• Inici
  • Política
  • Cristina Hernández: "La Fireta és una mostra de tot el que nosaltres podem fer, i la implicació del poble és ser qui obrim les portes de les nostres cases a tot el món"

Cristina Hernández: "La Fireta és una mostra de tot el que nosaltres podem fer, i la implicació del poble és ser qui obrim les portes de les nostres cases a tot el món"

| Eduard Garcia Molina | Política
Cristina Hernández: "La Fireta és una mostra de tot el que nosaltres podem fer, i la implicació del poble és ser qui obrim les portes de les nostres cases a tot el món"

El pròxim cap de setmana, els dies 29 i 30 de juny, i 1 de juliol, Biar afronta la setena edició de la seua Fireta d'Estiu, una gran mostra de la nostra gastronomia, hosteleria, comerç local i servicis en general per donar-los a conéixer especialment al turisme, però també recordar-ho a la gent del poble que a Biar podem trobar tot allò que necessitem. Entrevistem Cristina Hernández, regidora de Comerç, Turisme, Indústria i Desenvolupament Econòmic -entre altres competències- per conéixer de primera mà tots els detalls d'esta edició de la Fireta d'Estiu.

Vos oferim estos continguts gràcies al patrocini de la Regidoria de Comerç, Turisme, Indústria i Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Biar.

El cartell anunciador és un tema important, una icona, dins de l'organització de la Fireta. D'on ix la idea del cartell?

La idea és del grup de treball que estem portant la Fireta avant. Ahí també he de donar les gràcies als tècnics de l'Ajuntament com ara l'AEDL, Elena, i la tècnic de Turisme, Mariví. Pensant, pensant i pegant-li voltes vam pensar en què era allò que a l'estiu passa a Biar? A Biar hi ha màgia, aleshores la làmpara meravellosa és Biar, si vos doneu compte tenim el castell i d'ahí ix tota la màgia. La màgia que té Biar és cultura, art, pintura, comerç, gastronomia... i què és allò més bonic de l'estiu de Biar? Les nits, on no passes calor, tenim moltes activitats al carrer, tenim concerts... i este és el signíficat, que comença l'estiu amb la màgia de Biar en les nits d'estiu.

Per setè any consecutiu se celebra la Fireta d'Estiu a Biar i és el tercer any que t'encarregues com a regidora de comerç, indústria, turisme i desenvolupament local de l'organització de la Fireta, quina ha sigut la seua evolució segons la teua opinió?

EStic molt orgullosa, sobretot del poble de Biar. Molt contenta sobre tot perquè la resposta del comerç i la implicació del poble e Biar en este esdeveniment ha sigut molt important, i pense que en cada any ha sigut més, de fet este any podem comptar amb 18 participacions del comerç local, que serà la major participació. 

Quin impacte té la Fireta d'Estiu al poble?

L'impacte és prou important, però és sobretot a nivell de promoció perquè si que és cert que durant estos set anys s'ha anat implicant cada volta més gent, i sí que és veritat que en els últims anys hem tingut una afluència turística molt important, sobretot de ciutats i províncies pròximes de les quals estem rebent molta gent. Ja hi ha gent que està esperant el trenet de la Fireta per començar... i sobretot en la gastronomia i el comerç sí que s'està notant.

Es pot dir que gràcies a esta promoció i que es conega el que oferta el nostre poble pot generar al comerç local un extra, es pot dir...

Nosaltres amb el comerç estem treballant durant tot l'any. L'última campanya que hem fet ha sigut la de "Connexió" [Connexió Premium] juntament amb l'associació AEBI i sí que estem intentant que totes les promocions o les idees de part d'AEBI que ens arriben les recolzem al 100%. El que passa que la Fireta és l'impacte, perquè és la finestra que s'obri a l'estiu, sabem que Biar és una destinació turística, on tenim moltes vivendes de segona residència, i comptem amb més de 550 llits aproximadament, des d'alberg a l'hotel, de quatre estreles.

Aleshores d'alguna forma diem: "Ja ha arribat l'estiu, estem a Biar preparats amb tots els nostres servicis i comerços", preparats durant tot l'any, però ara amb un ímpetu més fort.

Quin seria el paper de la gent del poble en que és faça la Fireta?

El paper de la gent de Biar és som els amfitrions, obrim les nostres cases a l'igual que en Festes de Moros i Cristians. La Fireta és una mostra de tot el que nosaltres podem fer, i la implicació del poble és ser qui obrim les portes de les nostres cases a tot el món.

Enguany la participació dels negocis locals serà dissabte i diumenge. Ha motivat alguna cosa este canvi? ja que no participen també divendres.

Ha sigut per una petició del comerç local, perquè com tenen els seus negocis oberts els divendres, van decidir si podíem fer la inauguració dissabte per a que ells tingueren més temps de col·locar. No hi ha cap problema, la Fireta començarà divendres, però la inauguració oficial començarà dissabte. Problema pense que és més atendre a una necessitat que tenia el comerç. La Fireta comptarà amb els artesans divendres, i divendres a la nit el que farem és un bon concert, amb una bona banda, i a partir de les 12, que ja comença el dissabte. Però hi haurà activitats i començarem divendres, però a petició dels comerciants.

Quines altres novetats portarà la Fireta d'Estiu d'enguany?

Ja hem dit que la inauguració oficial serà dissabte, encara que divendres ja comencem a treballar. Altra cosa important és que van a inaugurar-se el parc infantil de la part baixa del Plàtano, amb el seu xicotet camp de futbol per a que els xiquets tinguen el seu espai per a jugar al baló. Comptarem també amb un fet ja habitual a Biar, com és l'actuació de l'artista de La Voz Kids, Claudia, que ja va creixent i va fent-se una xavala, però estan encantats tota la família de vindre i sobretot és que este cap de setmana comencem ja les jornades gastronòmiques, que durant tot el cap de setmana de la Fireta tots els bars i restaurants del poble oferiran les riques i variades tapes, menús... i la veritat que comptem amb tapes de Biar i a través de xarxes socials la gent podrà votar i decidirà què és allò que més li agrada. Serà una novetat molt important.

La gent veu que la Fireta dura un cap de setmana però quin és el treball que hi ha darrere d'aconseguir tot açò?

Sabeu que Biar té festes des de l'1 de gener fins al 31 de desembre, llavors sí que és veritat que és una labor molt important. Hem de dir que per a la realització de la Fireta portem sobre dos mesos, entre Festes de Moros i Cristians, fem el parèntesi, i continuem organitzant la Fireta. Sabem que l'organitzen tres ents: AEBI, l'associació ISIS que és d'artesans que venen de tota Espanya, i l'Ajuntament de Biar, aleshores fem una labor integradora i pense que estem treballant sobretot amb les associacions del poble, perquè com sabeu Biar té 70 associacions culturals i de tot tipus, aleshores la integració la integració de les associacions per a nosaltres és molt important.

Per anar acabant, quina és la previsió d'assistència es té?

Si el temps ens acompanya que trobe que sí... l'any passat va ploure divendres, tot i que dissabte i diumenge van ser molt bons. Calcule que almenys com fa dos anys que no va ploure i vam tindre una afluència d'unes 18.000 persones, este any va ser menor, perquè un dia va ploure, però jo calcule que com a mínim tindrem eixa afluència. Sí que és cert que si fa molta calor, les activitats fortes seran a partir de la vesprada. 

Tenim la Fireta d'Estiu, les jornades gastronòmiques, les primeres que se celebren a Biar, i els cursos de la Seu Universitària a Biar, què ens podries comentar d'estes novetats?

Com açò continua el 18,19 i 20 de juliol anem a fer el curs d'innovació turística i desenvolupament local: Innovació Turística i Turisme local en espais rurals i d'interior, reptes i oportunitats. És un curs que té un networking, unes meses de treball, són tres dies que la Universitat d'Alacant ha volgut en la nostra Seu Universitària juntament amb el regidor de Seu Universitària, el meu company Joan Lluís i la Regidoria de Desenvolupament Econòmic, el que volem fer és que durant estos tres dies Biar siga lloc d'investigacions turístiques, on la gent puga contar experiències. És un curs obert tant per a estudiants com per a professionals, i gent interessada en este sector del turisme, i la participació és molt directa de l'Ajuntament amb la Universitat d'Alacant, així que vos esperem, perquè fins al 17 de juliol estan obertes les inscripcions.

Amb això ens quedem i moltes gràcies.

Moltes gràcies per deixar-nos explicar als nostres veïns tot el que estem fent.

L'article té 28 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).