Previous ◁ | ▷ Next

Transparentia, una ferramenta per posar llum sobre els sous dels càrrecs públics

El nom de l’alcalde de Villena, Francisco Javier Esquembre, va aparèixer com un dels més buscats de tot l’Estat Espanyol en el cercador “Transparentia”, un nou portal web que ofereix informació sobre el sou de més de 8.000 càrrecs públics. El gran volum de cerques va sorprendre els periodistes del programa i fins i tot el mateix batlle de la localitat veïna.

Aquesta nova eina permet els ciutadans i ciutadanes trobar les dades sobre els diners públics que es destinen als seus governants. Així, es pot esbrinar el sou del President del Govern, Pedro Sánchez, que cobra 6.746€ mensuals, del President de la Generalitat, Ximo Puig, amb 5.606€ al mes, o de tots els altres que apareguen a la base de dades. Amb tot, hi ha salaris que no apareixen o no estan del tot actualitzats, per això Transparentia demana la col·laboració ciutadana per poder completar l’arxiu.

 Pel que fa al nostre poble, el cercador mostra que l’alcalde de Biar, Julio Luis Sanjuan Martínez, del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) rep un salari brut mensual de 1.737€ mensuals. Aquesta retribució suma un total anual de 24.318€ amb una dedicació parcial per part de Sanjuan.

Per fer-se una idea de manera comparada, l’Alcalde de Beneixama, Vicente Ibáñez, també del PSOE, cobra 24.500€ anuals amb dedicació exclusiva i el de Banyeres, Josep Sempere, de Compromís, està remunerat amb 1.750€ també amb dedicació parcial. A Ibi, on mana el Partit Popular (PP), Rafael Serralta té un salari mensual de 3.260€ amb dedicació exclusiva. L’alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, cobra gairebé 6.000€ mensuals, 1.000 euros per sota del que reben, aproximadament, les edils de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena.

Aquest és un xicotet recull dels noms i dades que es poden trobar a Transparentia, accessibles segons la curiositat i els interessos de cada persona. El cercador forma part de Newtral, una plataforma de contingut audiovisual de la qual la periodista Ana Pastor n’és l’única accionista,  i que es dedica a produir programes de televisió, a la innovació en el periodisme i la verificació de dades i la investigació basada en els protocols d’Intel·ligència Artificial.

Respecte a esta notícia podeu llegir una fe d'errades que s'ha realitzat des de Biar Digital per corregir el que respecte a la retribució de l'alcalde de Beneixama.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital "A la musa que regresa", per Justo Román Soriano https://t.co/W8F6yJHNPW
BiarDigital [IES Digital] Tallers d'Educació emocional i positivisme intel·ligent per a totes i tots https://t.co/tcWmk6Y2Y4
BiarDigital 'La Vinyeta', per Eloy Alemañ - 'El concurs de cartells de Carnestoltes' https://t.co/7fw1tD6Qw5 https://t.co/DDlpyQmvIt

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine