, la regidora de neteja, Emilia Payà, va respondre que ella no en sabia res, i que seria la pròpia empresa de neteja que té contractada l'ajuntament, que per iniciativa pròpia deixaria així de nets els carrers {precisament per la visita del president}...

Cristóbal Molina, regidor de noves tecnologies, va argumentar pel tema de la cooficialitat de les dues llengües a la web, que en breu es realitzarà un canvi en el gestor de contingut del web, que a més genera un alt cost i una gestió poc eficient.

Per últim, es presentaren alguns precs per part del PSOE i EU, com ara una de les lletres de la façana de la Casa de Cultura que porta dos mesos que està en perill de caure i no s'ha arreglat encara, el tema del càmping de Biar que porta des de juliol sense informar-se, o l'acord de l'ajuntament de Villena per demanar la millorar d'accessos a l'estació de Villena.

Si el ple no havia estat prou accidentat, al final del mateix i en una nova discussió entre l'alcaldessa, Magdalena Martínez i Asun Gregori, regidora del Grup socialista, va fer que l'alcaldessa li retirara la paraula a l'edil socialista, fins i tot afirmant que qualsevol del seu grup podria parlar “llevat d'ella si és que volien exposar algun prec o pregunta més durant el ple”.

El ple va acabar amb els precs i preguntes per part d'EU.

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital 🏐Resultats dels equips federats de #Biar. https://t.co/WUYa7htZ3Y
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital Vos deixem l'entrevista realitzada des de La Vall Digital, entre altres a la biaruda María Lázaro Molina. https://t.co/RFUCC1Wuvs
18hreplyretweetfavorite
BiarDigital Les baixes i les condicions climatològiques li dificulten al Biarense el fet de competir contra el Rayo Ibense. https://t.co/eI3RPYYqxf
BiarDigital Pel que fa als esports felicitar a Javi Bernabeu Molina, sisé en la Ultrafons 24 hores en pista de Barcelona. Felic… https://t.co/m9njQpbtCI

Enquesta

Sí, estic d'acord - 38%
No, preferiria que de nit no tocaren - 53.5%
Indiferent - 8.5%

Total votes: 129
The voting for this poll has ended on: Novembre 23, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com